Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2022

Examen gaat van stenen vis tot Britain's Got Talent

Door Eline

Schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Dat was het examen kunst vanochtend voor veel havo-leerlingen. "Ik heb wel 7 of 8 kantjes volgeschreven, maar op zich ging het niet rampzalig," vertelt Daan ter Steeg (17).

Helaas ging het niet bij iedereen van een leien dakje. Tom Olthof (18) vond "alles kut". Hij worstelde met de vragen over dans, film en theater. "Ik had het gevoel dat alles wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, helemaal voor niks was. Ik heb niet één schilderij gezien", vertelt Tom.

Het beeld dat Tom hier schetst van het examen is niet voor iedereen herkenbaar. Anouk van der Waal (17) vond het examen over het algemeen wel prima, maar twijfelt toch: "Ik weet het niet helemaal zeker. Dit is echt een vak waarbij je denkt: wat willen ze nou van me weten?"

Het leek alsof ik bij een soort hippie-dansles zat.

Vis?

Een vraag waarbij veel leerlingen vraagtekens hadden, was de beruchte visvraag. Anouk legt uit: "Er was een soort tafel met een steen, die de vorm van een vis moest voorstellen. Vervolgens moest je uitleggen waarom dit een vis was. Er was ook nog zo'n vraag met een zeehond. Ik dacht echt: huh, waarom wordt deze vraag gesteld?" Ook Annelies van der Veen (16) had heel veel moeite met deze vraag: "De essentie van een zeehond en een vis? Dat slaat echt helemaal nergens op."

Kunstdocente Marjon Velsink hoort ook van haar leerlingen terug dat dit een vage vraag was. Zelf vindt ze dat een vraag als deze wel kan op een examen. Velsink: "De vis was inderdaad erg abstract, maar dat hadden ze wel moeten kunnen." 

Het examen kunst wordt op de computer gemaakt, voor sommige leerlingen meer een last dan een lust. "Er waren een paar leerlingen in de zaal waarbij het scherm nog op het Duits examen stond," vertelt Daan (17). Met laptops op kleine tafels en geïmproviseerde "muren" van schildersdoeken tussen de tafels ging Daan zijn examen in. Hij is niet de enige die last had van ruimtegebrek. "Ik had zo'n kleine tafel dat ik aan het begin maar gewoon alle vast-getapete kabels losgetrokken om een andere tafel ernaast te zetten. Dat vond de ICT-man niet zo grappig," vertelt Tom (18). 

Ook bij Annelies waren er problemen met de computers. "Er waren vier leerlingen die pas een uur later met hun examen konden beginnen, omdat de computers het niet deden. Daardoor hebben zij maar een kwartier pauze voor hun volgende examen, terwijl dit eigenlijk anderhalf uur is," vertelt ze.

'Ik kon ook gewoon niet leren'

Iets wat veel leerlingen is opgevallen bij het examen, is dat de vragen niet per se over de geleerde stof gingen. Dit heeft kunstdocente Velsink ook opgemerkt: "Het examen gaat sowieso veel over inzicht, maar deze keer zat er wel héél veel beeldanalyse bij. Als je dit vak niet had gehad, kon je deze vragen ook gewoon beantwoorden."

Dit vindt Annelies (16) ook opmerkelijk: "Je moest heel veel leren, alle -isten bijvoorbeeld. Hiervan is helemaal niks teruggekomen op het examen."

Daar is volgens Sarah Broekmeulen, Eindexamenklachtenlijncoördinator bij het LAKS, niet over geklaagd bij hen. "Tot nu toe zijn er 790 klachten binnengekomen. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar: toen waren het er 980. Scholieren vonden het examen voornamelijk te moeilijk."

Damien Hirst

Uit de examens die gemaakt zijn voor zowel vwo als havo blijkt een duidelijke passie van de examenmakers voor kunstenaar Damien Hirst. Bij het vwo-examen Nederlands nam de kunstenaar al de overhand in de vragen en ook bij havo gingen veel vragen over hem, iets wat Tom (18) wel prettig vond: "Dat was het lichtpuntje van het examen. Die vragen vond ik wel redelijk interessant." 

@maritvhuizen nederlands vwo en kunst havo love damien hirst #examens2022 #centraalexamen #fypシ #foryoupage #fyp ♬ Not to late - Sebo

Gepubliceerd op 17 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Alles over de examens in je timeline?