Examentips geschiedenis

Examentips geschiedenis

Terwijl het buiten steeds zonniger wordt komt de maand mei steeds dichter bij: de eindexamenmaand. Scholieren.com probeert de stress te verlichten en je te helpen bij de voorbereidingen met superhandige examentips voor elk vak. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geeft docente geschiedenis Gwendolyn van Sijl een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Zij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).

Tip 1: Bronnenvragen

Veel leerlingen vinden bronnenvragen moeilijk. Om deze vragen aan te pakken, is het slim om letterlijke dingen uit de bron te noemen en citaten op de juiste manier op te schrijven en toe te lichten. Docent GwendolynGwendolyn: "Als je bij een vraag een bron moet gebruiken, moet je dat ook daadwerkelijk doen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door 'Ik lees..' of 'Ik zie..' op te schrijven."

Maar hoe pak je zo'n bron dan aan? "Vergeet vooral het bijschrift niet te lezen. Hier staan vaak al tips in, zoals jaartallen. Er wordt niet van je verwacht dat je alle symbolen kent, het bijschrift geeft al veel weg." Hetzelfde geldt voor spotprenten: een spotprent is bedoeld om ergens de spot mee te drijven. Vaak is de tekenaar het ergens mee oneens, en is zijn mening negatief. Maar begin niet direct met de mening van de tekenaar. Kijk eerst goed en schrijf op wat je ziet en weet.

Als je met een geschreven bron te maken hebt en je wilt iets citeren, doe je dat zo: "Eerste twee woorden ... laatste twee woorden (regelnummer)". Leg daarbij ook altijd uit waarom je het citaat gebruikt.

Tip 2: De (juiste) jaartallen leren

In de examenonderwerpen duizelt het van de jaartallen. Moet je die echt allemaal van buiten kennen? En waar begin je dan? Gwendolyn: "Je hebt ze toch nodig voor het examen. Om te beginnen kun je het beste kijken welke jaartallen bij welk hoofdstuk horen. Het eerste hoofdstuk loopt van 1477 tot 1555. Vraag jezelf af: wat gebeurde er in die jaren? Zo krijg je een goed beeld van de 'rode draad' van het onderwerp. De kunst is om het overzicht te bewaren maar je niet te veel te verliezen in details."

Op je examen krijg je waarschijnlijk een vraag waarbij je een aantal gebeurtenissen in de goede volgorde moet zetten. Het is dan dus vooral belangrijk dat je weet in welke volgorde de gebeurtenissen plaatsvonden. Je hoeft bij zo'n opgave geen precieze jaartallen te weten (al is dat natuurlijk wel handig), maar met een beetje logisch nadenken weet je bijvoorbeeld al dat het Twaalfjarig Bestand vóór de Vrede van Münster komt. Als je hier mee wilt oefenen, probeer dan eens het grote Jaartallenspel van Scholieren.com!

Van het examenonderwerp De Republiek in een tijd van vorsten vindt Gwendolyn de jaartallen van de 80-jarige oorlog vooral belangrijk. "Probeer jezelf in ieder geval de vraag te stellen: wat gebeurde ervoor en wat gebeurde erna?"

Als je het bij geschiedenis lastig vindt om hoofd- van bijzaken te onderscheiden is het handig om de stofomschrijving te downloaden. Zo voorkom je dat je 'onnodige' dingen leert, sommige methodes geven namelijk veel meer informatie dan het Cito zal toetsen.

Tip 3: De juiste (dode) mensen kennen

Onze blogger Casper heeft een heel handig lijstje gemaakt.  Daarin zet hij alle belangrijke dode mensen uit "Republiek in een tijd van vorsten" op een rijtje. Het lijstje is gesorteerd op land van herkomst en jaartal en bevat de nodige scherpe grapjes. Zo onthoud je misschien eindelijk welke koning schijt had aan de paus en wanneer Maria I, dat takkewijf uit Engeland ook alweer doodging. Een zelfde lijstje maakte hij van 'De Verenigde Staten en hun federale overheid in 1865 - 1965'!

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com drie keer per week examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Gepubliceerd op 30 april 2014
ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.