Examenchat Wiskunde
Examenchat Wiskunde
Op vrijdag om 17u was het tijd voor Wiskunde. Docent Charles Jan loste vliegensvlug al jullie ingewikkelde wiskundige problemen op in de drukste chat van allemaal. Heb je de chat gemist? Lees dan alle vragen en de antwoorden nog even terug hieronder in de chatlog. Onderin vind je ook de links naar de andere chats.
Chatlog
Docent_Charles: roos, kunnen we beginnen met wiskunde denk je?
Roossmetsers de wiskunde vragen kunnen nu van start!
Roossmetsers Charles Jan, begin maar even met Chaima's lange vraag:)
Chaima123: De tijd die de slinger van een klok nodig heeft om een keer links naar rechts en weer terug te gaan, heet de slingertijd. De slingertijd kan met de volgende formule worden berekend.. t=2pie x wortel L /9.8 hierin is T de tijd in slingertijd in seconde.. en L de lengte van de slingers in meter. en nu is de vraag; een klok heeft een slinger met een lengte van 40 cm. >>laat met een berekening zien zien dat de slingertijd bij deze klok afgerond 1.4 deconden is.
Chaima123: hoe moet ik dat doen?
Docent_Charles: alright
Docent_Charles: kan ik ook terugvragen?
Docent_Charles: Chaima, doe je vmbo toevallig?
Chaima123: jaaa
Chaima123: ik doe vmbo
Docent_Charles: dacht ik al aan de vraag
Docent_Charles: je moet in principe in de formule die slingertijd invullen
Docent_Charles: en opletten dat je voor L wel in meters moet werken
Docent_Charles: (want dat staat er bij: L is in meter)
Docent_Charles: dus je moet invullen 0.40 meter (40 cm = 0.4 m)
Chaima123: ooooh
Chaima123: ga ik even nu doen
Chaima123: jhaaa iik kom op 1.3 uit:D
Chaima123: dankuwel:D
Nina_: WISKUNDE Okey ik heb heel veel vragen! :P heb 8 uur wiskunde gehad vandaag dus heb een lijstje.
Nina_: Hoe werkt de eenheidscirkel?
qwerty321: nina: ik heb een tip zet die nummers van eenheidscirkel in je rekenmachine en teken hem aan het begin van de toets.
Nina_: maar ik snap gewoon het hele principe van de eenheidscirkel niet :p ik begrijp net dat het een straal van 1 is, meer heb ik er nog niet van begrepen :S
qwerty321: ik heb een vraagje over wiskunde, klopt het dat je niet altijd de functie voor een primitieve kan vinden?
Docent_Charles: qwerty, je kunt zeker niet van alle functies een primitieve vinden, maar op je examen zullen ze geen "strikvragen" stellen, dus als je moet integreren voor een oppervlak, dan moet die primitieve te doen zijn.
qwerty321: okay bedankt !
Roos_3702: vwo; wanneer gebruik je binomcdf en wanneer binompdf?
Docent_Charles: binomcdf bij "hoogstens", 1-binomcdf bij "minstens" en binompdf bij "precies"
Jana_6213: Docent_Charles: Ik raak altijd in paniek bij een vraag, want ik weet nooit waar ik moet beginnen en ik herken niet wat ik er bij nodig heb. Dus hoe begin ik met een vraag? (havo - wiskunde B)
Docent_Charles: jana, schrijf de belangrijkste gegevens over van de vraag, onderstreep ze op je examenblad, kijk naar de vraag en probeer met kleine stapjes de vraag helder te krijgen, en de bijbehorende informatie uit de tekst te halen. lees altijd TOT de vraag, nooit onder de vraag doorlezen, dat gaat niet meer over de vraag van je examen maar over de volgende.
Jana_6213: Docent_Charles: Dankuwel voor de tips!
Nina_: VWO: Hoe belangrijk is de goniometrie voor wiskunde B? En hoe werkt de eenheidscirkel bij gonio? want het is me al 100x uitgelegd maar ik snap het nog niet. zijn er andere manieren hoe ik deze hoeken dan kan berekenen?
Docent_Charles: Nina: gonio is superbelangrijk, wordt bijna altijd gevraagd. die eenheidscirkel hoef je niet per se te snappen, zou leuk zijn, maar ik werk er zelf ook niet mee. Trucje: als je moet weten sin(x) = 0.5 doe dan sin-1(0.5) en deel daarna de uitkomst door pi. Dan weet je hoeveel pi het was.
Docent_Charles: Nina: nog een trucje, stel ze geven cos(1/6 pi) en je doet dat en je weet niet welke wortel het is, doe dan het antwoord in het kwadraat, en kijk wat er uit komt. in mijn voorbeeld was dat 0.5. Dan weet je dat dus dat cos(1/6 pi) = wortel(0.75) = wortel (3/4) = 0.5 wortel(3).
Nina_: Bedankt, en hoe werkt de puntsymmetrie en de spiegelsymmetrie?
Docent_Charles: nina: spiegelsymmetrie, dat betekent dat je er een spiegel op kan leggen. cos(x) is bijvoorbeeld spiegelsymmetrisch in x=0. Leg maar een spiegel op de Y-as. puntsymmetrie betekent dat je de functie om een punt heen kan klappen. sin(x) is bijv. puntsymmetrisch in (0,0).
Michelleexx: VWO wiskunde A: Heeft U tips voor de vragen over redeneren. Zijn daar ergens oefen opdrachten voor, behalve oude examen?
Docent_Charles: michelle: redeneren?
Michelleexx: Dat je moet uitleggen waarom iets zo is. toon aan/leg uit zonder berekening maar wel aan de hand van de formule.
Docent_Charles: michelle: ja, die redeneer vragen zijn lastig. daar zijn geen makkelijke trucjes voor. Het beste kun je gewoon wat getalletjes invullen, eerst een kleintje en dan groter maken, en kijken wat er gebeurt met de uitkomst. als je ziet dat de uitkomst kleiner wordt voor grotere getallen zeg je gewoon: als ik x (die je invult) groter maak, wordt de uitkomst kleiner.
Docent_Charles: vaak zit er een breuk in de formule, en is het geheim, dat als je door een groter getal deelt, de uitkomst kleiner wordt.
Michelleexx: Dank u wel! Het is inderdaad lastig, ik oefen er wel mee door.
Lagejan: VWO: Bij een hypothese-toets wordt H0 dan verworpen als alfa groter is of kleiner?
Docent_Charles: Lagejan: dit is een handige ezelsbrug: if p is low, than H0 has to go. Oftewel, als de kans om de gebeurtenis te krijgen waarover je praat heel klein is, dan moet je de H0 (je standaard aanname) weggooien. Waarom? Het kan geen toeval zijn! De kans is zo klein... je standaard aanname klopt niet meer.
Lagejan: Dankjewel :)
Michelleexx: If p is low then H0 has to go is een super goed ezelsbruggetje, dankje
veronique_3200: Wat is het verschil tussen nCr en nPr, ennn normalcdf en normalpdf? (havo)
Docent_Charles: veronique: nCr is aantal volgordes zonder dat de onderlinge volgorde van belang is, nPr is waarbij de onderlinge volgorde wel van belang. Vb: een klas met 25 leerlingen, drie leerlingen krijgen een prijs, allemaal 10 euro. Dan is het 25 nCr 3, waarom? Het maakt niet uit in welke volgorde de drie leerlingen hun prijs krijgen, ze krijgen toch allemaal 10 euro. Voor drie leerlingen die een verschillende prijs krijgen, 100, 50 en 20 euro bijv. maakt het wel uit: 25 nPr 3, nu is het opeens heeeeel belangrijk dat je als eerste de 100 euro wint en is dus de onderlinge volgorde van belang. Tip: op je examen wordt bijna altijd nCr gevraagd (90% van de tijd), dus als je het niet weet, gok dan alsjeblieft nCr!
Docent_Charles: normalpdf: nooit maar dan ook nooit gebruiken.
veronique_3200: oke, dankjewel!!
Tom_1026: Docent_Charles: havo, ik mijn boek las ik iets over verdubbelings-en-halveringstijden, bij verdubbelingstijden moet je toch altijd Y1 invullen en bij Y2=2 doen en dan intersect? en bij halveringstijden y2=0.5?
Docent_Charles: klopt, en dan moet je bij Y1 alleen hebben staan Y1 = g^x met g je groeifactor.
Chaima123: heb je een koershoekmeter nodig op de examen? iedereen zegt van wel.. maar ik heb eerlijk gezegt geen flauw idee.. hoe i dat moet gebruiken en of we het wel moeten gebruiken.
Docent_Charles: chaima, de koershoekmeter is heel relaxt, kun je gemakkelijk hoeken aflezen, kan ook met je geo. Als je dat met je geo al kan, hoef je die koershoek niet te gebruiken.
Jana_6213: Docent_Charles: Hoe bereken ik de afgeleide functie van t^2/(2t+) en schrijf ik dat ook nog een keer zonder negatieve exponenten. Hetzelfde voor 2x^2/(x^2 +1) (wiskunde B, havo)
Docent_Charles: jana: je kent de quotiënt regel voor afgeleiden?
Jana_6213: Komt mij eerlijk gezegd niet eens bekend voor..
Docent_Charles: ok.
Docent_Charles: dan zou je kunnen doen bij je eerste bijvoorbeeld: t^2 x (2t+)^-1. Dat wil zeggen, als je deelt door iets, dan is het tot de macht -1. Simpel voorbeeld: x/8 = x . 8^-1. Dus als je de afgeleide moet maken van bijv.: y=x^2 / (x+1), dan kun je eerst zeggen: y=x^2 . (x+1)^-1. Dan kun je de productregel daarna gebruiken.
Jana_6213: O, dat wordt er bedoeld met die regel. Wij gebruiken er geen naam voor. Maar nu snap ik het ja. Dankuwel!
Nina_: Mag je een windroosdingens meenemen bij vwo wiskunde B om hoeken te meten?
Docent_Charles: nina: dat kan niet de bedoeling zijn, je moet die hoeken uitrekenen en mochten ze ooit vragen het op te meten (wat ik me niet kan voorstellen) dan moet je ze met je geo opmeten.
Nina_: Hoe moet je dan met een geo hoeken meten??
Docent_Charles: nina: langs de lijn leggen, en de hoek op de 0 van je geo, en dan de andere lijn van de hoek aflezen in het venster van je geo.
Menno1992: Vwo wiskunde a: ik weet niet wanneer ik binomcdf/invnorm/normalcdf bij de hypotheses moet gebruiken.. Ik haal ze vaak door elkaar. Deze vraag is nog niet beantwoord.
Roos_3702: wanneer moet je een binomiale verdeling benaderen met een normale verdeling?
Roos_3702: zelfde vraag als menno1992!
pascale: Menno1992: binomcdf bereken je als er alleen kans is op slagen of mislukking.
Docent_Charles: roos: als de binomiale verdeling een hele grote n-waarde heeft, zeg: meer dan 100 of zo.
Docent_Charles: menno: hypothese toets, als er een vaste kans wordt genoemd in het verhaaltje, dan is het een binomiaal. Als het gaat om iets wat groter of kleiner is, dan is het vaak een normaal verdeling. Bij een normaalverdeling moet ook het woord normaal verdeling in de vraag staan.
Docent_Charles: invnorm gebruik je niet bij een hypothesetoets, en alleen om een grens uit te rekenen bij een normaalverdeling.
Docent_Charles: of nou ja, pardon, als je de grenswaarde uit moet rekenen wel. excuus.
Docent_Charles: invnorm kan gevraagd worden om de grenswaarde uit te rekenen.
Menno1992: dankjewel
Docent_Charles: roos: normalcdf heb ik als enige nog niet beantwoord: wordt gebruikt om het percentage bij een normaalverdeling uit te rekenen, of, ook heel belangrijk, mbv intersect de mu en de sigma uit te rekenen!
Roos_3702: dankuwel!
Roos_3702: is invnorm al beantwoord?
rixtheerema: Docent_Charles: HAVO; hoe zet je 1 of meer variabelen vast?
Docent_Charles: rix, vast zetten?
rixtheerema: hoe krijg je bij een formule met meer variabelen een verband tussen twee variabelen met een bijbehorende grafiek!
Docent_Charles: rix: dan moet je voor een van de twee variabelen een getal kiezen. Je kunt met Y=X... alleen maar 1 variabele als onbekende nemen. Als je er twee hebt moet je er een vast kiezen, kan niet anders.
Denise_3975: VWO B: ik heb niet helemaal duidelijk welke goniometrische formules er zijn (zoals sin^(2)t + cos^(2)t =1 etc.) en wanneer ik deze moet toepassen?!
Docent_Charles: denise: dat omschrijven van die gonio formules is lastig. Tip: zet die dingen allemaal in je rekenmachine. De verdubbelingsformules van simpson en die andere ingewikkelde worden gegeven op je examen. De rest: sin(2x)=2 sin(x)cos(x) etc moet je in je GR hebben staan.
Docent_Charles: tip: de versies waarbij je van iets met 2x een x maakt en andersom, die moet je alleen gebruiken als er in de opgave ook 2x en x staan. Anders moet je die overslaan. Die maken het alleen maar ingewikkelder
Denise_3975: Bedankt!
Denise_3975: Wat bedoelt u met overslaan?
Docent_Charles: denise, overslaan: niet gebruiken, als je opgave alleen maar sin(x) en cos(x) e.d. heeft staan, dan moet je niet een formule kiezen uit je GR waarin ergens sin(2x) of cos(2x) staat, want die maakt het daarna alleen maar ingewikkelder
Denise_3975: O zo bedoelt u, nee dat was me wel duidelijk! Bedankt.
qwerty321: Ik heb nog een vraagje, moet je de formules voor lengte parametervoorstelling en voor zwaartepunt uit je hoofd weten of krijg je die gegeven als hier een vraag over gaat? (VWO).
Docent_Charles: goeie vraag: ik zou ze in mijn GR zetten voor de zekerheid.
qwerty321: okay bedankt zal ik doen
Tom_1026: Docent_Charles: havo, moet je alle hoofdstukken uit het boek getal en ruimte kennen, mijn docent zegt namelijk van wel, maar als ik in oude examens kijk, zie ik dat vooral boek 3 belangrijk is, klopt dat?
Docent_Charles: nee, je moet niet alle hoofdstukken te kennen, sla hoofdstuk 4 over, komt niet op examen, en idd boek 3 is belangrijk. Met name kansrekening: 33% van je examen, en exponentiele groei (hfst 11), maak veel oude examens!
Nina_: Heeft u nog Tips voor interralen exact te berekenen? want bij mij klopt de primitieve wel, maar zodra ik t ga uitrekenen of ik het nou stap voor stap doe of gelijk helemaal in de rekenmachine in voer het komt nooit uit.
Docent_Charles: nina: haakjes gebruiken! dus als je de bovengrens invoert, dat apart uitrekenen tussen haakjes, en dan - en dan weer haakjes voor de ondergrens invoeren. En sowieso op de haakjes letten. Integralen uitrekenen is boekhouden.
Nina_: en als je wel gewoon de primitieve en alles kan maken? Want dat komt meestal wel goed maar daar blijf ik op hangen.. :S
Docent_Charles: nina: ik begreep dat je de primitieve wel weet te maken toch? om daarna de integraal te berekenen hoef je allen de bovengrens en de ondergrens in te vullen? Dus F(b) - F(a) uit te rekenen, met F je primitieve functie en b de bovengrens en a de ondergrens en goed op te letten met haakjes en mintekens. Zet de hele F(b) tussen haakjes en F(a) ook.
Docent_Charles: nina: F(b) = F ( b )
Chaima123: hoe zit het met de ruimtelijke letter.. k bedoel daarmee.. je hebt een kubus.. en daarvan staat de letter a boven aan.. en dan moet je tussenhaakjes kijken wat dat is.. (0,3,4) bijvoorbeeld hoe moet dat?
Docent_Charles: chaima: (0,3,4) beteken dat je eerst langs de x-as 0 stapjes moet zetten, en dan 3 stapjes langs de y-as moet lopen, en dan 4 stapjes omhoog moet lopen, en dan ben je in het punt waar ze over praten!
Jana_6213: Docent_Charles: hoe kun je er nou achterkomen wat de symmetrieas van een grafiek is? Dat zal vast wel heel simpel zijn, maar ik weet het even niet. (wis b, havo)
Docent_Charles: je moet kijken waar jij een spiegeltje op zou kunnen zetten, waardoor de grafiek niet zou veranderen. simpel voorbeeld: y=x^2, zet eens een spiegel op de lijn x=0 (de y-as) en je ziet dat als je dan in de spiegel kijkt, de grafiek niet verandert.
Docent_Charles: jana: dan is die lijn waar je de spiegel op kan zetten, dus de symmetrie as
Jana_6213: oké, dankuwel
Menno1992: VWO wiskunde A: in de examens van 2010 zat relatief weinig kansberekening.. Denkt u dat er meer kansberekening in het komende examen zit?
Docent_Charles: menno: ik pak 'm er even bij
Docent_Charles: menno: ik denk dat het weer zoiets zal worden. Ze proberen wiskunde A iets moeilijker te maken dan C, dus minder kansrekening.
Frank_2383: over welk onderwerp komen de meeste vragen op het examen, vwo
Docent_Charles: Frank: A, B, of C
Frank_2383: a
Docent_Charles: frank: lastig, je examen is ong 5 vragen kansrekenen (hele opgave) en voor de rest zit er altijd normaalverdeling, differentiëren, exponentiële groei in. soms ook lineair, soms wat interpretatie.
Docent_Charles: hypothese is ook altijd raak
Docent_Charles: dus het meest? kansrekening toch
Nina_: Tellen spellingsfouten? want ik heb mezelf aangeleerd berijk met een lange ij te schrijven omdat ik anders niet weet dat die bij de y coördinaten hoort.
Docent_Charles: Nina: nee, spelfouten is geen probleem.
Noodels: Spelfouten zullen alleen fout gerekend worden als je formules moet schrijven. Grammatica heb je in je examen Nederlands.
qwerty321: Nog 1 vraag, dit jaar gaf de uitgever van getal & ruimte voor vwo 6 wis B nog een extra stukje theorie, maar ik ben dat blaadje kwijt, waar ging dit ook alw3eer over?
Docent_Charles: qwerty: keine Ahnung
Denise_3975: VWO B: wat is handiger om een parabool te tekenen? Met cirkels om het brandpunt of met loodlijn, middelloodlijn etc.?
Noodels: Denise_3975: http://www.pandd.demon.nl/parab/parab.htm
Denise_3975: Wauw super, bedankt voor de link!
Lies_7135: Hoe kun je je window schatten?
Docent_Charles: lies: goed de vraag lezen er staat ALTIJD iets in over de x van je formule. De y kun je dan evt zoomfitten als je echt geen idee hebt. Behalve als je intersect: want dan moet je voor je Y-max gewoon altijd iets nemen wat om je Y2 heen ligt.
Lies_7135: Bedankt.
Anne_1491: uit welke jaren kan ik examens havo wiskunde b oefenen want ooit zijn de exameneisen veranderd
Docent_Charles: 2009+
Anne_1491: bedankt
Nina_: Anne: Die wiskunde B 2009 is best pittig vond ik, ik heb m gedaan na een examencurus en had een 6,8 ofzo destijs voro mn havo examen
Jana_6213: Docent_Charles: Een jongen zei laatst tegen mij dat grafieken etc. op het examen niet mogen worden getekend met een potlood omdat het uitwisbaar is. Klopt dat? Want ik vind het met potlood veel handiger.
Docent_Charles: Jana, moet ik even kijken.
Jana_6213: ok
Docent_Charles: jana: het lijkt me stug, kan er zo snel niet iets over vinden. ik zou zeggen: neem je potlood en vraag je docent even van te voren of hij/zij het vervelend vindt. O.h.a. maak je een grafiek juist met potlood.
Jana_6213: dankuwel
Noodels: Jana_6213: http://www.ib-groep.nl/Images/Regeling_toegestane_hulpmiddelen_vmbo_havo_vwo_2011_tcm7-20712.pdf --> tekenpotlood
Jana_6213: dankjewel Noodles! Dan ben ik daar ten miste zeker van.
Tazer: Ohja HAVO A, moet de vuistregel van de normaalverdeling altijd toegepast worden indien mogelijk? Of mag alles gewoon via de GR berekend worden ookal kan de vuistregel gebruikt worden? Ik vind het werken met de GR namelijk makkelijker
Docent_Charles: tazer: vuistregel gebruik je bijna nooit.
Docent_Charles: tazer: werk lekker met je gr er zijn echt bijna geen examenvragen in de laatste 5 jaar waar ze specifiek over de vuistregel beginnen. Volgens mij was er niet één.
Nina_: Hoe werkt het nou precies met het e getal in primitiveren? als je het e^x moet primitiveren is dat dan ook gewoon e^x omdat e^x hetzelfde is met de afgeleiden?
Docent_Charles: nina: klopt
Nina_: Hoe kan ik het best het bewijzen van de meetkunde voor vwo wisk b voorbereiden?
Docent_Charles: door heel veel sommen te oefenen van examens
Docent_Charles: door oefening ga je het beter leren zien
Docent_Charles: nina: er zijn geen trucjes voor, het is noeste arbeid
Tazer: Oke bedankt, is het trouwens toegestaan om enkele handige ezelsbruggetjes of tips in je rekenmachine te zetten om ze er vervolgens op het examen bij te houden? Mijn economiedocent zei namelijk dat hij dat zeker aanraadde om te doen, terwijl anderen me vertellen dat 't verboden is..
Docent_Charles: tazer: het is een combinatie. Ik raad het je ook aan, maar het is dus ook verboden. Maar er geldt een soort ongeschreven regel, dat scholen je rekenmachine nooit controleren... ze willen namelijk ook niet dat je zakt.
Roossmetsers Goed gedoogbeleid
Tazer: Precies, maar ik heb gehoord dat als de onderwijsinspectie komt, ze deze rekenapparaten wel controleren. Wat zijn de consequenties?
Docent_Charles: dat ze 'm wissen en een bestraffende vinger naar je wijzen denk ik.
Docent_Charles: en jij dus zonder je formules zit :(
Menno1992: Op examens staat nog al eens bereken zonder dat er nadrukkelijk staat aangegeven algebraïsch dat het wel algebraïsch moet. Ik ben bij het oefenen hier al een paar keer mee in de fout gegaan. Wanneer mag je nou je GR gebruiken?
simone_6098: dus je mag geen dingen in je GR zetten?
simone_6098: over die formules
Docent_Charles: menno: alleen als er exact en algebraïsch staat. als er staat bereken, of onderzoek, dan kun je het met de GR. en al helemaal als ze beginnen over hoeveel decimalen je moet afronden.
Tom_1026: Docent_Charles: volgens mijn docent is het ''legaal'' om dingen in je rekenmachine te zetten, en ik las in de examenkrant dat het ook mocht.
Docent_Charles: echt?
Tom_1026: Ja:p
Docent_Charles: goed nieuws!
Docent_Charles: ik twijfelde of het wel echt mocht
Tom_1026: zeker!, voor M&O gebruik ik het vooral, want dat is zooo veel leren:p
Brigitte_vg: het mag wel, maar niet bij elke opgaven ;)
simone_6098: en voor economie tom
Tom_1026: inderdaad ook voor economie;-)
Nina_: ik gebruik theorie in de rekenmachine zetten ook voor economie en scheikunde is ook zoooveeel!
Lagejan: Nina. Bij ons worden die dingen steekproefgewijs gecontroleerd. Weet dus niet of het heel slim is.
tomtom_9238: Lagejan: Dat gebeurt dus niet, je hebt de decaan niet gehoord
Nina_: @Lagejan het is toch wettelijk toegestaan om het in je GR te zetten? Dat is bij ons op school ten minste gezegd en aangeraden.
tomtom_9238: Nina_: Ja ze willen het eigenlijk niet volgens mij, maar het is niet verboden dus doe het gerust
Lagejan: @Nina Is dat zo? Dan doe ik dat ook maar :P
Tazer: @Lagejan, daar krijg je het punt wat ik eerder ook vroeg. Of het nou wel of niet toegestaan is, ik ben bang dat de onderwijsinspectie rekenmachines zal controleren en dat ze me laten zakken voor mijn examen.
Tazer: Waarom wordt nergens uitdrukkelijk vermeld of het opslaan van informatie op de GR wel of niet is toegestaan? OF heeft iemand hiervoor een betrouwbare bron?
Nina_: je mag alle functies van de GR gebruiken en de "spiekbriefjes" is een van die functies, zo werd het 2 jaar terug op havo verteld en dat geldt nog.
Jana_6213: En met die rekenmachine, het wordt zelfs als tip gegeven in het examenblad.
simone_6098: mooi! dan doe ik het gewoon.
Lagejan: Ja, maar of ze er zo blij mee zijn. Met noteflio kan ik complete samenvattingen van mijn computer naar mijn rekenmachine kopiëren.
Nina_: Ik doe t ook met notefolio, voor economie pta's stond altijd ALLES erin
Noodels: Bij wiskunde KB en GL/TL, NaSk1 KB en GL/TL en NaSk2 GL/TL moet de rekenmachine naast de grondbewerkingen tevens beschikken over toetsen voor pi, x tot de y e macht, x kwadraat 1/x ensin/cos/tan in graden (en hun inversen). Bij de overige vakken en bij alle vakken BB zijn de grondbewerkingen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen voldoende. Meer mogelijkheden mag, maar:de rekenmachine mag niet één of meer van de volgende eigenschappen hebben:- lichtnetaansluiting tijdens het examen,- opladen tijdens het examen,- schrijfrol,- alarm of ander geluid,- alfanumeriek (letters op scherm),- grafi
Noodels: Alle info http://www.ib-groep.nl/Images/Regeling_toegestane_hulpmiddelen_vmbo_havo_vwo_2011_tcm7-20712.pdf
Noodels: 3.3
Docent_Charles: noodles: ik las net je link over het gebruik van een GR, dat is meer waar de GR aan moet voldoen, dat geeft nog geen uitsluitsel over het volstoppen met formules.
Docent_Charles: ik twijfel nog of dat echt mag.
**_5898: hallo. Ik doe wiskunde a. had een vraag. moet je ook met normaal waarschijnlijkheidspapier kunnen werken?
Docent_Charles: **: vwo a?
**_5898: ja klopt
Docent_Charles: **: ja. je moet van een tabelletje eerst cumulatieve rel. frequenties kunnen maken en die dan in een normaal waarschijnlijkheidspapier uit kunnen zetten om zo mu en sigma af te leiden
Nina_: zijn er wel trucjes voor het e getal en natuurlijke logaritme?
Docent_Charles: nina, wat voor trucjes?
Nina_: om het e getal te begrijpen hoe je daarmee moet werken en met de ln moet werken, want ik vind het allemaal beetje vaag
Marije_1076: Heeft u nog tips met betrekking tot lissajousfiguren. Bijvoorbeeld wanneer je moet aantonen dat een bepaald punt een x=... y=.... formule doorloopt. (En de formule gegeven is)
Docent_Charles: marije: bij lissajousfiguren kun je ze sowieso in je GR laten tekenen
Marije_1076: ja okay maar wanneer je moet aantonen dat dat de juiste formule is hoe moet je dat doen?
Docent_Charles: en als je een punt moet controleren, dan moet je eigenlijk de goniometrische vergelijkingen die er bij horen oplossen. Dus als ze zeggen, laat zien dat de figuur door (1,1) loopt, moet je oplossen: xformule = 1 en yformule = 1.
Docent_Charles: marije: oh, formule aantonen! Ok, ik snap je vraag nu. Als ze zeggen: die lissajous lijkt verdacht veel op een y = x^2 + 1, dan moet je de vergelijking over nemen en op de plek van de y de yformule zetten (de sin/cos formule bij y) en bij de x die van de x. Dan krijg je een redelijk ingewikkeld uitziende goniometrische vergelijking: iets als sin(x) = (cos(x)+1)^2 + 1 en dan moet je die met je rekenregels die dus in je GR staan omschrijven.
Docent_Charles: en aantonen dat links hetzelfde wordt als rechts
Marije_1076: docent _charles: maar wanneer er een verhaaltje staat over een punt P. En de formule is gegeven en je moet aantonen dat het de juiste formule is. Hoe dan?
Docent_Charles: dus dan eindig je op een gegeven moment met sin(x)+1=sin(x)+1 oftewel: het is waar
Docent_Charles: marije: is nu hopelijk beantwoord :)
Marije_1076: Bedankt! En wanneer er niet bijstaat dat het verdacht veel op bijv. x^2 enz. lijkt?
Docent_Charles: ze vragen je bijna nooit om zelf met een functie aan te komen zetten, hooguit een x^2 of zo.
Docent_Charles: ze kauwen altijd een functie voor.
Marije_1076: docent_charles: ja dat klopt alleen hoe kan je dat dan aantonen? (sorry maar ik begrijp het nog niet echt...)
Marije_1076: docent_charles: zoals bijvoorbeeld in deze opgave: http://www.havovwo.nl/vwo/vwb/bestanden/vwb1209iopg3.pdf
Docent_Charles: marije: als je moet aantonen dat y = x^2 klopt, moet je de y formule van de lissajous op die plek zetten en de x formule op de x plek zetten. En dan moet je links en rechts de gonio formules omschrijven, totdat je uit komt op links = rechts. Dus dan is wat er links staat hetzelfde als rechts, bijvoorbeeld sin(x) = sin(x) of zoiets.
Docent_Charles: dus stel:
Docent_Charles: lissajous: y = sin(x) en x = cos(x). en je moet aantonen dat y = x^2, dan zou je moeten aantonen: sin(x) = (cos(x))^2
Docent_Charles: en dan moet je die cos(x)^2 om gaan schrijven totdat je sin(x) krijgt.
Docent_Charles: dat gaat bij dit voorbeeld niet lukken, omdat die lissajous figuur niet een y=x^2 is, maar op je examen moet dat wel lukken als het wel zo is.
Marije_1076: dank je wel!
Denise_3975: VWO B: Ik heb nog een vraag over 'onderzoek'. Soms ben ik echt oneindig lang getalletjes in m'n GR aan het zetten tot dat ik het antwoord heb. Hoe noteer je dat op je examen. Moet je dan gewoon alleen getallen neerzetten die je hebt ingevoerd en je redeneringen erbij. Waarom je een getal kleiner of groter etc. hebt gekozen?
Docent_Charles: denise: gebruik je geen tableset? je hoeft niet alle getallen op te schrijven, maar zeg bijv. waarom je naar grotere of kleinere bent gaan kijken.
simone_6098: er staat trouwens in oudere examens altijd een vraag met wat is de afgeleide van de formule, maar heb ik het goed begrepen dat die niet meer erin komen?
Docent_Charles: simone: welk niveau?
simone_6098: havo 5
Docent_Charles: simone: havo 5 wis b?
Docent_Charles: afgeleides moet je gewoon kunnen
Docent_Charles: worden volgens mij echt gevraagd
simone_6098: Dat snap ik dus helemaal niet goed, dan staat er bepaal de afgeleide van de formule maar ik snap helemaal niet wat ik dan moet doen?
Docent_Charles: dat is een heel hoofdstuk om uit te leggen, maar een simpel vb kan ik wel geven: stel je hebt y=x^2+3x, dan moet je dus daarvan maken y'=2x + 3.
simone_6098: aha.. nouja ik zal het eens op zoeken
simone_6098: in examenbundel
simone_6098: want in ons boek, staat het niet
Docent_Charles: simone: bij afgeleides moet je de macht er voor zetten, en dan de macht een kleiner maken. Dus de afgeleide van y = x^5 is: y' = 5x^4.
Docent_Charles: afgeleide is echt essentiële stof, dat moet in je boek staan.
Docent_Charles: google anders even, ik kijk snel ook
Docent_Charles: http://users.telenet.be/chris.cambre/chris.cambre/RealWorld/afg.functie_overzicht.html
simone_6098: Oke bedankt! ik ga eens zoeken
Docent_Charles: simone: check die link
simone_6098: Dankjewel!
Jana_6213: Docent_Charles: Als je trouwens iets gaat doen op de toets met je GR rekenmachine, moet je dan precies opschrijven wat je doet? Of is 'gr:antwoord' goed genoeg?
Docent_Charles: altijd de gr functie opschrijven! intersect, maximum, minimum, etc.
Jana_6213: dankjewel!
Tazer: Is het by the way nu wel of niet goed om voor het examen een energiedrankje te nemen, zorg het voor extra concentratie? Of heeft het juist een tegenwerkende werking? (Heeft niets met Wiskunde te maken,, maar misschien kan iemand anders hier antwoord op geven)
Docent_Charles: energydrink geeft je na 20 minuten een kick, en na 40-50 minuten een downer
Docent_Charles: geen goed idee
Docent_Charles: neem een banaan mee
Docent_Charles: dat werkt beter
Jana_6213: en tazer, van dat dextro energy, werkt veel beter dan dat vieze energydrink
Jana_6213: en als ontbijt brinta met een banaan.
Noodels: Pepermunt en honing schijnen ook goed te werken.
Denise_3975: Ik heb nog een vraag over GR, u vertelde net dat je GR moet opschrijven en dan intersect, max, min etc. Maar moet je ook je window vermelden als je snel een schetjes maakt van de functies? Zo ja, hoe noteer je dat?
Docent_Charles: denise; nee window hoeft niet
Nina_: Bedankt Charles!! na 8 uur wiskunde heb ik het wel ff gezien! :p
Docent_Charles: nina: graag gedaan
Joyce_2199: ik moet een hyperbolische grafiek tekenen hoe doe je dat?
Docent_Charles: joyce: y= 1/x?
Joyce_2199: maar als je de lijnen er al in hebt staan hoe weet je welke formule voor welke is?
BusinessLady: mu of sigma? pardon? ik snap de GR werking wel, gewoon met second vars etc en 1- snap ik ook
Docent_Charles: joyce: als je de grafiek al hebt, bedoel je?
Noodels: Joyce_2199: http://www.pandd.demon.nl/complex1/hypm9.htm
Joyce_2199: je hebt een hyperbolishe grafiek en daar staan de lijnen al in je hebt er 2 formules bij staan maar hoe weer je welke waar bij hoort ?
Calculi_yukon: Joyce, als je de juiste formule moet kiezen. Dan kan je het best gewoon wat waarden voor x invullen en dan kijken of de waarde voor y klopt.
BusinessLady: Docent Charles, klopt het dat vooral binomiale verdeling en normale verdeling in het examen voorkomen (havo) ?
Docent_Charles: businesslady: altijd worden die gevraagd. 2 sommen normaal, 2 a 3 binomiaal
Docent_Charles: binomiaal: minstens 14 van de 80 of zo, dus 1-binomcdf, en verder kun je binompdf
Docent_Charles: normaal: eerst % uitrekenen, en dan intersecten voor mu of sigma
Docent_Charles: stiekem toepassen bij wat andere sommetjes vaak
simone_6098: @BusinessLady, bij de oefenexamens in ieder geval wel, ik vind dat wel fijn!
BusinessLady: maar wat bedoeld u met mu of sigma?
Docent_Charles: businesslady: mu = gemiddelde, sigma = standaarddeviatie
Docent_Charles: ik bedoel dat ze je een keer gewoon normalcdf vragen voor een % uitrekenen en 1 keer laten ze je juist het gemiddelde of de standaarddeviatie terug rekenen
BusinessLady: Ooh u bedoelt de L1, L2 invoer waarbij je uiteindelijk die tekens krijgt
Docent_Charles: business: nee...
BusinessLady: ik weet wat de sd is en zo
Docent_Charles: bij een normaal verdeling heb je het gemiddelde (mu) en de standaardafwijking (standaarddeviatie, sigma)
Docent_Charles: en die vragen ze je ook te berekenen
Docent_Charles: dat is som 2.
Docent_Charles: som 1 is altijd bereken gewoon het percentage wat groter/kleiner is dan ...
BusinessLady: gewoon in je rekenmachine normalcdf(rechtergrens, linkergrens, gem, sd)
BusinessLady: toch?
BusinessLady: U weet al hoe t examen eruit ziet?
Docent_Charles: juist, en dan Y2 = percentage en intersecten
Docent_Charles: als ze gem of sd vragen
BusinessLady: ja dat snap ik wel en dan gewoon X voor het gevraagde neerzetten
Docent_Charles: businesslady: ik heb de examens van de afgelopen 5 jaar geanalyseerd en ik weet ondertussen wat ze altijd vragen :)
BusinessLady: Oh, ik heb het examen van vorig jaar gemaakt via studyflow en daarvoor had ik een 8.. maar dat zegt toch eigenlijk niets?
Docent_Charles: betekent dat je het goed doet en het komende weken ook wel goed komt.
BusinessLady: OK, docent Charles, Bedankt voor het beantwoorden!
BusinessLady: Ik hoop het maar!
Denise_3975: Ik heb nog een vraag over de stelling van de constante hoek. Stel dat hoek B1 en hoek B2 allebei aan dezelfde kant van de koorde AC liggen. Geg: hoek B1 = beta 1, hoek B2 = beta 2 en hoek D = gamma.
Denise_3975: dan is gamma + beta 1 = 180 (koordenvierhoek) en gamma + beta 2 = 180 (koordenvierhoek). waarom ma je dan aannemen dat beta 1 = beta 2?
Denise_3975: Ik heb het elke keer over hoeken
Docent_Charles: denise: omdat beta 1 = 180 - gamma en beta 2 = 180 - gamma, en is dus hetzelfde
Denise_3975: Aha. Bedankt voor de antwoorden!
Jana_6213: dankuwel Docent_Charles voor het beantwoorden van al mijn vragen en een fijne avond nog ;)
Roos_3702: bedankt
Joyce_2199: oke bedankt doei
Noodels: Docent_Charles: Bedankt en tot ziens.
Menno1992: dank u wel Charles
Docent_Charles: graag gedaan mensen!
Docent_Charles: :)
Noodels: Docent_Charles: We hopen natuurlijk dat u zeker en vast nog en keer terugkomt op deze waanzinnige chat.
Bekijk ook de uitwerkingen van de andere chats:
1 seconde geleden
R.
R.
Omdat ik lees dat er in de chat een hele discussie was. De examenkrant is HET officiƫle ding waar alles in staat en daar staat het zelfs als tip in om dingen in je GR te zetten. Dus mik al je samenvattingen er gewoon in:P
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ik heb het heel moeilijk de laatste tijd met slapen, ik weet niet zeker of ik ben geslaagd wat moet ik doen ?!
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Ik snap niks van hoeken uitrekenen
6 jaar geleden
Antwoorden