Gemengde gevoelens over wiskunde A en C op vwo
Alle 38.581 vwo'ers moesten vandaag aan de bak met wiskunde. 19.111 daarvan deden wiskunde A, en nog eens 1545 de iets meer uitgeklede variant, wiskunde C. Het examen riep gemixte reacties op.
"Het was héél lang", zegt Vincent Scheepmaker. "Niemand was voortijds klaar, om 16:30 zat iedereen nog te pennen, maar toen moesten we stoppen. Wiskunde is mijn beste vak, en ik denk ook wel dat ik een 7 gescoord heb, maar ik had toch op meer gehoopt." De beste wiskundeleerling van docente Hester Vogels had het ook lastig. "Ik had een weddenschap met hem wie er hoger zou halen, hij of ik. Hij denkt dat hij rond de 7 uitkomt. Hij zou eigenlijk wel een 9 moeten kunnen halen. Dat geeft aan dat het examen vrij lastig was."
Volgens Vincent sloot het examen niet erg goed aan bij die van vorige jaren. "Het was veel moeilijker dan de oefenexamens die ik gemaakt heb. Ik heb uiteindelijk wel overal wat ingevuld, maar dat was niet altijd even goed." Vogels had vooral moeite met de formulering van de vragen. "Je moest echt goed lezen voor je wist wat je moest doen, bijvoorbeeld bij die vraag over Aalscholvers of die over de huizenprijzen."
Pythagoras
Myrthe Schooten vond het examen best meevallen. "Zeker naar omstandigheden! Ik heb namelijk het perfecte moment uitgekozen om een keelontsteking te krijgen. Halverwege dacht ik echt: 'ik wil niet meer'. Maar het ging eigenlijk verbazingwekkend goed. Zeker omdat wiskunde niet een van mijn betere vakken is. Ik zag veel anderen paniekerig de zaal uit komen, maar ik vond het dus best oké."
Lief: op Myrthes school werd halverwege elk examen koffie, thee en koekjes uitgedeeld door de conciërge. "Iedereen was zo gefocust vandaag, dat sommige mensen oprecht van de conciërge schrokken!"
De inhoud van het examen vond Myrthe niet heel verrassend. "Het waren typische wiskunde A-onderwerpen: kansberekening, hypotheses toetsen. Alleen de stelling van Pythagoras had ik niet zien aankomen; dat is onderbouwstof. Maar gelukkig stond de formule erbij." Vogels vond dat ook opvallend. "Zo'n vraag over Pythagoras roept dan vaak toch paniek op bij leerlingen. En er stond ook nog zo'n meetkundig plaatje bij, dat is meer iets voor wiskunde B leerlingen. Toch was de opdracht wel te maken omdat de formule gegeven was."
Sudoku
Tommie van 't Hooft heeft het flink verbruid, denkt hij. "Ik ben het nu aan het nakijken, en ik heb gelukkig sowieso een drie. Dat heb ik nodig om met mijn schoolexamens op een 4,5 gemiddeld uit te komen. Als ik dat niet haal, slaag ik niet." Tommie vond het examen ook een stuk lastiger dan de oefenexamens. "En ik heb een aantal vragen niet kunnen beantwoorden vanwege tijdnood. Maar waarschijnlijk had ik daar toch niet zo veel punten gescoord."
Iris Veldhuis doet wiskunde C. Ze vond het examen wel goed gaan. "Ik was een kwartier voor tijd klaar, en heb volgens mijn eigen nakijkwerk 59 van de 75 punten gehaald. Dat is dus een ruime voldoende, waarschijnlijk." Eén opgave vond Iris opvallend leuk. "Er zat een soort sudoku in. Een beetje recreëren midden in het examen!"
LAKS
Klachtencoördinator Loran Hempenius van het LAKS zegt dat er tot nu toe zo'n zeshonderd klachten zijn binnengekomen over het wiskunde A-examen. "Meer dan de helft daarvan gaat over de lengte van het examen." Over wiskunde C is vooralsnog 65 keer geklaagd. "Vorig jaar werd daar in totaal 457 keer over geklaagd, dus dit lijkt nog mee te vallen", aldus Loran.
Sentimentmeters
[sentiment:116]
[sentiment:104]
Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.
Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel. Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen.
Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.
1 seconde geleden