Eerste hulp bij verandering
Ben je een brugpieper in spé, eindexamenleerling met een diploma op zak of schoolwisselaar? Dan staat deze zomer in het teken van verandering. Dat kan heel fijn zijn, maar het is ook behoorlijk spannend. Daarom is het des te belangrijker dat je je goed voorbereidt op al deze veranderingen. Maar hoe dan?
Afgelopen schooljaar heb ik eindexamen gedaan, en in september start ik met mijn vervolgopleiding. Deze zomer voelt voor mij als een grijs, ontheemd gebied. Een middelbare scholier ben ik niet meer, maar ik kan me ook nog niet identificeren met het studentenleven. Dagelijks in de aula mijn boterhammen met pindakaas verorberen met mijn oude vrienden zit er ook niet meer in. En dan ben ik óók nog op zoek naar een nieuwe woonplek, wat voor een drastische verandering in mijn leefomgeving zal zorgen. Om heel eerlijk te zijn voelt dit alles behoorlijk overweldigend. Gelukkig weet ik dat ik niet de enige ben.
Gewoontedier
Het menselijk leven is constant in beweging; verandering is dan ook onontkoombaar. Stel je voor zeg, dat we altijd hetzelfde zouden moeten doen. Best een beetje saai, denk je niet? (dat is een retorische vraag. Je hebt echt geen zin om je hele leven het alfabet te moeten leren)
Maar niet voor iedereen is veranderen even makkelijk. Kinderen passen zich over het algemeen beter aan dat volwassen, zo blijkt uit onderzoek. En dan nog is het aanpassingsvermogen per persoon verschillend. Sommige mensen zijn nou eenmaal gewoontedieren die lang moeten wennen aan een nieuwe situatie, terwijl anderen zo hun weg vinden. Een overgang naar een nieuwe school is een hele ingrijpende gebeurtenis. Een nieuwe omgeving met nieuwe mensen en een totaal ander ritme: het is niet niks.
Het halve werk
Een goede voorbereiding is het halve werk. Klinkt als een cliché tegeltjesspreuk, maar het is echt zo. Ik ben geen mensenmens maar een lijstjesmens (ook nuttig) en functioneer niet zonder een goede planning. Als ik niet weet wat ik moet doen, doe ik gewoon niks. Zit ik maar een beetje apathisch achter mijn bureau omdat ik geen idéé heb waar ik moet beginnen.
In de weken voor het nieuwe schooljaar maak ik altijd een overzicht van alle dingen die ik nog moet doen. Denk aan het inslaan van schoolspullen, het opruimen van mijn computer en het invullen van mijn nieuwe agenda. Zo heb ik enigszins het idee dat ik voorbereid ben op wat er zou kunnen komen. Daarnaast helpt het dat ik ruim van tevoren bezig ben met de nieuwe situatie, waardoor de overgang minder abrupt voelt.
Ik ken overigens ook mensen bij wie het werkt om alle planning en organisatie uit te stellen tot op het laatste moment. Daar kan ik me zelf niets bij voorstellen, maar ergens begrijp ik het wel: door niet te vroeg met de nieuwe situatie bezig te zijn, kun je een hoop preventieve stress voorkomen. Probeer dus vooral uit wat voor jou wel en niet werkt.
Bespreek je zorgen
Praten met ervaringsdeskundigen is ook een grote tip. Als je voor het eerst naar de middelbare school gaat, is het fijn om eens te kletsen met iemand die die overgang al eens heeft meegemaakt. En nee, dan bedoel ik niet je ouders die al tig jaar geleden de vlag hebben uitgehangen, maar iemand bij wie deze veranderperiode nog vers op het netvlies staat. Dat is doodnormaal om te doen, dus schaam je er vooral niet voor!
Voor de durfals onder ons: ken je misschien iemand die óók naar die nieuwe school gaat? Stuur dan eens een berichtje, bijvoorbeeld via sociale media. Voelt een beetje gek misschien, maar je zult zien dat de ander het ook fijn vindt dat jullie er zo niet meer alleen voor staan. Kunnen jullie lekker samen stressen. Hartstikke gezellig.
Take it easy
Stress is volgens de Hersenstichting niet per definitie een slecht iets. Sterker nog, het kan heel nuttig zijn. Door de aanmaak van de hormonen cortisol en adrenaline wordt je denk- en reactievermogen vergroot, waardoor je goed en helder kunt reageren tijdens spannende situaties. Maak je dus vooral geen zorgen als je een paar weken veel last hebt van stress: je krijgt er heus niet direct grijze haren van.
Maar om nou de hele vakantie op het puntje van je stoel te zitten wachten… Dat lijkt me nou ook geen sterk plan. Ontspanning is een hele goede remedie tegen stress. Ga bijvoorbeeld een stuk hardlopen of fietsen, of schrijf alle piekergedachten van je af in een dagboek. Dansen en muziek luisteren doen ook wonderen voor stress en angst. Probeer het eens uit, bijvoorbeeld op dit nummer. ♫ Relax, take it ea-ea-sy…♫
1 seconde geleden
Dina
Dina
slay
4 maanden geleden
Antwoorden