Dit moet je weten over de strengere regels voor halen van je rijbewijs

Dit moet je weten over de strengere regels voor halen van je rijbewijs

Als scholier droom je er vast van om binnenkort je rijbewijs te halen. Eindelijk zelfstandig door de McDrive of op vakantie met vrienden. Maar het krijgen van dat felbegeerde roze pasje wordt een stuk moeilijker. Er komen strengere regels. Wat zijn deze regels precies? In dit blog zet ik ze op een rijtje.

Ik hoor je al denken: waarom in vredesnaam moeten ze ons weer eens naaien? Omdat er veel problemen zijn met de rij- en theorie-examens zoals dat nu geregeld is. Veel mensen slagen niet meteen voor hun rij-examen; gemiddeld slaagt maar 52 procent de eerste keer voor het praktijkexamen en slechts 39 procent voor het theorie-examen. Daarnaast zijn er zorgen over de veiligheid van beginnende bestuurders. Er gebeuren nog steeds (te) veel ongelukken waarbij jonge, onervaren bestuurders betrokken zijn. 

Ook gaan rijscholen niet altijd eerlijk te werk. Ze beloven bijvoorbeeld dat je snel je rijbewijs kunt halen, maar dat is niet altijd waar. Voormalig minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wilde deze problemen dus aanpakken met een pakketje aan nieuwe regels. Hoewel het sommigen misschien frustreert, is het in de kern best een logische beslissing.

Verplichte lessen

Op dit moment is het volgen van rijlessen niet verplicht om je rijbewijs te halen; je moet alleen slagen voor het examen. Dat gaat veranderen. Vanaf nu moet iedereen een rijopleiding volgen bij een erkende rijschool. Dat betekent dat je niet zomaar kunt besluiten om alleen wat te oefenen met je ouders en dan het examen te doen. Je moet echt lessen volgen bij een professionele instructeur.

Ook worden er duidelijke leerdoelen opgesteld, die je moet behalen voordat je het examen mag doen. Deze zullen binnenkort heel precies worden uitgelegd. Denk aan dingen zoals leren rijden in het donker, een keer 130 km/u rijden op de snelweg en leren hoe je je sociaal gedraagt in het verkeer. Het doel is dat iedereen goed voorbereid de weg op gaat, niet alleen qua rijtechniek, maar ook qua veiligheid en verkeersgedrag.

Dit wil je ook lezen:

Fases

Het nieuwe rijonderwijs wordt opgedeeld in vier fases. Dit betekent dat je begint met eenvoudige situaties en geleidelijk naar complexere verkeerssituaties gaat. In de eerste fase leer je bijvoorbeeld basisvaardigheden zoals sturen en remmen. Later ga je ingewikkelder situaties oefenen, zoals rijden in druk verkeer of in de regen. Dit helpt je om stap voor stap steeds beter te worden in het rijden, zonder dat het overweldigend wordt.

Er komt ook een systeem waarmee je je voortgang kunt bijhouden. Zo kunnen jij, je ouders en je instructeur precies zien welke vaardigheden je al onder de knie hebt en waar je nog aan moet werken. Dit maakt het makkelijker om te weten hoe ver je bent en wat je nog moet leren.

Examen

Het examen zelf gaat ook veranderen. Nu is het vooral een momentopname: je laat zien wat je op dat moment kunt. Maar in de toekomst zal het meer afgestemd worden op het hele leerplan dat je hebt doorlopen. Dit betekent dat je tijdens je lessen al beoordeeld wordt op de dingen die je leert, en niet alleen op die ene dag van het examen.

Voorlopig blijft het aantal examens hetzelfde: één theorie-examen en één praktijkexamen. Er wordt nog nagedacht of dit in de toekomst verandert, maar voor nu blijft het dus bij deze twee. Dit is om te voorkomen dat leerlingen te veel extra kosten maken voor extra examens (ze zijn DUUURRR).

Betere rijinstructeurs

Ook voor rijinstructeurs komen er strengere regels. Om instructeur te worden, moet je volgens de nieuwe regels een opleiding volgen bij een erkend instituut. Daarnaast moet je elke vijf jaar je bevoegdheid vernieuwen door opnieuw een theorie- en praktijkexamen te doen. Als een instructeur drie keer zakt voor deze examens, verliest hij zijn bevoegdheid en moet hij een speciaal her-intrederstraject volgen om weer instructeur te mogen zijn. Je kan voortaan dus helemaal gerustgesteld plaatsnemen in de auto (en besef dat je dus niet meer de enige bent die examen doet; zelfs je instructeur moet het doen, haha).

Wat betekent dit voor ons?

Voor ons betekenen deze nieuwe regels een paar dingen. Ten eerste zal het halen van je rijbewijs waarschijnlijk wat langer gaan duren en daardoor duurder worden. Omdat je meer lessen moet volgen en aan meer eisen moet voldoen, moet je meer tijd en geld investeren. Maar er is ook een voordeel: je zult uiteindelijk beter voorbereid zijn en veiliger rijden als je je rijbewijs hebt. Je leert meer vaardigheden en krijgt meer ervaring voordat je zelfstandig de weg op gaat.

Gepubliceerd op 15 juli 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.