Evi (15) zit op een mytylschool: 'Ben geen uitzondering meer'

Evi (15) zit op een mytylschool: 'Ben geen uitzondering meer'

Door Lena

Hoe is het om een fysieke handicap te hebben op de middelbare school? De vijftienjarige Evi weet daar alles van. Door een zeldzame ziekte heeft ze veel pijn en raakt ze snel vermoeid, wat het lastig maakt om een schoolweek vol te houden. Sinds dit jaar zit ze daarom op een mytylschool.

Evi heeft een zeer zeldzame aandoening, genaamd Hereditaire Multiple Exostosen-Multiple Osteochondromen. "Het houdt in dat er 'exostosen' (een soort bulten, red.) op mijn botten zitten", legt Evi uit. "Als deze over pezen of zenuwen schieten, doet dit heel veel pijn. Ook ben ik snel moe, wat nog extra wordt versterkt wordt door de pijn." Het is een aangeboren ziekte die niet te genezen is. "Maar je kunt er wel aan geopereerd worden, in de hoop dat de bulten niet teruggroeien. Ik heb inmiddels al vijf operaties gehad."

Vermoeidheid

De basisschooltijd doet Evi op een reguliere school, en ook de eerste drie jaar van de middelbare school zit ze nog niet op het speciaal onderwijs. In het begin van het schooljaar vertelt ze haar klas over haar handicap. "Ze gingen er allemaal heel goed mee om en ik had ook lieve vriendinnen." Toch is het reguliere onderwijs eigenlijk niet passend voor Evi. "Door de vermoeidheid en pijn waren de dagen veel te lang. Volledige schoolweken hield ik dan ook niet vol."

Naast haar fysieke beperking heeft Evi ook ADD. Dit houdt onder meer in dat ze moeite heeft met concentreren en het verwerken van prikkels. Aan prikkels is er op een middelbare school absoluut geen tekort: "De school was heel groot en in de klas zaten veel mensen. Daardoor kwam ik vaak totaal overprikkeld weer thuis."

Mytylschool

Sinds begin dit schooljaar zit Evi op een mytylschool. Deze school valt onder het speciaal onderwijs en is bedoeld voor leerlingen met een fysieke handicap. "Welke handicap dat is, is heel verschillend", licht Evi toe. "Soms hebben leerlingen ook bijvoorbeeld autisme of ADD, maar altijd in combinatie met een fysieke handicap."

Evi zit in haar examenjaar van vmbo-t. "Ik doe gespreid examen, dus volgend jaar rond ik de andere helft van mijn vakken af." Het onderwijs dat er wordt gegeven is 'gewoon' hetzelfde als op reguliere scholen, maar er zijn ook een heleboel dingen anders. Zo is er meer medische zorg, iets wat Evi's oude school niet kon bieden. "Ik heb ook een hartritmestoornis, waardoor mijn hart soms tot wel 240 slagen per minuut maakt. Dat is enorm veel, zeker omdat ik dan in rust ben. De schoolverpleging kan me helpen om hieruit te komen."

Daarnaast zijn de klassen een stuk kleiner. "Ook hoeven we niet steeds van school te wisselen en zijn er maar een paar verschillende docenten." Op haar school zijn er ook rustruimtes met bedden. "Daar kunnen leerlingen even ontspannen, door bijvoorbeeld even een dutje te doen. Ik doe dat elke dag even, zo houd ik de schooldag vol."

'Geen uitzondering meer'

Biologie is een van Evi's favoriete vakken. Na haar eindexamen wil Evi dan ook graag de mbo-studie wildlife management doen, zodat ze in een dierentuin kan werken. Deze mbo-studie is weer regulier onderwijs, dus het wordt een uitdaging om voldoende rust te creëren zodat ze deze opleiding kan volgen. Tot die tijd zit ze op de mytylschool goed op haar plek. "Ik was bang dat ik mijn vriendinnen van mijn oude school zou verliezen bij mijn overstap, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Op deze school heb ik ook weer nieuwe vrienden gemaakt."

Voor Evi is het heel fijn dat ze niet meer de enige is die een fysieke handicap heeft. "Als ik dingen niet kan doen door de pijn of vermoeidheid, dan hoef ik dat niet uit te leggen. Mijn klasgenoten begrijpen het meteen. Ik ben geen uitzondering meer."

Gepubliceerd op 12 juli 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.