Eline (16) schaakt op grote internationale toernooien
Eline Roebers uit Amsterdam wordt ook wel de nieuwe Beth Harmon uit de serie 'The Queen's Gambit' genoemd. Niet voor niks. Ze speelt als één van de weinige vrouwen op supergrote schaaktoernooien. En dat allemaal terwijl ze nog maar zestien jaar is. Hoe is het om op zo'n leeftijd al op dat niveau te spelen?
Eline komt op haar zevende voor 't eerst in aanraking met schaken. "Op de basisschool ging alles op een bepaald moment wat te gemakkelijk, en omdat er op school geen speciale programma's waren, zoals plusklassen en dergelijke, vonden mijn ouders het een goed idee om op schaken te gaan."
"Ik ben toen lid geworden van schaakvereniging VAS in Amsterdam. Ik heb toen het geluk gehad dat ik op een club kwam waar alleen spelers waren die een jaar ouder waren dan ik, die allemaal in de top-10 van Nederland stonden in de jeugdklasse. Daar heb ik echt veel van geleerd en m'n eerste stappen gemaakt als schaakster."
Van hobby naar topsport
Eline begint in eerste instantie met schaken als hobby. Aan het begin van de pandemie maakt ze de overstap naar professioneel schaken: "Sinds het begin van de pandemie train ik vier à vijf uur per dag. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog school, maar omdat ik in de zomer van 2021 ben overgestapt naar een Topsportschool, heb ik elke dag beperkt les van 10.45 uur tot 14.15 uur. Omdat ik op een Topsportschool zit, houdt mijn school extra rekening met mijn schaakactiviteiten. Zo krijg ik bijvoorbeeld gemakkelijker vrij van school. Daardoor heb ik vorig jaar in India, Servië, Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië kunnen schaken."
Dat ze op haar leeftijd als een van de weinige vrouwen schaakt op zo'n hoog niveau, vindt ze niet heel boeiend: "Ik sta daar eigenlijk niet zo bij stil. Ik speel gewoon tegen het bord en het maakt mij niet uit of ik tegen een man of een vrouw schaak. Het is af en toe juist wel een voordeel om een vrouw te zijn, ik sta in de wereldtop van de meisjes, terwijl ik daar in de algemene categorie niet toe behoor."
Spelen op een groot toernooi
Als er een groot toernooi in zicht is, richt Eline zich nog meer op het schaken: "Op de eerste plaats probeer ik mentaal uitgerust aan een toernooi te beginnen. Ik train elke week met mijn coach IM (Internationaal Meester, red.) Robert Ris. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld in voorbereiding op het Tata Steel Challengers toernooi een aantal dagen intensief getraind om me optimaal voor te bereiden op het toernooi."
"Uiteraard analyseer ik m'n tegenstanders en probeer ik zwakke plekken te ontdekken. Door dat te doen hoop ik de tegenstander later te verleiden om in een stelling terecht te komen die mij ligt. Soms lukt dat, maar lang niet altijd. Rituelen heb ik niet, ik bereid me gewoon voor door de openingen te herhalen die een waarschijnlijkheid hebben om op het bord te komen."
De toekomst
Eline had nooit verwacht dat ze het als zestienjarige al zó ver zou schoppen met schaken: "Ik vind het heel eervol dat ik op deze leeftijd al voor het Tata Steel Challengers toernooi uitgenodigd ben. Dat had ik toen ik mijn eerste Tata tienkamp in 2016 speelde niet kunnen bedenken. Ook denk ik met enorm veel plezier terug aan mijn zilveren bordmedaille. Die heb ik vorig jaar aan bord 1 van het Nederlandse vrouwenteam gewonnen op de Olympiade in Chennai."
Al veel behaald dus, maar Eline heeft ook nog genoeg ambities voor de toekomst: "Ik wil graag een Grootmeester worden en van het schaken kunnen leven. Daarvoor zal ik nog een hele hoop stappen moeten doen."
Fotograaf: Harry Gielen
Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.
1 seconde geleden