Geef ons fotografie en geneeskunde

Geef ons fotografie en geneeskunde

"… en zag je die man buiten?"    
"Ja, die met die paraplu?"    
"Eh, nee, die met die rode jas aan."    
"Die met die hond?"    
"Nee, die met die paraplu."    

Dit is een voorbeeld van een conversatie waarvan je kunt meegenieten als je het toilet bezoekt terwijl er lessen bezig zijn.

Nieuw op Scholieren.com: de reeks 'Scholierenideeën', waarin wekelijks een scholier uit Nederland zijn frustraties en vooral ideeën voor beter onderwijs op papier zet. De columns zijn geschreven onder begeleiding van docent en theatermaker Hester MacranderDeel 3: Geranne Vegter (17, vwo 5) over prikkelende vakken.

Het zou natuurlijk kunnen dat deze conversatie met de les, waar deze mensen heel even bij weggelopen zijn om hun neuzen te poederen, te maken te heeft; bij een les maatschappijleer of godsdienst zou het best relevant kunnen zijn.    

Aan de andere kant, nadat ik - pak 'm beet - zeshonderdtweeëndertig van dit soort conversaties heb aangehoord en geanalyseerd, ben ik tot de conclusie gekomen dat ze voortkomen uit verveling.

Sisyphos
Ik ben me eens verder in dit probleem gaan verdiepen. Nadat ik nog eens zeshonderdtweeëndertig conversaties heb aangehoord, ben ik tot de conclusie gekomen dat deze verveling voortkomt uit te makkelijke lesstof. Of, nog beter, lesstof die niet interessant genoeg wordt gemaakt, en waarvan leerlingen bovendien weten dat het op de toets toch heel anders wordt gevraagd.

Het probleem is, wat mij betreft, gedefinieerd. Nu nog een naam... Ik noem het het Sisyphos-probleem: naar de koning en stichter van Korinthe, die tot het einde der tijden een rotsblok tegen een berg moet duwen. Dat is ook een uitdaging.

Oplossingen

Nu de naam bedacht is, volgt al vrij snel de oplossing op het Sisyphos-probleem. De lesstof moet uitdagender zijn, er moet meer variatie zijn in het aanbod, meer (korte) duidelijke modules die informeren over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld astronomie, geneeskunde, criminologie, kunstgeschiedenis, programmeren, moleculaire gastronomie, fotografie, kunstmatige intelligentie, theologie, kwantumfysica et cetera.

Dit zorgt voor gesprekken op het toilet die niet heel erg zijn om naar te luisteren:

"Wacht even! Ho!"    
"Ik ben er, wat is er aan de hand?"    
"Kun je nog even snel zeggen wat de stringtheorie ook alweer inhoudt?"    
"Oké, even denken, kort en bondig?"    
"Graag."    
"De stringtheorie of snaartheorie is een theorie die poogt de vier fundamentele natuurkrachten in de natuurkunde in één universele omvattende theorie onder te brengen."  
"Oh ja, dat wist ik wel. En de vier fundamentele krachten zijn de sterke en zwakke kernkracht, elektromagnetische kracht, en de zwaartekracht, toch?"    
"Natuurlijk."

Gepubliceerd op 21 januari 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.