Geld verdienen met je schoolwerk

Geld verdienen met je schoolwerk

Ik heb het meest relaxte bijbaantje ooit. Ik werk tijdens mijn tussenuren een beetje en krijg daar ook nog voor uitbetaald. Terwijl ik uitleg geef, herhaal ik zelf ook alle stof. Tussendoor een beetje op het bord kliederen en leraren uitlachen. Wat ik doe? Bijles geven!

Ook iets voor jou? Dan heb je wel wat skills nodig. Als ervaren bijlesgever bezocht ik de lentorendag (de dag voor bijlesgevers) en schreef de beste tips voor je op! Lees en word rijk.

Geduld is een schone zaak

Misschien wel de allerbelangrijkste eigenschap die je als bijlesgever moet hebben: geduld. Terwijl leraren hun aandacht tussen zo'n dertig klierende leerlingen moet zien te verdelen, hoef jij je natuurlijk maar op één iemand tegelijk te focussen. Schiet 'n stuk beter op, maar toch moet je wel kunnen omgaan met iemand die misschien niet zo snel werkt als jij. Anders wordt het een hele ongezellige bijles.

Gelukkig kun je je als leeftijdgenoot wel goed inleven in de situatie van je bijlesleerling. Jullie zijn immers allebei leerlingen, en zitten dus ongeveer op hetzelfde niveau. Ook heb jij die stof een tijdje geleden nog zelf moeten leren. 

De les

Goed, dat geduld is dus erg belangrijk, maar nu komt de rest: de kunst van het uitleggen zelf. De manier van uitleggen hangt natuurlijk ook van het vak af, maar er zijn een aantal dingen die voor bijna elk vak gelden.

Zo is het bijvoorbeeld handig om te vragen of de bijlesleerling zijn denkproces hardop wil doen. Op die manier kun je snel achterhalen waar hij de fout ingaat, en waar je dus even dieper op in moet gaan. Probeer hem of haar de vraag ook in eigen woorden over te brengen, zodat je weet of hij/zij het echt goed begrepen heeft. Vervolgens laat je diegene zoveel mogelijk zelf oplossen, met alleen de hoognodige bijsturing van jou. Dat zorgt voor een hoop zelfvertrouwen, en da's wel handig voor tijdens een toets. Dan staat je bijlesleerling er namelijk ook alleen voor.

Voorbereiding

Het is daarnaast erg belangrijk om voorbereid te zijn. Niet alleen qua stof (dat spreekt voor zich), maar ook de plek waar je bijles wil geven is belangrijk. Bijles geven in een rumoerig café of een aanlokkelijk ruikend McDonalds-filiaal is niet zo'n goed idee (tenzij dat natuurlijk écht iets met de lesstof te maken heeft, ahum). Gelukkig kun je meestal gewoon op school terecht: vaak kun je wel aan een van je leraren om een sleutel vragen, zodat je een lokaal kan openen.

Soms kan het ook voorkomen dat je bij iemand thuis bijles gaat geven. Wees jezelf er dan van bewust dat de ouders er ook bij zijn (dus die moet je even inpalmen). Bedenk van te voren wat je gaat zeggen, over bijvoorbeeld de al behaalde resultaten en doelen. Ga ook weer niet te ver, door bijvoorbeeld te zeggen dat je zéker weet dat hij/zij een 10 gaat halen. Als dat namelijk niet zo is, zul je je daar goed over moeten kunnen verantwoorden.

Überchill

Klinkt als een hoop om rekening mee te houden, maar zoals ik in de inleiding al zei: bijles geven is überchill. Je verdient eigenlijk gewoon geld met het bijhouden van je schoolwerk, waardoor je zelf ook meteen goede resultaten behaalt. Score!

Gepubliceerd op 23 november 2015

REACTIES

P.

P.

Ik zeg al tijden dat de overheid moet beginnen met salarissen uitbetalen aan leerlingen. De miljarden die constant worden uitgegeven aan Griekenland en andere derde wereldlanden kunnen hiervoor prima worden gebruikt. Het moedigt hard werk op school aan en daarnaast stimuleert dit ook weer de economie.

8 jaar geleden

I.

I.

dit mag toch niet

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.