Een 6-stappenplan naar een werkstuk dat heel wat voorstelt
Oké: je moet een werkstuk van minimaal 20 kantjes inleveren, morgenochtend. En met veel pijn en moeite heb je 10 kantjes kunnen vullen. Klinkt herkenbaar?
Dat is een probleem, maar zeker geen onoverkomelijk probleem. Redacteur Jeroen brengt in 6 stappen de spoedcursus Doen Alsof Je Werkstuk Heel Wat Voorstelt.
1. Je hebt nooit teveel hoofdstukken
Heb je tot nu toe maar vier kantjes volkregen? Geen probleem, voeg gewoon een aantal hoofdstukken (dus pagina's) toe. Maak een leuke voorkant, inleiding, inhoudsopgave en voorwoord, verdeel je eigenlijke tekst over een aantal subhoofdstukken en eindig met een nawoord, bibliografie en een dankwoord aan je docent.
Vertel daarin iets over zijn ongelooflijk verhelderende uitleg en zijn kwalitatief hoogstaande lessen, en je hebt weer een pagina gevuld. Zo bereik je snel dat paginaminimum en is die docent de rest van het schooljaar je beste vriend.
2. Anekdotes zijn perfect
Wie zegt dat scheikundeverslagen alleen maar theorie moeten zijn? Schrijf een lange intro waarin je vertelt over je overleden overgrootvader die vroeger wetenschapper was en jou urenlang op schoot nam om te vertellen over de biogenetische moleculaire wetenschap.
Zo heb je meteen een halve pagina vol, en stijg je in achting bij je docent. Twee vliegen in één klap.
3. Tekst is overrated
Onder het motto 'de nieuwe generatie leest niet meer' is het handig om data te visualiseren. Maak een grafiekje, schema, of beeld het uit door middel van een tekeningetje. Of een diagram.
Waar je normaal twee regels mee vult, heb je met een grafiek al snel een halve pagina te pakken. En het is nog eens makkelijker te begrijpen ook.
4. Herhalen, concluderen en samenvatten
Het is helemaal niet moeilijk om weinig informatie in veel zinnen te beschrijven. Typ een stelling, en laat 'm om de zoveel zinnen terugkomen. Natuurlijk wel in andere woorden, maar er is niets mis met een samenvatting of conclusie van de afgelopen alinea's: het maakt het er alleen maar duidelijker op.
5. Spatiëren, inspringen en marges
De regelafstand vergroten kennen we allemaal wel. Maar wist je dat je nog veel meer in kunt stellen? Denk aan letterafstand, woordafstand, letterbreedte, inspringing, enzovoort.
Combineer het met een lekker breed lettertype (Arial Black is een van de breedste), maak paginamarges groter (meer witruimte aan de zijkanten) en je hebt binnen no-time je werkstuk gevuld.
6. Paginascheiding
Tot slot: het is je vast een aantal keer voorgekomen dat je een hoofdstuk hebt met een aantal pagina's, en op de laatste pagina slechts drie eenzalme laatste regels staan. Meestal wordt het opgefleurd met een gigantisch plaatje op de laatste pagina, maar of je docent daar zo blij van wordt is een tweede.
Zorg ervoor dat je de volgende keer alvast rekening houdt met de laatste pagina door de eerste bladzijden te rekken met de manieren hierboven, of stop er een ergens tussendoor nog een extra plaatje bij. Zo staat je laatste pagina ook ineens vol en is je docent ook weer tevreden.
Tadaa! Binnen zes stappen heb jij een gigantisch mooi -en vooral láng- werkstuk. Succes!
1 seconde geleden
K.
K.
Punt 3 kan soms niet, want bij ons worden plaatsjes ensow van de pagina's afgehaald en gaat het puur om de tekst!!!
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Bookman is ook een lekker groot lettertype :)
13 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Behalve samenvatten en herhalen, is er natuurlijk ook niets mis met een aantal verduidelijkingen en voorbeelden. Bijvoorbeeld wanneer je bij economie iets uit moet leggen over de verhoudingen tussen prijs en vraag van een product, dan geef je natuurlijk ook meteen een voorbeeld over X dat je niet hebt gekocht omdat het te duur was, Y dat je niet zou h?bben gekocht als het mooiere product niet te duur was, en je vader die minder auto zou rijden als de benzineprijs morgen verdubbeld was.
En bovenstaande is ineens een stuk langer dan enkel: 'Behalve samenvatten en herhalen, is er natuurlijk ook niets mis met een aantal verduidelijkingen en voorbeelden'. ;)
Maar ik heb eigenlijk ook nooit moeite met het minimale aantal woorden/pagina's halen. Misschien wel door de neiging om alles heel erg te verduidelijken met samenvattingen, voorbeelden, herhaling enzovoort. :P
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Zou dit ook lukken met het profielwerkstuk dat gemaakt moet worden voor de examens???
Ik weet niet of ze erin trappen, en het is behoorlijk riskant.
Alhoewel kleine amper opvallende aanpassingen (die ervoor zorgen dat dat ene woord net niet in de regel past) en een beetje extra opmaak (grote titel, ondertitel, etc.) ook wonderen kunnen doen bij het profielwerkstuk.
13 jaar geleden
Antwoorden