Fynn komt in actie voor Oekraïne: 'Ik wilde graag helpen'

Fynn komt in actie voor Oekraïne: 'Ik wilde graag helpen'

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn al ruim drie miljoen mensen hun land ontvlucht. Een groot deel van deze vluchtelingen is nog geen achttien jaar oud en heeft daarom recht op bescherming én een dak boven hun hoofd. In de praktijk krijgen ze dat helaas vaak niet. Jongerenorganisatie Young Impact, KRO-NCRV en de maatschappelijke diensttijd (MDT) hebben daarom de landelijke actie #bedvoorbed opgezet, die deze nacht plaatsvindt.

Jongeren in Nederland verruilen komende nacht hun eigen warme bed in voor een nacht in de openlucht. Hiermee wordt geld ingezameld voor Oekraïne. De dertienjarige Fynn uit Lisse draagt ook haar steentje bij en slaapt vannacht in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

#bedvoorbed-actie

Fynn had veel gehoord over de oorlog in Oekraïne. "Ik wilde graag helpen, maar ik wist niet hoe", zo vertelt ze. Totdat ze over de #bedvoorbed-actie las. "Ik hoorde dat je dan onder meer in de ArenA (andere locaties zijn voetbalstadion Galgenwaard in Utrecht en miniatuurstad Madurodam. Er zijn ook jongeren die op hun eigen sportclub slapen of bijvoorbeeld in de achtertuin, red.) kon slapen. Dat leek mij heel leuk: ik zit zelf op voetbal en ik ben fan van Ajax."

Vanavond om 18.00 uur vertrekt Fynn met twee vriendinnen naar Amsterdam, waar om 19.00 uur hun programma begint. "Ik neem een slaapzak, luchtbed, haarborstel, telefoon, spelletjes en powerbank mee. En heel veel kleren. Ik slaap straks met zo'n tien anderen buiten in de dugout naast het veld, dus het zal wel koud worden."

Programma

"In de ArenA zullen we welkom worden geheten en krijgen we een rondleiding door het stadion. Daarna krijgen we een film te zien over Oekraïne en is er een lichtshow. Vervolgens gaan we slapen, worden we weer rustig wakker en gaan we met z'n allen - er zijn ook begeleiders en bewakers bij - ontbijten. Morgenochtend gaan we weer naar huis en krijgen we een goodiebag mee."

Fynn kan niet 'zomaar' in de ArenA slapen: van tevoren heeft ze geld ingezameld via haar eigen actiepagina. "Tot nu toe staat het bedrag op 195 euro!"

Geld

Alle opbrengsten van #bedvoorbed gaan volledig naar Stichting Vluchteling. De organisatie biedt onder meer onderdak, slaapplaatsen en medische zorg aan vluchtelingen en ontheemden wereldwijd. Het bedrag dat wordt ingezameld met actie, wordt besteed aan noodhulpprojecten voor minderjarige vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen waar jongeren moeten vluchten voor oorlog en geweld. Wil je ook doneren? Bekijk via deze link de actiepagina.

Lees ook
Dit is er aan de hand in Oekraïne: 'Geen concrete dreiging voor Nederland'

Gepubliceerd op 22 maart 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.