Examentips kunst
De maand mei gluurt al om het hoekje en dat betekent maar één ding: eindexamens. Of je nou al wekenlang aan het blokken bent of het toch weer last-minute-werk wordt, Scholieren.com helpt graag een handje. Daarom hebben we voor elk vak superhandige examentips verzameld. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!
In dit blog geeft docent kunst Abe Goedhart een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).
Tip 1: Kunstwerken bekijken
Op het examen kunst word je geconfronteerd met allerlei foto's en filmpjes van schilderijen, theater- en dansvoorstellingen, films en andere kunstwerken. Allemaal leuk en aardig, maar hoe kijk je net even verder dan die paar strepen verf of leuke danspasjes? Waar moet je op letten?
Abe: "Het is belangrijk dat je van tevoren je zoekopdracht bepaalt, zodat je niet teveel tijd verliest. Je zoekopdracht haal je uit de vraag." Zorg dus als eerste dat je begrijpt wat er van je gevraagd wordt. Als je bijvoorbeeld moet beschrijven wat er zo modernistisch is aan een schilderij, moet je de kenmerken van het modernisme kennen. Abe: "Het kan helpen om deze kenmerken even op een kladblaadje te schrijven: zo kun je gerichter naar de bron kijken." Zorg dat je zulke kenmerken dus goed leert van tevoren!
Tip 2: Kenmerken beschrijven
En dan het advies, nee, bevel: gebruik de bron voor je antwoord! Dat betekent niet dat je simpelweg de kleur, vorm, compositie en dergelijke opschrijft, maar altijd wat je daaruit kunt afleiden. Dus als er van je gevraagd wordt wat er modernistisch is aan een schilderij, antwoord je niet 'de kleur' maar schrijf je bijvoorbeeld: 'de kleuren zijn fel en helpen hierdoor bij het uitdrukken van een gevoel, wat het doel is van het expressionisme (een modernistische stijl).' In dit antwoord geef je dus aan wat het effect is van de kleuren in het schilderij, in plaats van ze enkel te benoemen.
Maar wat als je dat nou heel lastig vindt? Abe: "Vaak kun je uit de vraag al een (deel van het) antwoord afleiden. Als de vraag bijvoorbeeld is: 'Waaraan kun je zien dat de danser blij is?', dan zie je dat vaak aan de houding en gezichtsuitdrukking. Met logische antwoorden kom je soms dus al een heel eind."
Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!
1 seconde geleden