Geen mobieltje op school? Onzin!

Geen mobieltje op school? Onzin!

Door Lieke

In Frankrijk hebben ze de stap al in 2018 gezet: geen mobieltjes op school. Niet in het klaslokaal, niet in de kantine, zelfs niet op het plein. Nu pleit ook het CDA voor zo'n verbod in Nederland. Volgens hen zorgt de afleiding voor slechte concentratie en mindere schoolresultaten.

Naar mijn mening is het verbieden van mobiele telefoons echter helemaal geen goed idee.

Afleiding

Mobieltjes zijn nu eenmaal een belangrijke factor in onze samenleving. Iedereen heeft er eentje in zijn of haar broekzak. Zorgen we er met een verbod niet voor dat jongeren helemaal niet meer weten hoe ze met de verleiding om moeten gaan? Laat leerlingen op de middelbare school ervaren dat het mobieltje voor afleiding zorgt, dan kennen ze de risico's en zijn ze eerder gemotiveerd hier iets aan te doen.

Vervolgens kan een docent een rol spelen in het leren hoe ze met de verleiding om kunnen gaan. Later tijdens een vervolgstudie of op kantoor bij een baan, zal er ten slotte ook geen verbod op mobieltjes zijn. Dan ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je niet constant wordt afgeleid door de trillingen in je broekzak. Jong geleerd is oud gedaan, zeggen ze.

Dagelijks leven

Mobieltjes zijn ook haast niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Alles wat je nodig hebt staat erop, zo ook voor school. Het rooster, je cijfers, vaak ook je e-mail en niet te vergeten, het internet. Als je snel even wil kijken naar welk lokaal je moet, pak je je mobieltje. Als je niet meer weet wat dat ene woord in het Duits is, werkt je mobieltje als woordenboek. Als je snel contact moet leggen met een docent, stuur je op je mobieltje een mail.

Hoe ga je deze dingen opvangen met een verbod? Daarnaast kunnen docenten de telefoons in hun voordeel gebruiken, door ze als onderdeel van de les te zien. Je kunt interactieve apps gebruiken, zoals Kahoot!, of met leerlingen samen uit gaan zoeken wat wel en niet betrouwbare bronnen zijn op het internet. 

Verbod

Mochten die mobieltjes echt zo'n probleem veroorzaken, dan kunnen scholen zelf wel voor een beleid zorgen - maar geen verbod. Eventueel samen met de leerlingenraad, zodat leerlingen het gevoel krijgen dat het wel een goede regelgeving is.

Laat leerlingen aan het begin van de les hun telefoon vooraan in de klas leggen, desnoods in een 'telefoontas'. Of spreek af dat mobieltjes te allen tijde in de tas moeten blijven, dan kan er samen met de klas gekeken worden naar gevolgen wanneer dit niet gebeurt. Wellicht zijn ze dan nog bereid zich eraan te houden ook. Maar een wettelijk verbod, dat is in mijn ogen echt een brug te ver.

Gepubliceerd op 7 december 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.