Een mbo-opleiding bij Defensie? VEVA maakt je klaar voor de toekomst!

Een mbo-opleiding bij Defensie? VEVA maakt je klaar voor de toekomst!

In samenwerking met Defensie

Bij het overwegen van een mbo-opleiding, komt Defensie misschien niet meteen in je op. Met jouw behaalde vmbo-diploma heb je echter ook de mogelijkheid om hier aan de slag te gaan! Overweeg je een mbo-opleiding in de richting van zorg, beveiliging, techniek, logistiek, grondoptreden of maritiem? Dan is de VEVA-opleiding iets voor jou. In dit artikel vertellen we je meer over wat de VEVA inhoudt en welke richtingen je kunt volgen.

Wat is VEVA?

VEVA staat voor Veiligheid en Vakmanschap. VEVA is een unieke mbo-opleiding die je een vak leert én je voorbereidt op diverse rollen binnen de krijgsmacht. Er zijn verschillende vakrichtingen op mbo-niveau 2, 3 en 4. Hier leer je samenwerken, improviseren en doorzetten. Je wisselt in deze mbo-opleiding theorielessen bij het roc af met praktijklessen bij Defensie. 

De verschillende vakrichtingen

Bij VEVA kun je kiezen uit tien verschillende vakrichtingen. Van zorg tot logistiek en van beveiliging tot techniek, er is zeker een richting die bij jou past. Lees hieronder welke richtingen er zijn:

  • Beveiliging
    Tijdens VEVA-vakrichting Beveiliging leer je alles over objecten beveiligen en hoe je dit vak moet toepassen bij Defensie. De opleiding is specifiek gericht op beveiligen bij de Luchtmacht. Op een vliegbasis staan vliegtuigen en helikopters die 24/7 beschikbaar moeten zijn en waar niets mee mag gebeuren. 

  • Grondoptreden
    Tijdens VEVA vakrichting Grondoptreden leer je alles over de basis van het militaire vak: het voeren van het gevecht op de grond. Je doet kennis op over kaartlezen, terreinen verkennen en jezelf onopvallend voortbewegen. Daarnaast leer je goed en veilig omgaan met verschillende soorten wapens aan de hand van ‘richtmiddelen’: geen echte wapens, maar middelen die de grootte en het gewicht van wapens nabootsen.

  • Logistiek
    Tijdens VEVA-vakrichting Logistiek leer je alles over logistiek en hoe dat werkt bij Defensie. Je doet kennis op over hoe je spullen en goederen zoals voedsel, brandstof en munitie van A naar B moet brengen, maar ook hoe je de voorraadadministratie bijhoudt en een magazijn beheert. Aan het einde van je opleiding ben je een allround logistiek medewerker die onder alle omstandigheden zijn of haar werk kan doen, waar ook ter wereld.

  • Maritiem
    Lijkt het jou gaaf om tijdens een driejarige mbo-opleiding alles te leren over het werk op een marineschip? Met de VEVA-vakrichting Maritiem ontdek je werken op het dek, in het schip en in de commandocentrale, maar ga je ook op zoek naar vijanden en drenkelingen in zee. Na je opleiding ben jij klaar voor een avontuurlijke baan bij de Marine.

  • Techniek
    Ben je meer op zoek naar een opleiding in de techniek zoals bedrijfsautotechniek, de bouw, ICT, mechatronica of vliegtuigonderhoud? Of je nu alles wil leren over het repareren en onderhouden van militaire voer- en vliegtuigen, geïnteresseerd bent in radars en telecommunicatie of alle ins en outs wil weten over bouwen: met VEVA kan het.

  • Zorg
    Werken in de zorg én als militair? Tijdens de mbo-opleiding Zorg van VEVA word je klaargestoomd voor allebei. Hier leer je alles over de medische zorg bij Defensie. Het inrichten van een ziekenverblijf, het doen van medische onderzoeken én gewondentransport: na vier jaar kijk jij nergens meer van op!

    Waarom VEVA?

    VEVA past perfect bij jou als je een vak wil leren en daarnaast de wereld van Defensie wil ontdekken. Je bent sportief, houdt van uitdaging en werkt graag samen aan opdrachten. Alle skills die je opdoet vormen een goede basis om na je opleiding aan de slag te gaan bij Defensie. 

    Meer weten? 

    Weet je niet zo goed welke richting je moet kiezen? Doe de VEVA vaktest en ontdek welke richting het beste bij jou past! Je kunt ook een infodag bezoeken op een van onze roc’s. Daarnaast vind je op veva.nl verschillende video’s, vlogs en informatie over VEVA. 

Gepubliceerd op 12 maart 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.