Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hoe staat het met de zenuwen voor de examens?

Gymzalen vullen zich langzaamaan en de stress hangt in de lucht. Yep, het is dé tijd van het jaar: examens. Het woord alleen al roept bij veel scholieren een mix van emoties op. Het is het moment waarop maanden van studeren, zwoegen en voorbereiden samenkomen in een paar cruciale uren.

Voor sommigen een kans om te schitteren, voor anderen een bron van angst en onzekerheid.

Verrassend kalm

Julia (16, havo-5) lijkt verrassend kalm te zijn, ondanks haar gebruikelijke portie nervositeit voor toetsen door faalangst. "Het verbaast me eigenlijk dat ik niet zo zenuwachtig ben", merkt ze op. "Ik denk dat het komt doordat ik weet dat ik er prima voor sta en alle stof natuurlijk al eens heb gehad." Ze heeft zich ook goed voorbereid: "Eerst heb ik alle leerstof, bijvoorbeeld voor vakken als geschiedenis en aardrijkskunde, doorgenomen. Ik maak minimaal drie examens per vak en schrijf mijn fouten op, zodat ik ze nog een keer door kan nemen."

Lea (18), ook havist, richt zich voornamelijk op het oefenen met oude examens en neemt de laatste dingen nog door. "Ik heb de afgelopen zes jaar genoeg kennis opgedaan om die examens te kunnen maken en daar vertrouw ik op. Ik ga dus zeker geen uren meer blokken."


Gewone toetsen, maar dan wat langer


Rick (16, havo-5) voelt zich goed. "Voor mij zijn het gewone toetsen, maar dan wat langer", deelt hij nonchalant. "Het moeilijkste examen is natuurkunde, vanwege de variatie in uitrekenmethodes die je kunt gebruiken om op verschillende antwoorden te komen."

Samengeperst in een paar weken

Niet iedereen gaat zonder zorgen de examens in. Mehmet (18, vwo-6) geeft toe "super nerveus" te zijn. "Al je middelbareschooljaren worden samengeperst in een paar weken tijd. De gedachte dat je al die stof moet onthouden, maakt me echt gek", vertelt hij.

Ondanks de zenuwen probeert hij de moed erin te houden. "Ik wil echt mijn best doen, dus ik blijf mezelf vertellen dat het allemaal de moeite waard zal zijn." Hij denkt dat hij wel goed voorbereid is, "maar ik zou niet zeggen dat ik het met twee vingers in de neus kan halen. Er is altijd dat gevoel dat je meer had kunnen doen, weet je? Misschien had ik iets efficiënter kunnen studeren, of iets meer tijd kunnen besteden aan samenvatten."

Afgrond

"Ik ben behoorlijk gestrest", geeft vwo’er Emma (17) toe. "Er wordt van ons verwacht dat we niet alleen de stof begrijpen, maar dat we het ook op een dieper niveau kunnen analyseren en toepassen, zoals ze dat noemen. Dat betekent dat er zoveel meer is om te leren en te onthouden dan alleen de feiten. Zo overweldigend."

Over haar voorbereiding twijfelt ze. "Ik denk wel dat ik me redelijk goed heb voorbereid", zegt ze voorzichtig. "Urenlang. Maar toch denk ik dat ik meer tijd had kunnen besteden aan het oefenen van examenvragen." Als het gaat om specifieke vakken waar ze nog voor moet blokken, noemt ze wiskunde en geschiedenis. 


Nu het moment van de waarheid nadert, voelt het als een afgrond


En of ze blij is dat het hoofdstuk ‘middelbare’ eindelijk afgesloten is? "Gemengde gevoelens, om eerlijk te zijn. Ik heb zo keihard gewerkt om hier te komen, maar nu het moment van de waarheid nadert, voelt het echt als een soort afgrond, haha. Kan ik dit wel? Ben ik wel klaar om te studeren? Vast wel, maar toch…"

Aan alle medeleerlingen die dit jaar examens doen: je bent niet alleen. Of je ze nu met rustige zelfverzekerdheid of met knikkende knieën tegemoet treedt, we wensen jullie allemaal enorm veel succes en moed tijdens deze laatste loodjes. Onthoud, hoe het ook mag gaan, jullie hebben allemaal hard gewerkt en je best gedaan, en dat is een prestatie op zich. You've got this!

Gepubliceerd op 13 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?