Ga goed voorbereid je toetsweek in met deze tips!
in opdracht van wrts.nl
(Sorry voor de herinnering, maar..) De eerste toetsweken van het jaar staan voor velen van jullie voor de deur. In deze helse week moet je flink aan de bak om te scoren op de lees-, schrijf-, luister-, en leertoetsen. Misschien heb je je perfect voorbereid en ligt er voor elk vak al een samenvatting klaar, maar mocht dat niet het geval zijn, dan werken deze tips hopelijk stressverminderend.
Leestoetsen
Elke soort toets kent een andere leerstrategie. Hoewel je voor leestoetsen in principe niet per se hoeft te leren, kan een kleine voorbereiding je cijfer al flink verbeteren. Om het verloop van een tekst goed te kunnen begrijpen, is het leren van signaalwoorden handig. Leer voordat de toets begint de vertaling van signaalwoorden als toch, daarentegen of bijvoorbeeld, zodat je deze kunt herkennen tijdens de toets. Ook is er een grote kans dat de vraag 'Welk signaalwoord past op deze open plek in de zin?' in de toets voorkomt. Deze vraag kun je nu ook makkelijker beantwoorden!
Mochten leestoetsen niet jouw sterkste kant zijn, dan kun je ook thuis oefenen met oude examens. Naast een goede oefening, bieden deze oefenteksten soms ook een flinke voorsprong. Het is me namelijk al meerdere malen overkomen dat een tekst die ik geoefend had, ook op de echte toets kwam.
Leertoetsen
De meeste toetsen zullen waarschijnlijk leertoetsen zijn: voor geschiedenis moet je jaartallen stampen, voor biologie begrippen kennen en voor Engels moet je een lange woordenlijst leren. Hoewel alles opschrijven een effectieve manier is om te leren, kost het veel tijd. Via een site leren kan je daarom veel tijd besparen! wrts.nl is een voorbeeld van een fijne, gratis website die je helpt de toetsweek zonder kleerscheuren door te komen. Je kunt via deze online tool makkelijk en sneller je woordjes, begrippen of jaartallen leren. Superhandig aan leren via wrts.nl is dat je zelf niet meer lijsten hoeft te maken. Van alle methodes van de taalvakken staan de woordenlijsten er namelijk al in, zonder spel- en typefouten!
wrts.nl biedt meerdere manieren om jezelf te overhoren. Ben je bijvoorbeeld visueel ingesteld? Kies dan voor de optie om te leren door de begrippen te zien (afbeeldingen) en te lezen. Werkt auditief leren beter voor jou? Dan kun je ervoor kiezen om je woordjes voor te laten lezen en ze op die manier in je hoofd te stampen. Zo weet je straks precies hoe je dat ene moeilijke woord moet uitspreken voor je Engelse presentatie.
Schrijftoetsen
Als je veel talen in je pakket hebt, ken je ze vast wel: de schrijftoets. Of je nu een essay moet schrijven voor Engels of een brief voor Nederlands, je leraar geeft altijd hetzelfde advies: 'lees de opdracht goed!' Niks is vervelender dan onnodig punten mislopen omdat je tekst niet voldoet aan de gegeven opdracht. Net als bij de leestoets zijn leraren groot fan van signaalwoorden. Zorg voor een duidelijke structuur binnen je tekst door elke nieuwe alinea te laten beginnen met een signaalwoord, hier ga je sowieso punten mee scoren! Ook wrts heeft voor elke vreemde taal een lijst klaarstaan met signaalwoorden die zeker van pas zullen komen tijdens de schrijf- of leestoets.
Maar het belangrijkste tijdens schrijftoetsen: blijf dicht bij jezelf. Ga niet proberen té moeilijke zinsconstructies en woorden te gebruiken, waardoor je fouten gaat maken. En mocht je een keer niet op de vertaling van een woord komen: geen stress! Probeer dan het woord te omschrijven.
Luistertoetsen
Mijn persoonlijke favoriet: de luistertoets! Helaas heb ik geen tips om de vreselijk irritante ruis of het onverstaanbare Afrikaanse accent, die er altijd wel in zitten, te negeren, maar deze tip klinkt je vast als muziek in de oren: kijk Netflix! Natuurlijk wel op een educatief verantwoorde manier. Dat houdt in: óf zonder ondertiteling óf met ondertiteling in dezelfde taal. Binnenkort een Engelse luistertoets? Let’s watch een paar afleveringen (of seizoenen) Friends! Mocht je moeder zich dan afvragen waarom je niet met je neus in de boeken zit, kun je altijd antwoorden dat het voor school is en dat je gewoon Engels aan het leren bent.
En... ben je al een beetje gerustgesteld? Met deze tips komt het vast wel goed! Wil jij makkelijk en snel woordjes stampen, signaalwoorden of begrippen leren? Maak dan gratis gebruik van wrts.nl. Veel succes met de toetsweek!!
Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op 29 oktober 2019.
Gepubliceerd op 14 januari 2020
1 seconde geleden