Fraude op het Barlaeus Gymnasium Amsterdam
Wat zou het toch mooi zijn om je eigen cijfers in te kunnen voeren en je absenties ongedaan te maken. Leerlingen van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam maakten van die ultieme droom werkelijkheid. Ze hadden de afgelopen tijd toegang tot het schoolnetwerk en pasten 'n hoop dingen aan.
De 5 vwo-leerlingen verkregen toegang door het wachtwoord af te kijken van een conrector. Daarmee hebben ze maandenlang absentiemeldingen en cijfers kunnen aanpassen. Dat meldt RTV Noord-Holland op basis van informatie van leerlingen en de school zelf.
Beveiligd IP-adres
De leerlingen werden waarschijnlijk in de kraag gevat toen het een docent opviel dat de cijfers niet overeen kwamen met wat hij had genoteerd. De absenties kwamen aan het licht toen ze steeds heel snel werden weggehaald, zonder dat de desbetreffende leerlingen zich hadden gemeld.
Het was nog best een klus om bewijs bij elkaar te sprokkelen, omdat de leerlingen zich toegang verschaften via een beveiligd IP-adres. Daardoor konden de politie en de school niet achterhalen wie er precies achter zaten. Toen de leerlingen één keer vergeten waren hun IP-adres te blokkeren, waren ze het bokje.
Totale schade
De leerlingen zijn inmiddels geschorst en zijn in afwachting van hun verdere straf. Wat de totale schade is, is nog niet bekend. De school is op dit moment bezig met onderzoek. De cijferfraude kan nog veel groter zijn dan nu gedacht wordt. Zelf zeggen de leerlingen dat ze maar twee maanden toegang hebben gehad tot het systeem.
Volgens de laatste berichtgeving op de website van het gymnasium zijn er twee leerlingen die cijfers hebben aangepast en twee die absenties hebben verwijderd. Zeker is in ieder geval dat er niet met eindexamencijfers is gerommeld.
Groot risico
Nina (16), leerling van het Barlaeus Gymnasium, snapt de daders wel. "Ik heb best veel respect voor het feit dat ze het zolang onopgemerkt hebben kunnen doen. Het is natuurlijk niet eerlijk tegenover de andere leerlingen en ik snap dat dit ook heel rot is voor leraren, omdat ze gewoon niet weten met welke cijfers allemaal is gerommeld. Ik denk wel dat als ik de kans had om cijfers of absenties aan te passen, ik het ook wel zou doen."
Een andere leerling, die liever anoniem wil blijven, vindt het juist heel dom van haar jaargenoten. "Je weet uiteindelijk toch wel dat het ontdekt wordt. Ik zou het nooit doen, want je weet welke risico's eraan hangen en wat er kan gebeuren."
Ook een andere anonieme leerling zou nooit cijfers aanpassen als dat zou kunnen. "Je hebt een groot probleem als het dan uiteindelijk boven water komt. Ik vind het heel fout wat er gebeurd is. Niet alleen van de leerlingen, maar ook van de schoolleiding. Dat dit drie maanden onopgemerkt kon blijven is onbegrijpelijk."
De school was niet bereikbaar voor commentaar.
[poll:562]
1 seconde geleden
F.
F.
zelf ook 2 jaar lang cijfers aangepast van 1 bepaald vak, nooit de sjaak geweest. tis te simple om het niet te doen...
maarja je kan hier inderdaad echt hard de sjaak mee worden.
maar daar ben je dan zelf verantwoordelijk voor.
ze waren wel slim genoeg om DNS te gebruiken +1
10 jaar geleden
Antwoorden1.
1.
Ik zou het nooit doen.
Maar hun wijze van werken valt me enigzins tegen, enkel een proxyserver of VPN-server is niet genoeg.
Ga altijd naar een openbaar en drukbezochte plaats met gratis Wi-Fi-toegang, probeer uit het zicht van de camera's te blijven en gebruik dan als aanvulling die proxyservers. Als je het helemaal mooi wil doen, dan schrijf je een botje en ondertussen zorg je dat je een uitmuntende alibi hebt. Dan zouden de autoriteiten je nooit kunnen vinden.
En er zijn ook vele gemakkelijkere manieren om aan de toegangscodes te komen, afspieken valt op. Phishing is een veilige, en mocht het niet werken, dan zal de politie ook geen onderzoek starten, mits het geen grote phishingaanval was.
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Ik weet een dorpsschool waar de rectrix eigenhandig cijfers
in het voordeel van de leerlingen aanpastte (zij kende dan de ouders goed). Ik ben er als docent weggerend en heb er nog jaren last van gehad ... de school staat bekend als 'excellent'.
10 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
Hallo mooi verslag!
Ik zou zelf niet mijn cijfer veranderen.
Want je kan zelf snel straf krijgen daarmee. Verder vind ik als het je niet lukt om hoge cijfers toehalen moet je dat accepteren. Want dan zul je het ook moeilijk krijgen bij de andere toetsen. Als je word verdacht zou ik gewoon zelf aangegeven dat je hebt gedaan, want de straf word steeds groter
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik vind het erg dom als je zoiets zou gaan doen.
ik zelf zit ook op het barlaeus in de eerste klas.
ik weet dat sommige docenten een zware punten telling hebben voor so's en proefwerken, maar om dan de cijfers dan te gaan verwisselen.
dat is dan wel erg dom
(het email adres dat ik heb gebruikt, is niet echt omdat ik mezelf liever prive houd.
7 jaar geleden
Antwoorden