Experiment: een week lang leren met muziek

Experiment: een week lang leren met muziek

Muziek. Ikzelf luister er altijd naar om ervan te genieten, maar ik hoor steeds vaker dat mijn medescholieren een liedje opzetten om beter te kunnen leren. Daarom besluit ik, onder meer door dit artikel met de vraag of leren met muziek een goed idee is, om het zelf eens te testen. 

Een week lang probeerde ik te leren met verschillende soorten muziek op. Dit is wat ik ondervond.

Muzieksoort

Ik wil beginnen met leren, maar besef ineens dat ik niet heb nagedacht over welke muziek ik wil luisteren. Het lijkt mij niet handig om mijn favoriete nummers te gaan afspelen, omdat ik dan gegarandeerd mee word gesleurd door de muziek en wil meezingen. Ik besluit om wat te googelen en krijg de suggesties klassieke muziek en downtempo. Ik zet Mozart op, maar die muziek wordt al gauw vervelend. Daarna zet ik wat downtempo op, daar gaat het leren al beter op.

Het eerste wat ik opmerk tijdens dit experiment, is dat ik vaak mijn concentratie verlies door de liedjes op de achtergrond. Tijdens het lezen van een tekst heb ik bijvoorbeeld opeens niet meer in de gaten wat ik lees en verdwijnen de woorden zo weer uit mijn hoofd. Ik probeer verschillende dingen om dit te voorkomen en uiteindelijk helpt het om het volume van de muziek lager te zetten. Als ik eenmaal de perfecte instellingen qua geluid heb gevonden, vlieg ik door de teksten heen alsof het niets is en blijft de informatie wel hangen. Ik merk dat het vooral handig is om muziek te luisteren tijdens het doorlezen van nieuwe stof of bij het maken van een samenvatting. Bij wat 'specifieker' leerwerk, bijvoorbeeld als ik iets moet berekenen, luister ik toch liever klassieke muziek. Dat leidt minder af.

Effect

Gedurende het experiment pak ik er een aantal onderzoeken bij, want welke muziek gaat mij nu echt ondersteunen bij het leren? Ik lees vaak hetzelfde: luister naar klassieke muziek, muziek helpt je om beter te concentreren, muziek helpt je om de stof beter te onthouden, etcetera. Maar in dit artikel van Stichting Studiebegeleiding Leiden zie ik een paar bijzondere opmerkingen. Zij benadrukken vooral het feit dat het luisteren van muziek voor iedereen een ander effect heeft, bijvoorbeeld doordat de één meer muzikaal ingesteld is dan de ander.

Ook schrijven ze over de leeromgeving waarin je moet leren en dat het helpt om muziek te luisteren als het ergens niet stil is, omdat je je dan beter kan concentreren doordat er hierdoor minder prikkels op je af komen. Dit merk ik zelf als ik ga leren terwijl er een verbouwing bezig is bij ons in de buurt, want met muziek op heb ik geen last van de prikkels. Het kan helpen om het omgevingsgeluid te dempen, maar als je al ergens zit waar het al stil is, is het dan niet beter om geen muziek te luisteren?

Conclusie

Aan het einde van de week heb ik elk muziekgenre geprobeerd die er is, heb ik op verschillende plekken en tijden muziek geluisterd en heb ik veel gelezen over wat nu de voordelen en nadelen zijn. Mijn conclusie is dat ik leren met muziek op vaker zal doen. Het is belangrijk dat je de juiste muziek vindt, zoek iets wat niet afleidt, maar je wel aanspreekt. Weet ook dat onderzoeken zeggen dat muziek bij het leren helpt, maar misschien werkt het niet voor jou. En dat is niet erg.

Maar geef het eens een kans, zou ik zeggen!

Gepubliceerd op 1 november 2023

REACTIES

Joël

Joël

Hallo Ashvin, leuk om je ervaring met muziek tijdens het werk te lezen. Dank voor deze bijdrage.

Als ik een suggestie mag geven. Je zou misschien ook eens mensen in je omgeving kunnen vragen hoe zij tegen dit onderwerp aankijken. Dan kan de lezer verschillende kanten te horen krijgen.

1 jaar geleden

een scholier

een scholier

dat vind ik ook een goed idee Joël, ik vind het wel heel fijn om met muziek te leren. Death metal en hardcore werkt voor mij het beste. Met vriendelijke groet, piet van den bel.

11 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.