Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Dj Mees (17) draait erop los met drie platencontracten

Dj Mees (17) draait erop los met drie platencontracten

Door Dina

Diskjockey Mees (17, vwo-6) is allesbehalve je gebruikelijke huis-tuin-en-keuken-dj. Naast dat hij erop los draait, wil hij elektrotechnicus worden. En heeft hij recent niet, één, twee, maar drie (!) platencontracten ondertekend. Zijn slaapkamer fungeert als werkplek. Daar staat een bed, met daarnaast een piano, links een synthesizer, rechts een draaitafel en daarvoor zijn bureau. Oh ja, dáárop nog plek voor zijn natuurkundehuiswerk natuurlijk. 

Onlangs stond hij in de finale van Kunstbende en draait hij op zowat al zijn schoolfeesten. Ik sprak met hem over dj'en, muziek maken en zijn toekomstplannen. 

Met de paplepel ingegoten

Mees begint op z'n zevende met piano spelen. Een jaar later krijgt hij een sicke dj-draaitafel. "Ik heb muziek en dj's altijd leuk gevonden. Als kind zag ik een nummer van Skrillex op het Wii-spel Just Dance, dat vond ik toen zo geweldig." Kort daarna gaat zijn moeder naar Lowlands en vertelt hem over hoe buitengewoon Skrillex's optreden daar is.

"⁠Ik heb het optreden later op YouTube bekeken. Het begin vond ik het gaafst: er was een groot doek gespannen voor de stage, waarbij er werd afgeteld totdat hij begon. De muziek was eerst rustig, totdat het doek naar beneden kwam… En toen draaide Skrillex gelijk een van zijn vetste nummers."

Voortgang en Kunstbende

Nadat Mees dat YouTube filmpje heeft gezien, denkt hij: dit wil ik later ook doen. "Ik kreeg op mijn negende met Sinterklaas een heel primitief beginnersprogramma, Magix Music. Een heel gebrekkig programma, vooral bedoeld om nummers op te nemen", legt hij uit. "Ik denk dat ik pas sinds een paar jaar met serieuze programma's werk. Door ervaring op te doen, word je er steeds beter in."

En of hij er beter in wordt. Onder het mom van 'niet geschoten is altijd mis' neemt hij deel aan de Kunstbende-voorronde in Noord-Brabant, die hij vervolgens wint: "Dat had ik écht niet verwacht. Oud-winnaar Paris deed ook mee, met een van de cleanste sets ooit. Ik had daarentegen best wat foutjes gemaakt in mijn set, dus ik kan het nog steeds amper geloven dat ik heb gewonnen."

Platencontract

Wat maakt Mees unieker dan al die andere dj'ende pubers? Nou, best veel. Zo heeft hij recent drie platencontracten ondertekend: "Het zijn drie platencontracten, met maatschappij Red Ocean Records, voor mijn nieuwe EP: Talk EP. " Het eerste nummer van de drie is al uit en het heet Tin Can. En dan straks een album?

"Het lijkt mij leuk om albums uit te brengen, het is misschien zelfs wel een doel voor me. Het probleem met veel platenlabels is echter wel dat ze pas albums willen uitbrengen wanneer de artiest al veel heeft uitgebracht en een goede following heeft. Als ik de kans zou krijgen om een album te releasen, zou ik gelijk aan de slag gaan, haha."


Combineren met school 

Meestal zit Mees uren en uren achter zijn computer of draaitafel, want zijn hobby's kosten nu eenmaal veel tijd. Je zou haast vergeten dat hij ook nog in zijn examenjaar zit. Maar: "Ik spendeer echt veel tijd meer aan school dan aan het dj'en. Best jammer. Ik probeer mijn huiswerk af te maken en dan alle beetjes vrije tijd die ik maar heb, in muziek te steken."

Gedisciplineerd is hij daarom zeker: "Op een zondag kan het zijn dat ik in de ochtend volle bak aan school werk, zodat ik in de middag lekker muziek kan maken. Muziek is echt supertof, maar school moet ook gebeuren. Dan heb je nog een plan B. Armin van Buuren heeft bijvoorbeeld ook eerst zijn rechtenstudie afgemaakt."

Waarom kiezen?

Mees is van plan om na zijn eindexamens te gaan studeren aan de universiteit. Het liefst elektrotechniek aan de TU Delft: "Het lijkt me vet als ik bijvoorbeeld op kamers ga, dat ik dan mijn kamer zou kunnen betalen door te draaien op feestjes. Dat ik één keer in de twee weken draai en ik daarmee de huur betaal."

Kiezen voor het beste van twee werelden dus: "Ik denk dat als ik eenmaal mijn studie heb afgerond, ik aan de slag ga als elektrotechnicus. Ik hoop dat ik dan ook genoeg tijd over heb om muziek te maken. Zo'n combinatie zou ik helemaal geweldig vinden."

Fotocredits: Mees en K. Oliehoek. 

Dit wil je ook lezen:

Gepubliceerd op 19 januari 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.