Examentips Nederlands

Examentips Nederlands

Door Merel

De maand mei gluurt al om het hoekje en dat betekent maar één ding: eindexamens. Of je nou al wekenlang aan het blokken bent of het toch weer last-minute-werk wordt, Scholieren.com helpt graag een handje. Daarom hebben we voor elk vak superhandige examentips verzameld. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geven docenten Nederlands Frank Boesten en Ric Leijh een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. 

Tip 1: Herhaal de vraag
Deze tip geldt natuurlijk voor meerdere vakken, maar is bij uitstek van belang bij Nederlands, en vooral bij het onderdeel tekstverklaren. Frank: "Het beantwoorden van open vragen kan moeilijk zijn, omdat je soms niet goed weet wat er precies van je verwacht wordt en hoe je dat dan moet formuleren. Om dat te vergemakkelijken, kun je open vragen beantwoorden door eerst de vraag in het antwoord te herhalen."

Waarom helpt dit? De meest gemaakte fout bij het beantwoorden van een open vraag is dat het opgeschreven antwoord helemaal geen antwoord is op de vraag. Als je eerst de vraag herhaalt, heb je beter door waar je antwoord naartoe moet. Het signaalwoord 'omdat' geeft bijvoorbeeld aan dat je over een reden moet nadenken. 

Frank: "Nu lijkt er een addertje onder het gras te zitten: het maximaal aantal woorden. Het lijkt erg zonde om de vraag te herhalen, want dat zijn al een heleboel extra woorden. Maar niets is minder waar. De woorden die je gebruikt om een vraag te herhalen, worden namelijk niet meegeteld! Dit staat namelijk beschreven in het correctievoorschrift van het examen."

Tip 2: Jat uit de tekst

Gebruik de tekst om tot je antwoord te komen. Ric Leijh: "Wees niet bang om bij de open vragen woorden of woordgroepen uit de tekst over te nemen en te gebruiken in je eigen antwoord. Dat mag en helpt doorgaans bij het bondig formuleren van een antwoord. Leerlingen die dat niet doen en te veel zelf willen omschrijven vallen in de valkuil dat het antwoord te vaag wordt en daardoor fout wordt."

Tip 3: Argumenteer jezelf naar een 10

"Het eindexamen lijkt naast leesvaardigheid meer dan ooit gericht te zijn op argumentatie," zegt Ric. "Je zult daar dus meer vragen over krijgen en het kan dus nooit kwaad om even het lesboek (of de examenbundel) erbij te pakken om die argumentatietheorie goed door te nemen. De verschillende redenen en drogredenen zullen terugkomen in het examen en wanneer je die onderverdeling (o.a. beroep op autoriteit, overhaast generalisatie en verkeerde vergelijking) kent en herkent, dan beïnvloed je je kansen bij de vragen op een zeer gunstige manier."

Tip 4: Spot kernzinnen en signaalwoorden

Ric: "De grote samenvatting met deelvragen is er dan misschien uit, maar het examen kent nog steeds samenvattingsopdrachten (maar nu zijn de samenvattingen veel korter en ze worden niet meer nagekeken op spelling, interpunctie en formulering). Wanneer je bij deze opdrachten goed kijkt naar de hoofdstructuur in inleiding, kern en slot (let dus op kernzinnen op de belangrijkste plekken en op signaalwoorden) dan moet het niet zo'n groot probleem zijn."

Video's op Video.scholieren.com

Leer je makkelijker van een video? Onze videodocent Arnoud Kuijpers maakte een aantal mega handige video's voor het examen Nederlands. Check de serie hieronder.

[seriewidget:145]

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Gepubliceerd op 11 april 2015

REACTIES

N.

N.

Correctie: Er is laatst een wijziging gekomen, waardoor er wel word gelet op spelling bij het examen. Het zinnetje " (maar nu zijn de samenvattingen veel korter en ze worden niet meer nagekeken op spelling, interpunctie en formulering)." zo aangepast worden dat er duidelijk is vermeld dat er WEL wordt nagekeken op spelling

8 jaar geleden

J.

J.

er staat een dt-fout in je reactie over spelling ;)

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.