Examenchat Nederlands

Examenchat Nederlands

Door Roos

Examenchat Nederlands

Dinsdag zijn we van start gegaan met de Examenchats 2011. Docent Rene Mulder trapte af met de examenchat Nederlands. Heb je de chat gemist om dat je nog boven je boeken hing of even een break had? Lees dan alle vragen en antwoorden hieronder nog eens rustig na. Onderaan vind je de links naar de andere chats!

Chatlog

Lisanne93: Hallo
Docent_Rene: Hoi
Lisanne93: Wat houdt dit precies in?
Docent_Rene: Jij stelt vragen over het examen - en ik probeer ze te beantwoorden
Lisanne93: Hmm, heeft u misschien tips over het samenvatten want ik heb daar moeite mee
Docent_Rene: ja ik heb tips - wat vind je precies moeilijk?
Lisanne93: Om de hoofdzaken eruit te halen en dan ook nog in een goede zin verwoorden
Docent_Rene: Voor ik tips geef - welk niveau zit je?
Lisanne93: Havo 5
Docent_Rene: Ok
Docent_Rene: Je krijgt een geleide samenvatting - dat betekent dat de hoofdzaken er al voor je uitgehaald zijn. Dat zijn namelijk de aandachtspunten.
Docent_Rene: Als je de opdracht bekijkt, zie je een aantal punten die per se in je samenvatting moeten zitten, met zwarte balletjes ervoor.
Lisanne93: Ja, dat heb ik inderdaad gezien in de oefenexamens
Docent_Rene: Maak daar gewoon open vragen van en beantwoord ze. Zet die antwoorden onder elkaar en voila - een samenvatting!

Mr_Mark: Heeft u ook tips om ervoor te zorgen dat je alles op de juiste manier formuleert? bij oefenexamens had ik vaak dat ik het niet goed formuleerde waardoor ik dingen oversloeg of vergat.
Mr_Mark: In de samenvatting dan.
Docent_Rene: dat is een moeilijke. In het algemeen is het verstandig om je eerst helemaal op de inhoud te concentreren, en zo'n 20 minuten voor tijd een tweede versie te maken, waarbij je alleen maar naar de vorm kijkt.
Docent_Rene: Een tip daarbij, is dat de aandachtspunten (= vragen) op volgorde in de tekst te vinden zijn.

noAnswer: Beste mensen die hier antwoorden geven. Ik weet niet of deze vraag al gesteld is, maar ik vroeg me af of je eerst aan de samenvatting moet beginnen of eerst met de tekst van vragen. Heb van sommige mensen gehoord dat je ook net zo goed met de samenvatting kunt beginnen
Docent_Rene: het maakt niet uit. Wat je zelf prettig vindt.

Danique_9595: Ik heb altijd moeite met het netjes en strak neerzetten van de tekst. Verzin er altijd tekst bij, maar dat mag niet. Maar als ik dat niet doe heb ik het gevoel dat het niet geleidelijk gaat. Wat kan ik hier aan veranderen?
Docent_Rene: ... niets. Bekijk eens een nakijkmodel, dan zie je dat de punten gegeven worden als de informatie in je samenvatting zit. De opbouw moet wel logisch zijn, maar je krijgt geen puntenh vor stijl.
Danique_9595: Oke top.

I_m_engeltje: ik vind het vooral moeilijk als er iets staat met gebruik max. zoveel woorden, ik kan dan nooit echt het goede vinden, heb je daar tips voor?
Docent_Rene: nu heb je het over de tekstverklaring?
I_m_engeltje: niet dat samenvatten

Anoniem_2598: hallo, als je moet samenvatten, moet de tekst er dan ook mooi uitzien, dat de zinnen mooi overlopen. of juist dat je alle informatie erinpropt? Want ik dacht dat iemand zoiets een keer zei.
I_m_engeltje: ik denk dat in een samenvatting de belangrijkste erin moet staan, dus niet alles...
hjkl heeft de chatbox verlaten.
Docent_Rene: zie mijn antwoord aan Danique. Nee, je krijgt geen punten voor stijl. Je moet er wel voor zorgen dat je geen spelfouten en taalfouten maakt.
Anoniem_2598: oke, dat is mooi, dan ga ik gewoon opsommen en zorgen dat ik alles er in heb:)
I_m_engeltje: mijn leraar zei da je er een lopend verhaal van moet maken, en niet van die punten enzo...
Docent_Rene: Engeltje, daar heeft je leraar gelijk in. Schrijf gewoon goede zinnen op, die grammaticaal correct zijn. Maar, probeer niet om de stijlprijs te winnen.
Docent_Rene: dat is het principe van de samenvatting: kijken of je hoofd- en bijzaken kunt scheiden.
Durialforce: maar je mag toch niet met opsommingstekens werken?
Docent_Rene: idd, opsommingstekens beter vermijden.

Lisanne93: Vaak zijn er ook vragen zoals bijvoorbeeld: Er worden een aantal opmerkingen gemaakt over het onderwerp of iets van: welke verschijnselen komen daardoor aanbod? Maar het aantal staat er dan niet bij en het is dan vaak onduidelijk te zien welke punten uit de tekst ze dan willen horen. Heeft u daar nog tips voor? Bijvoorbeeld bepaalde signaalwoorden?
Docent_Rene: twee dingen: de aandachtspunten volgen de opbouw van de tekst. Dat wil zeggen, dat wat ze willen lezen bij punt 4 in de tekst te vinden is tussen wat ze willen lezen bij punt 3 en 5.Dat geeft wel wat houvast.
Docent_Rene: 2. Naar het midden van de tekst moet je iets uitvoeriger worden. De punten in het midden leveren altijd de meeste scorepunten op. Bij twijfel: alle verschijnselen.
Lisanne93: Oké, hier heb ik wel wat aan!
Lisanne93: Is er nog iets wat je zou kunnen leren hiervoor? Signaalwoorden of andere dingen? Oja en mag je er nou een woordenboek bij gebruiken of is dat onzin?
Docent_Rene: Ach, het komt vooral op oefenen aan. Je zou de woordenlijst uit je examenbundel nog eens kunnen bekijken. Ja, je mag een woordenboek gebruiken, maar wees daar zuinig mee. Opzoeken kost tijd. Vraag je serieus af of het echt nodig is dat je weet wat een woord betekent, voor je het op gaat zoeken. Vaak worden woorden later in de tekst uitgelegd, of wgebruikt de schrijver een synoniem. Of, als het woord dat je niet kent in een voorbeeld zit, is het misschien ook niet cruciaal.

hanna_3489: Ik heb altijd moeite met vragen waarbij je tussenkopjes moet plaatsen. Ik twijfel altijd tussen twee alinea's en meestal kies ik dan de verkeerde. Heeft u daar nog tips voor?
Docent_Rene: de tussenkopjesvraag onderzoekt of je het onderwerp van een tekstdeel kunt bepalen. Ga na of de alinea waar je over twijfelt, onder een noemer is te brengen met de rest.

noAnswer: Wat moet je doen als je bij het lezen van beide teksten je concentratie verliest of je vanaf het begin al niet kan verdiepen in de teksten?
Docent_Rene: dat weet ik niet. je zou even naar de wc kunnen gaan, of zo. Als je daar erg bang voor bent, zou ik wel overwegen of je iets kalmerends inneemt (wel van te voren testen wat het effect is). Ben je daar erg bang voor?
noAnswer: Nee dat niet, maar bij het oefenen op school enzo schiet m'n concentratie soms wel eens weg. Maar ik denk dat dat komt omdat ik dan zoiets denk van dat het toch nog niet officieel is. Denk dus dat het volgende week wel mee valt.

I_m_engeltje: mijn leraar zei, elk aandachtspunt bij de samenvatting is 1 alinea, is dat handig?
Docent_Rene: Nee, dat is niet helemaal waar. In sommige aandachtspunten zitten twee of zelfs drie vragen verstopt. Ik raad je aan om eerst de aandachtspunten om te werken naar open vragen, en die open vragen een voor een te beantwoorden.
Docent_Rene: Herhaal overigens altijd de vraag in het antwoord; daar krijg je vaak ook een punt voor.
I_m_engeltje: dus als er staat: om welke reden het vrijuit spreken zelf onderwerp van debat is, schrijf je: de reden waarom het vrijuit spreken zelf is omdat ...?
Docent_Rene: ja, maar korter! "Vrijuit spreken is zelf onderwerp van debat, omdat …"
I_m_engeltje: dankje!

hanna_3489: De titel en de schrijver/schrijfster moet je vermelden, maar geldt dit ook voor de bron?
Docent_Rene: nee
I_m_engeltje: mijn leraar had gezegd dat het niet verplicht was om te vermelden schrijver etc. maar het staat netjes.
Docent_Rene: @engeltje: ik geloof eerlijk gezegd niet dat het verplicht is, was het net aan het checken.
hanna_3489: Bedankt voor de antwoorden!

I_m_engeltje: het viel mij vanmiddag op, dat je minder dan de helft van het aantal punten hoeft te halen voor een voldoende, 2010 2e tijdvlak, is dat altijd zo?
Docent_Rene: Nee, niet altijd. De berekening is: score / maximum * 9 + n. Daarbij heeft n een waarde tussen 0 en 2. De waarde van n wordt pas vastgesteld als elke docent 5 examens heeft nagekeken. Als n = 1 heb je 5,5 bij de helft van het aantal punten.
I_m_engeltje: oke, ik vond het al raar dat je minder dan de helft goed hoeft te hebben voor een voldoende.
Docent_Rene: Met andere woorden: als het examen erg makkelijk was, wordt je gestraft met een lage, en als het moeilijk was beloond met een hoge n-waarde.

Lisanne93: Maar de kans is groot dat het examen dit jaar minder moeilijk wordt dan vorig jaar omdat die bijna niet te doen was toch!?
Docent_Rene: Het examen HAVO van vorig jaar was idd moeilijk, dus dit jaar zal het wel meevallen. Helaas heb je daar als leerling niets aan, want die verschillen worden weggewerkt door de n-waarde in de cijferformule te veranderen :(
Lisanne93: Bedankt voor de tips ik ga nog even door met oefenen en hopen op een goed cijfer! Succes allemaal!

noAnswer: Cito verzorgd toch de examens? Is het buiten de Cito al bekend waar de teksten over zullen gaan? Of weten alleen zij het nog?
Docent_Rene: Cito verzorgt de examens. Nee, niemand weet dat (behalve natuurlijk de zetter en de drukker).

I_m_engeltje: ik vind het moeilijk om een samenvatting zelf na te kijken, dan staat er de helft wel in enzo, ik weet dan niet zo goed hoe ik die punten toe moet kennen, heeft u daar tips voor?
Docent_Rene: Kijk, als in het nakijkmodel staat: "de oorzaak is", en een leerling schrijft op "Dit komt door", of "Hierdoor ... " reken ik het goed. Het hoeft er niet letterlijk te staan. Twijfelgevallen hou je altijd.

Gelly: wordt het examen Nederlands elk jaar goed gemaakt of valt dat tegen?
Docent_Rene: Dat verschilt per niveau. VMBO wordt meestal goed gemaakt. HAVO, zit gemiddeld rond het schoolexamengemiddelde. VWO duikt daar meestal wat onder. Absolute cijfers voor heel Nederland heb ik nu niet bij de hand, maar de gemiddeldes liggen meestal rond de 6,2.

Mark_6013: Hoe herken je precies een uiteenzetting, een beschouwing of een betoog? Soms moet je een tekst namelijk karakteriseren maar dan heb ik geen idee waarom het nou precies het een is.
Docent_Rene: @Mark: een uiteenzetting is een objectieve, informerende tekst, dat wil zeggen dat de schrijver uitlegt hoe iets zit of hoe iets werkt. Een biologiedocent die celdeling aan het bespreken is, is aan het uiteenzetten.
Docent_Rene: Een betoog is een subjectieve, argumenterende, overtuigende tekst met een centrale stelling. Die stelling staat meestal in de inleiding. Het middenstuk geeft systematisch argument voor de stelling, en weerlegt eventuele tegenargumenten.
Docent_Rene: Een beschouwing is het lastigst, die zit er net tussenin, is een soort hybride. Er worden argumenten en standpunten genoemd, zonder dat dat auteur die per se voor eigen rekening neemt. Een centrale stelling ontbreekt. Er worden oorzakelijke verbanden gelegd, situaties geanalyseerd, waar je het mee oneens kunt zijn. Dat is een beschouwing.
Mark_6013: Dus een betoog met beschouwlijke elementen is eigenlijk een tekst waarbij de schrijver zijn eigen mening geeft, je probeert te overtuigen van zijn mening maar tegelijkertijd ook wat ruimte overlaat voor een eigen mening?
Docent_Rene: Ja, dat klinkt wel redelijk. Overigens denk ik dat betogen met beschouwelijke elementen vrij zeldzaam zijn. Kenmerk van een betoog is dat de schrijver de lezer zijn mening door de strot probeert te duwen. Als je dan leuk beschouwelijk gaat zitten wezen, verzwak je je eigen positie. Ik zou dat niemand aanraden. Andersom komen beschouwingen met betogende elementen wel vaak voor.

noAnswer: Als je een klad-versie gemaakt heb, je net-versie af is en je wilt gaan vertrekken, moet je die klad-versie ook inleveren of kun je die daar in een prullenbak gooien?
Docent_Rene: Je mag je kladversie weggooien. Inleveren is soms handig, als iets in je net onleesbaar is, kan de corrector terugvallen op het klad.
noAnswer: Ik wil René ontzettend bedanken voor dit uurtje! Bedankt!
Docent_Rene: geen dank, succes!

ml93_6978: Rene, mijn leraar NL zegt dat het beter is ivm tijd om eerst te beginnen aan samenvatting en de artikel daarna pas met tekstbegrip, is dit aan te raden? (Vmbo Kader)
Docent_Rene: Dat hangt af van waar jij goed in bent. Daar moet je mee beginnen.

Mark_6013: Bedankt!
I_m_engeltje: heeft u nog tips waar ik echt iets aan heb tijdens het examen?
Docent_Rene: LOL - waar denk je aan?
Mark_6013: Teveel uit je neus peuteren kost te veel tijd dus gewoon een zakdoek meenemen ;)
I_m_engeltje: weet ik niet..
Docent_Rene: Ik denk dat je de meeste tips inmiddels wel langs hebt zien komen
Lisanne93: Ja precies, gewoon algemene tips.
Het is 17 uur, de Examenchat Nederlands is afgelopen. We willen docent Rene graag heel erg bedanken voor zijn tijd, tips en uitleg!

 

Bekijk ook de uitwerkingen van de andere chats:

Scheikunde

Biologie

Duits

Economie

Engels

Geschiedenis

Wiskunde

Natuurkunde

Aardrijkskunde

Frans

Gepubliceerd op 12 mei 2011

REACTIES

H.

H.

Hoe kan ik een mooie zinnen maken?

13 jaar geleden

M.

M.

ik vind dit een zeer interessant verlsag ik leer heer veel van

13 jaar geleden

T.

T.

Docent_rene,
ik had een vraagje.
Ik heb zometeen examen nederlands en ik wou tips krijgen van u als dat kan?
Bijvoorbeeld hoe je een perfecte zakelijke brief kan schrijven, je kan daar 13 punten voor krijgen namelijk en dat is al behoorlijk veel. We moeten ook samenvattingen maken, maar ik heb examens gemaakt van vorig jaar en 1 van 2008, ik vond ze wel makkelijk, alleen ik bleef weer haken bij zakelijke brief. (dat is altijd de laatste vraag) en samenvattingen kan je 11 punten pakken, maar dat lukt me wel, dat is gewoon lekker meegenomen gratis 11 punten:P
En je krijgt ook telkens vragen van: Voor is deze tekst bedoeld? , of wat is het belangrijkste doel van de schrijver met deze tekst? , Wat is het verband tussen alinea 8 en alinea 9?, dit zijn allemaal meerkeuze vragen, maar ik kan dit ook niet:(
ik doe trouwens mavo. (vmbo t)

12 jaar geleden

J.

J.

hallo mensen ik wil graag wat tips moet bijna examens doen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.