Francien's borsten hingen door de school

Francien's borsten hingen door de school

De negenentwintigjarige Francien Regelink liet, toen ze vijftien was, haar borsten zien aan de populairste jongen van de klas via MSN. Die foto is de hele school rondgegaan en iedereen riep haar na: “Francien, laat je tieten nog eens zien!” Dom? Volgens velen wel. Toch denk ik dat de meesten nog heel wat kunnen leren van dat ‘domme meisje’.

"Ik zou het niet willen terugdraaien", zegt Francien als ik haar spreek. "Het heeft me voor zo’n groot deel gevormd tot wie ik ben, en daar ben ik heel erg trots op."

Meisje van toen

"Toen ik vijftien was, was ik druk, aanwezig en kon ik met iedereen wel goed overweg," vervolgt ze. "Ik was verliefd op de populairste jongen van de klas. Hij hield van graffiti, dus ik vanaf dat moment natuurlijk ook. Zo hadden we opeens een gemeenschappelijke interesse en verschoof ons contact ook naar MSN."

Dat voelde al snel als een veilige omgeving, en daarom durfden ze elkaar meer te vragen dan in het 'echte leven'. "Toen vroeg hij opeens of hij mijn borsten mocht zien." In eerste instantie schrok Francien daar heel erg van. "Ik wees het af. Ik zag ook niet in wat voor zin het had als hij ze op dat moment zou zien - face to face vond ik het een ander verhaal. Maar toen hij het later nog een keer vroeg, leek het me een legitieme manier om hem te krijgen." Het was dus ook helemaal geen impulsieve beslissing? "Nee. Ik had er goed over nagedacht."

Vlak na het sturen van de foto moest de jongen opeens weg. "Zijn vrienden waren er, terwijl hij had gezegd alleen thuis te zijn. Toen schrok ik meteen al een beetje." Het was echter pas toen een aantal jongens schreeuwden: 'Francien, laat je tieten nog eens zien', dat ze zich realiseerde dat het helemaal fout was gegaan. "Ik ben nooit gepest, maar ik schaamde me toch wel kapot. Vanaf dat moment werd het veel moeilijker om mensen te vertrouwen." En dat leek terecht, want achteraf hadden zelfs haar allerbeste vriendinnetjes de foto doorgestuurd.

Ermee dealen

Het eerste wat je volgens Francien moet doen na zoiets, is contact opnemen met iemand die je vertrouwt. "Maar dat deed ik niet. Ik schaamde me dood. Al helemaal tegenover mijn ouders: het laatste wat je wilt is dat je ouders naar school komen om zich kwaad te maken over jouw naaktfoto." Toen ze het ze anderhalf jaar geleden toch vertelde, waren haar ouders eigenlijk vooral teleurgesteld. "Ze zeiden dat ze me graag hadden willen helpen en dat ik ze die kans niet heb gegeven." Het ergste is misschien nog wel het vooroordeel dat heerst over ouders van zo’n slachtoffer. "Men roept al gauw dat de ouders hun kind niet goed hebben voorgelicht. Maar dat hadden de mijne écht wel. Liefde maakt blind, het kan iedereen overkomen."

Wat Francien ook graag had gehad, was iemand die haar kon garanderen dat het goed kwam. "Daarom heb ik nu een boek geschreven over mijn situatie, zodat ik die persoon kan zijn voor anderen. Ik ga nu rond op scholen om mijn verhaal te delen en heb de afgelopen paar jaar met ruim tweehonderd jongeren contact gehad." Sommigen van hen worden zelfs afgeperst of zitten ondergedoken omdat hun situatie zo uit de hand is gelopen. "Ook verwijs ik mensen vaak naar bijvoorbeeld Qpido, een hulpsite voor jongeren die in zo’n probleem verstrikt zijn geraakt." Daar kun je bijvoorbeeld chatten met medewerkers, zodat het nog laagdrempeliger is om erover te praten.

Wat veel mensen ook niet weten, is dat het hartstikke illegaal is om naaktfoto’s te verspreiden. "Een foto lekt behoorlijk snel uit. Soms stuurt de ontvanger het door, soms is het een vriend die toevallig even zijn telefoon heeft. Maar het verspreiden van die foto’s wordt gezien als het verspreiden van kinderporno en dat blijft voor altijd op je strafblad staan." Helpwanted.nl is een site waar jongeren terechtkunnen om zoiets te melden. De site staat in direct contact met de politie.

Therapie

Maar als je geen hulpsite én geen rolmodel had, hoe ben je er dan uitgekomen? "Voor mij is hardlopen echt mijn therapie geweest", vertelt Francien. "Dat deed ik heel veel. Later in mijn leven hebben ook wijze uitspraken van vrienden me heel erg geholpen. Een vriend zei bijvoorbeeld: 'Wat is er mis met zo’n foto? Iedereen heeft toch borsten?’ en dat hielp me wel het te relativeren." Nu is ze er sterker uitgekomen dan ooit tevoren. "Zo ben ik mijn bewijsdrang kwijtgeraakt en ben ik heel veel zelfverzekerder dan toen." Daarom zou ze het écht niet terugdraaien, ook niet als het kon.

Het liefst zou Francien alle jongeren vertellen om gewoon niet deel te nemen aan het hele sexting-fenomeen. "Maar ik weet dat ze dat toch wel doen. Dus dan zeg ik je: zorg dat je hoofd er niet op staat. Alleen dan kun je voorkomen dat je toekomstige werkgever het tegen je gaat gebruiken." Daarnaast moet je heel goed opletten wie je vertrouwt en wie niet. "Je onderbuikgevoel heeft het daarin veel vaker goed dan je denkt."

Maar het allerbelangrijkste is om je niet te schamen. "Je wordt niet gedefinieerd door een of andere naaktfoto. Geloof me, je hebt als mens zo veel meer te bieden."

Francien schreef het boek 'Francien, laat je tieten nog eens zien' over haar ervaringen. Wil je 'm lezen? Wij mogen drie exemplaren weggeven! Vul hieronder het formulier in om kans te maken.

Gepubliceerd op 26 februari 2016

REACTIES

F.

F.

Ik ben zeker benieuwd naar het boek, goed dat Francien haar verhaal heeft opgeschreven!

8 jaar geleden

F.

F.

Ik vind het ook dat ze mijn verhaal heel mooi heeft verwoord!

8 jaar geleden

P.

P.

Link?

8 jaar geleden

F.

F.

Link naar mijn boek ;-)? https://www.bol.com/nl/p/francien-laat-je-tieten-nog-eens-zien/9200000051780990/

8 jaar geleden

M.

M.

Heb je dit wel zelf geschreven?
Het lijkt alsof je gewoon de tekst uit De Vrouw hebt ge-edit. Zelfs dezelfde quotaties komen er in voor.

8 jaar geleden

F.

F.

Dank voor je comment. Ze heeft het absoluut zelf geschreven en het was een heel goed voorbereid telefonisch interview. En wat betreft de quotes, na 83 mediaverzoeken dienen de antwoorden consistent te zijn. Liefs, Francien

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.