Een profielwerkstuk in je eentje maken: de voor- en nadelen

Een profielwerkstuk in je eentje maken: de voor- en nadelen

Door Klaas

Het profielwerkstuk (pws) is een belangrijk en groot project voor vrijwel iedere middelbare scholier, ongeacht niveau. Hoewel het gebruikelijk is om een profielwerkstuk in een groepje te doen, kiezen sommige scholieren er ook voor om het in hun eentje te maken. Benieuwd of dit ook iets voor jou is? 

Ik heb mijn profielwerkstuk (pws) in m'n eentje gedaan, en vertel je graag wat ik een aantal voor- en nadelen vind

Voordelen

Eigen visie

Als je een profielwerkstuk individueel doet, kan je precies doen wat jij wil. Tuurlijk, binnen bepaalde kaders: het onderwerp van je pws moet immers wel aan bepaalde eisen voldoen. Maar als je eenmaal een onderwerp hebt gekozen en je begeleider daar ook akkoord mee is, kan je eigenlijk gewoon helemaal je eigen visie uitvoeren. Je hoeft met niemand te overleggen en met niemand te communiceren. Ik kon van het ene op het andere moment deelvragen veranderen, de hypothese aanpassen, stukken tekst verwijderen, etcetera. Dat werkt heel makkelijk en scheelt ook nog eens hartstikke veel tijd.

Soepele planning

Hoewel ieder profielwerkstuk bepaalde deadlines heeft, is de manier waarop je daarnaartoe werkt veel flexibeler en soepeler zonder groepsgenoten. Je kan immers prima drie dagen van tevoren beginnen met bijvoorbeeld je theoretisch kader, omdat het onmogelijk is dat je imaginary groepsgenoten het dan druk hebben met andere dingen of jouw input missen. Je kan werken op de momenten waarop het jóu het meest uitkomt en hoeft hierin nauwelijks concessies te doen. Ik vond dit heel fijn, omdat ik tijdens mijn profielwerkstuk in m'n examenjaar zat en het druk genoeg had met 1001 andere dingen. Ik kon dus bepaalde taken prima vervroegd afmaken of juist uitstellen, en bijvoorbeeld over de toetsweek tillen. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik niets hoefde af te raffelen en heeft op die manier de algehele kwaliteit van mijn pws verbeterd.

Geen stroeve samenwerking

In mijn zes jaar op de middelbare heb ik voor heel wat opdrachten moeten samenwerken en helaas ging dat niet altijd over rozen. Mensen die niet doen wat ze moeten doen, hun taken afraffelen, nauwelijks bereikbaar zijn, en ga zo maar door. Tuurlijk, we hebben het over scholieren en het is dus geen grof schandaal dat er soms een deadline wordt gemist of iemand niet reageert, maar ik had er gewoon geen zin in bij mijn profielwerkstuk. Bij uitstek omdat het zo'n groot project is.

Je kan natuurlijk heel zorgvuldig je groepsgenoten kiezen, maar het blijft altijd tricky. Feit is dat het nu eenmaal lastig is om te voorspellen of iemand een goede groepsgenoot zal zijn, omdat het pws een veel groter project is dan een normale opdracht voor school. Door die drastisch andere omstandigheden kan het zomaar eens zijn dat de persoon waarvan jij dacht dat 'ie zo goed kon samenwerken, je toch opeens in de steek laat. Er is maar één manier om dit sowieso te voorkomen, en dat is je profielwerkstuk in je eentje doen.

- Eigen werk

Waar je bij een profielwerkstuk in groepsverband beoordeeld wordt op een groot gedeelte van het werk van je groepsgenoten, is dit niet het geval als je je profielwerkstuk in je eentje doet. Je wordt puur beoordeeld op jouw werk en hebt dus helemaal zelf in de hand welk eindcijfer je pws krijgt. Ik vond dit heel fijn, omdat ik iemand ben die andermans verantwoordelijkheden/taken overneemt als ik vind dat hij/zij het niet goed of snel genoeg doet. Bij een profielwerkstuk kan dat natuurlijk niet, omdat je dan veel te veel werk op je bord krijgt. Wanneer je jouw profielwerkstuk helemaal zelf maakt, heb je hier geen last van en zullen er geen mensen zijn die veel meer/minder dan de rest hebben gedaan.

Nadelen

- Weinig druk

Hoewel ik eerder vertelde dat het zo'n blessing is dat het tijdspad van je profielwerkstuk zo soepel is als je in je eentje werkt, hoort bij dit voordeel ook een nadeel. Ik merkte dat het soms wel erg makkelijk was om dingen de hele tijd uit te stellen. Er zijn immers geen groepsgenoten die dan gaan klagen, en ook je begeleider zal het grotendeels loslaten omdat het jouw verantwoordelijkheid is dat het werk op tijd af is. Op die manier kan het gebeuren dat je dingen maar blijft uitstellen en je in tijdnood komt. Als je van jezelf weet dat je het lastig vindt om zelfstandig aan het werk te gaan, kan het verstandiger zijn om toch in een groepje te werken.

- Geen partner

Wanneer je een profielwerkstuk in je eentje doet, heb je niemand om mee te sparren over bepaalde keuzes of onderwerpen. Je kan natuurlijk altijd je vader of moeder om advies vragen, maar die hebben bij lange na niet zo veel kennis over het profielwerkstuk en de context daarvan als jij. Verder is het ook niet de bedoeling dat je je begeleider om elk klein dingetje gaat mailen. Als je ergens tegenaan loopt of moeite mee hebt, sta je er dus voor een groot deel alleen voor. Dit kan best wel wat stress en gedoe met zich meebrengen.

- Overbelasting

Wat ik heb gemerkt bij mezelf en veel mensen om mij heen die ervoor kiezen om een profielwerkstuk in hun eentje te maken, is dat ze vaak een heel specifiek idee hebben en precies weten hoe ze dit uit willen voeren. Dit in combinatie met het feit dat hun onderwerp vaak iets is waar ze heel enthousiast over zijn, leidt er in veel gevallen toe dat hun plannen nogal ambitieus zijn. Soms misschien iets te ambitieus. 

Hoewel het natuurlijk superleuk is om precies jouw visie voor je pws tot leven te laten komen, moet je niet vergeten dat je wel in je eentje bent. Toen ik net begon met mijn profielwerkstuk dacht ik: the sky is the limit. Later kwam ik er toch achter dat ik iets te enthousiast was geweest met al mijn plannen en voornemens. Dit heeft voor best veel stress en overbelasting gezorgd, mede omdat ik niet een groepsgenoot had met wie ik de taken deelde. Houd er dus rekening mee dat je jezelf niet te veel over de kling jaagt, en goed kijkt wat realistisch en haalbaar is en wat niet.

- Takenbalans

Het maken van een profielwerkstuk vereist (afhankelijk van jouw onderwerp) allerlei uiteenlopende vaardigheden. Als jij je pws alleen doet, moet je beschikken over al die vaardigheden. Je kan er niet voor kiezen om bepaalde taken uit te besteden aan een bepaald groepslid omdat hij/zij daar beter in is. Je kan niet kiezen voor bepaalde taken die jij leuk vindt. Jij hebt namelijk alle verantwoordelijkheden en moet dus ook dealen met de dingen waar je niet goed in bent, weinig van af weet, of stom vindt. Hoewel je dit nadeel kan inperken door simpelweg een onderwerp te kiezen waar je veel affiniteit mee hebt, is het toch iets om in je achterhoofd te houden.

Mijn advies

Hoewel ik evenveel voor- en nadelen heb opgenoemd, kan ik het bijna iedereen aanraden om in je eentje te werken bij het profielwerkstuk. Het is niet voor iedereen, en uiteraard bestaan er nadelen, maar ik vind dat als je die afweegt tegen de voordelen, de keuze snel gemaakt is. Ik raad iedereen dus aan om het op z’n minst te overwegen en eventueel te bespreken met de pws-coördinator.

Dit artikel werd eerder in mei 2024 gepubliceerd.

Gepubliceerd op 17 oktober 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.