Dit moet je weten over het geneeskunde-selectieproces van 2025
De opleiding geneeskunde is een van de meest populaire studies. In de voorgaande jaren hebben elk jaar ongeveer tienduizend jongeren zich aangemeld voor de studie. Dit jaar zal het misschien anders lopen, want voor het eerst in een lange tijd mogen geneeskundestudies loting toepassen bij de selectie.
Veel universiteiten hebben dit dan ook gedaan. In dit blog zetten we alles (opnieuw) voor je op een rijtje.
Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
- Van 2 toetsen naar een ongewongen loting
- Maximaal 1x meedoen aan de selectie en 400 plekken
- Toelatingspercentage: 38,8%
Bij de Rijksuniversiteit Groningen hebben ze het roer helemaal omgegooid. Zo kiezen ze er nu voor om een ongewogen loting te doen waarbij deelnemers willekeurig een rangnummer krijgen toegewezen. De nummers 1 tot 400 krijgen een plaats aangeboden, maar ook als je net boven die 400 zit, is er nog kans dat je door verschuiving toch een plekje aangeboden krijgt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand zakt of later toch afziet van zijn of haar plek. Het enige wat je hoeft te doen, is je aan te melden via Studielink. De loting zal onder oog van een notaris kort na de inschrijfdeadline plaatsvinden.
Universiteit van Amsterdam (Uva)
- Nog steeds een kennistoets (25%) en een studievaardighedentoets (75%)
- Maximaal 1x meedoen aan de selectie en 342 plekken
- Toelatingspercentage: 42,4%
De Universiteit van Amsterdam kiest ervoor om hun selectie dit jaar niet te veranderen. Ook dit jaar krijg je twee toetsen. Toets 1 is een kennistoets die voor 25 procent meetelt en je basiskennis van de middelbare school wordt getest door middel van opdrachten met medisch-biologische context. Hier komen ook vaak medische onderwerpen in voor die het afgelopen jaar in het nieuws zijn voorbijgekomen. Toets 2 is een studievaardighedentoets die voor 75 procent meetelt, waarbij je het online aangeboden studiemateriaal moet bestuderen. Hier krijg je dan weer vragen over. Samen vormt de uitslag van deze toetsen een score en die vormt dan weer je rangnummer voor de selectie. De toetsen maak je allebei tijdens de selectiedag op 15 februari 2025.
Vrije Universiteit Amsterdam (VU)
- Nog steeds portfolio + toets met 2 onderdelen (Track A en B)
- Maximaal 2x meedoen aan de selectie en 342 plekken
- Toelatingspercentage: 41,6%
Ook de Vrije Universiteit Amsterdam kiest ervoor om dit jaar hun selectie niet te veranderen. Je levert een portfolio in, bestaande uit school/studieresultaten vanaf 2022 en extra curriculum-activiteiten vanaf 2023. Daarnaast krijg je tijdens de toetsdag op 22 februari 2025 een toets die bestaat uit twee onderdelen: sociaal inzicht en taal. Je portfolio wordt onafhankelijk beoordeeld en samen met de totaalscore worden op basis hiervan de rangnummers uitgegeven. De VU werkt met twee tracks: track A krijgt 30 procent van de plekken en track B 70 procent. Track A is voor de scholieren uit vwo-6 en track B voornamelijk voor de mensen die bijvoorbeeld al geslaagd zijn of via andere routes meedoen.
Radboud Universiteit Nijmegen (RU)
- Van een BSN-toets + huiswerkopdracht naar 2 e-learnings en ongewogen loting
- Maximaal 1x meedoen aan de selectie en 322 plekken
- Toelatingspercentage: 33,9%
De Radboud Universiteit Nijmegen kiest voor een loting, maar die is wel nét iets anders dan die van bijvoorbeeld de UU. Zo moet je thuis twee e-learnings maken. De eerste oriënteert zich op het beroep arts in de breedste zin. De tweede oriënteert zich op de kenmerken en eisen van de opleiding geneeskunde aan de RUG door middel van een reflecterend betoog. Je maakt deze in de periode van 1 tot en met 8 maart 2025. Je wordt alleen beoordeeld op het feit of je 'm hebt gemaakt of niet. Als je beide e-learnings hebt afgerond, kom je in groep 1. Rond je maar één e-learning af, dan kom je in groep 2. Heb je je aangemeld, maar beide e-learnings niet gevolgd, dan kom je in groep 3. Binnen elke groep vindt er dan een ongewogen loting plaats, maar de meeste plekken gaan natuurlijk naar groep 1.
Universiteit Utrecht (UU)
- Van 2 toetsen naar selectie (59 plekken) en ongewogen loting (238 plekken)
- Maximaal 2x meedoen aan de selectie en 297 plekken
- Toelatingspercentage: 23,1%
De Universiteit Utrecht behoudt nog steeds de twee toetsen van voorgaande jaren, maar kiest er nu voor om 20 procent van de plekken weg te geven door de selectie en de overige 80 procent wordt weggegeven door ongewogen loting. Tijdens de selectiedag op 22 februari 2025 maak je een kennistoets en een non-cognitieve toets (inzichttoets). Ook hiervoor vind je het studiemateriaal rond december op de site.
Universiteit Leiden (UL)
- Nog steeds 2 rondes: toetsen en een onderwijsdag
- Maximaal 2x meedoen aan de selectie en 312 plekken
- Toelatingspercentage: 29,2%
Bij de Universiteit Leiden werken ze met twee rondes. De eerste ronde bestaat uit twee toetsen: één cognitieve toets (capaciteiten) en één non-cognitieve toets (studievaardigheden). De beste 500 artsen in spe gaan door naar ronde twee. De tweede ronde is een hele onderwijsdag die een goed beeld moet geven van hoe de onderwijsdagen tijdens de opleiding eruitzien. Je krijgt drie hoorcolleges en vervolgens krijg je tijd om de stof samen met anderen of alleen door te nemen. Ten slotte maak je aan het einde van de dag een selectietoets, die de vorm heeft van een tentamen, net zoals die bij de opleiding. De eerste selectieronde is op 14 februari 2025 en de tweede selectieronde is op 14 maart 2025.
Maastricht University (UM)
- Nog steeds 2 rondes: portfolio + huiswerkopdracht en een toets
- Maximaal 2x meedoen aan de selectie en 316 plekken
- Toelatingspercentage: 24,2%
Ook Maastricht University werkt met twee rondes. De eerste ronde bestaat uit een portfolio en een huiswerkopdracht die je moet inleveren. Het portfolio bestaat uit een vragenlijst over je onderscheidende activiteiten en je cijferlijst. De huiswerkopdracht heeft betrekking op de inhoud van het curriculum geneeskunde aan de UM-studie. Er zijn criteria waarop je voor beide onderdelen wordt beoordeeld. Deze zijn te vinden op de site en de beste 700 studenten gaan door naar ronde twee. De tweede ronde is een selectiedag op 22 februari 2025, waarbij je een toets maakt van ongeveer achttien vragen. Deze zijn gebaseerd op een aantal kerncompetenties op basis van het raamplan artsopleiding. De inhoud van de huiswerkopdracht kan hier ook in voorkomen.
Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)
- Van 5 onderdelen naar 2 online opdrachten en 4 toetsen
- Maximaal 2x meedoen aan de selectie en 400 plekken
- Toelatingspercentage: 38,1%
Erasmus kiest ervoor om een groot deel van hun oude selectie te schrappen en ook te kiezen voor loting, maar wel een gewogen loting. Je maakt de e-module en voorbereidende opdracht online. Hier krijg je geen beoordeling voor, maar je moet het wel gedaan hebben om de selectie te mogen maken. Tijdens de selectiedag op 8 maart 2025 maak je vier toetsen: een reflectieopdracht, studievaardighedentoets, taalvaardighedentoets en een capaciteitentest (logisch redeneren). De beste 200 studenten worden direct geplaatst. Voor de overige 200 plekken vindt er een gewogen loting plaats. Je score op die toetsen telt voor 65 procent mee en je krijgt een random score die voor 35 procent meetelt. Voorbeeld: Kandidaat A haalt 90/100 punten op de toetsen en krijgt een random score van 40/100. Zijn totale score voor de gewogen loting is dan 72,5/100. Gebaseerd hierop krijg je weer een rangnummer.
Algemene belangrijke informatie
Er zijn een paar zaken die voor elke universiteit hetzelfde zijn en ook wat zaken die juist voor elke universiteit anders zijn. Zo mag je je in totaal maximaal drie keer aanmelden voor dezelfde numerus fixus-opleiding. Daarnaast mag je je ook niet aanmelden voor twee dezelfde fixus-opleidingen in hetzelfde jaar. Je moet eigenlijk voor alle universiteiten (uiteindelijk) een vwo-diploma hebben in de vakken wiskunde A of B, natuurkunde, biologie en scheikunde. Heb je het profiel N&G met natuurkunde of N&T met biologie, dan zit je zeker weten goed. Dit artikel is met vwo-6-scholieren in het achterhoofd geschreven, maar er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om toch mee te kunnen doen met een selectie. Check zelf even de sites om te zien wat elke universiteit accepteert.
Bij elke universiteit is er een toelatingspercentage gegeven. Deze is berekend door het totale aantal beschikbare plaatsen van de universiteit te delen door het aantal deelnemers dat heeft meegedaan aan de selectie van 2024/2025. Hou wel in het achterhoofd dat er vorig jaar nog geen loting was, dus het toelatingspercentage is maar een richtlijn. Elke universiteit heeft zijn eigen deadlines, te vinden op hun site, en de selectiedagen zijn hierboven gegeven. Algemeen geldt dat je je nu al kan inschrijven via Studielink tot de deadline van 15 januari 2025. Verder krijgt iedereen zijn of haar rangnummer te weten op 15 april 2025. Dan weet je vaak gelijk al of je een plek hebt of niet. Mocht je rangnummer net wat hoger zijn dan het beschikbare aantal plekken, raak dan niet in paniek. Vaak zijn er wel wat mensen die de plek toch niet aannemen en dan schuift het op. Hopelijk heb je wat aan deze blog en is alles nu wat duidelijker. Veel succes!
1 seconde geleden
Noah
Noah
Je kan niks zeggen over het toelatingspecentage, als er voor het eerst een nieuwe selectie is bij een universiteit. Welke mensen waar aan zullen melden kan je niet voorspellen op dit moment. Misschien worden universiteiten populairder door de loting, of juist minder populair.
1 week geleden
AntwoordenAshvin
Ashvin
In de laatste alinea leg ik uit waarop de toelatingspercentages zijn gebaseerd. Het is inderdaad belangrijk om te bedenken dat de selectiecriteria voor veel universiteiten nu sterk zijn veranderd. Daarom vertel ik ook dat je de percentages het beste alleen als richtlijn kan gebruiken.
1 week geleden