Welke scholen overweeg jij bij je studiekeuze?

Doe mee aan dit onderzoek over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Dit moet je weten over condooms

Dit moet je weten over condooms

Tegenwoordig is er voor bijna alles een dag, en zo ook voor het rubbertje. Waar zouden we immers zijn zonder? Nog steeds hier waarschijnlijk, maar met veel meer broertjes en zusjes. En tienerouders.

De Internationale Dag van de Condoom is ontstaan op 13 februari 2009 op initiatief van de AIDS Healthcare Foundation. Een slim gekozen dag, zo vlak voor Valentijn. Het doel van de dag is mensen eraan te herinneren dat het condoom zwangerschappen en soa’s kan voorkomen. In deze blog lees je wat nog meer belangrijke dingen zijn om te weten over condooms.

Het scheuren van een condoom

Een condoom gebruik je voor een reden. Het is waarschijnlijk niet je bedoeling dat het scheurt. Gebeurt dit wel, dan loop je het risico op een soa. Hiervoor kan je je laten testen bij je huisarts. Heb je als jongen seks met een meisje, dan is er geen risico op zwangerschap wanneer ze de pil slikt of ze een spiraaltje heeft. Anders wel. In dat geval kan ze een morning-afterpil slikken om het risico te verkleinen. Let op: de pil heet wel ‘morning-after’, maar dit zegt niks over wanneer het geslikt zou moeten worden. Hoe eerder, hoe kleiner de kans op zwangerschap. Ren het liefst binnen twaalf uur na de seks naar de drogist of apotheek, maar in ieder geval binnen vijf dagen.

Het scheuren van een condoom kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld wanneer er lucht in het topje blijft zitten: om die reden moet het topje van het condoom tussen de duim en wijsvinger vastgehouden worden terwijl het over de penis wordt gerold. Belangrijk!

Ook kan een condoom scheuren wanneer het over de datum is, wanneer het te klein is of wanneer het niet is goedgekeurd. Let daarom op welke condooms je gebruikt en gebruik alleen condooms waar een CE-merk (Europees keurmerk) op staat.

Verder kan een condoom scheuren wanneer er twee over elkaar worden gedragen. Hierdoor ontstaat wrijving en scheuren ze extra snel. Twee keer zo onveilig dus.

Glijmiddel gebruik

In combinatie met condooms kan je niet zomaar elk glijmiddel gebruiken. Massage- en kokosolie zijn bijvoorbeeld populair, maar naast het feit dat ze infecties en irritaties in de vagina kunnen veroorzaken, vergroten ze de kans op het scheuren van een condoom. Dit komt doordat producten op basis van olie latex afbreken, wat veel condooms bevatten.

Vooral als je een condoom gebruikt, kan je het best kiezen voor glijmiddel op water- of siliconenbasis.

Niks om je voor te schamen

Mensen seksen nou eenmaal. Niks om je voor te schamen. Zolang je het maar veilig doet, als je niet zit te wachten op een kind. Je hoeft daarom niet bang te zijn om zelf condooms te kopen bij de drogist. De caissière gaat je echt geen seksuele voorlichting geven en de mensen achter je in de rij ga je nooit meer zien. Lijkt het je toch heel ongemakkelijk, ga dan naar een winkel waar ze een zelfscan hebben of bestel condooms online. Op sommige sites kan je ‘anoniem’ condooms bestellen. Dit houdt in dat je aan de verpakking waarin het wordt bezorgd, niet kan zien wat erin zit. Tegen je kleine zusje kan je dus zeggen dat je telefoonhoesjes zijn binnengekomen.

Heb je geen zin in die condooms, dan zijn er genoeg andere anticonceptiemiddelen. Al is het wel teleurstellend dat er wel een vrouwencondoom is, maar geen mannenpil.

Meer weten over condoomgebruik of seks? Neem een kijkje op https://sense.info/nl.

Lees ook
Waar blijft de mannenpil?

Gepubliceerd op 13 februari 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.