Dit moet je weten als je met je profielwerkstuk begint
Op maandag 8 juni organiseerden we samen met het Rijksmuseum een Q&A over profielwerkstukken. Je kon al je vragen hierover stellen aan pws-experts David (Scholieren.com) en Izzy (Rijksmuseum, winnares pws-wedstrijd). De beste adviezen van David en Izzy zetten we in dit artikel op een rij. Wil je de hele Q&A terugkijken? Dat kan hier.
Hoe begin je aan je pws?
Alle begin is moeilijk. Maar het is zonde om tijd te verspillen, dus:
David: Begin alvast met ideeën opschrijven, ook minder goede ideeën. Het gevaar is dat je te lang nadenkt over een onderwerp en niks opschrijft en dan alles op het laatst moet doen. Zorg daarom dat je bezig blijft, ook al is het maar een paar uurtjes per week. Dan gaat het in je hoofd alvast leven.
Izzy: Deel het op in stukjes en zoals David zegt, begin gewoon en zorg dat je er tijd aan blijft besteden.
Hoe kies je een leuk onderwerp?
De eerste en belangrijkste stap: want met een leuk onderwerp wordt het ook veel minder erg om veel tijd in je pws te steken.
David: Heb je geen idee waar je moet beginnen? Stel vragen bij dingen die je ziet in het dagelijkse leven. Verbaas je je over een advertentie op Instagram? Vraag je je af waar de sneakers die je besteld hebt gemaakt worden? Heb je een nieuwe trend opgemerkt bij je vrienden? Dit kunnen allemaal startpunten zijn voor een goed onderwerp.
Izzy: Leg je onderwerp van te voren niet te strak vast. Misschien vind je tijdens het informatie verzamelen wel iets interessants waar je dieper op in wil duiken.
Roos: Bedenk ook aan welk vak je je onderwerp zou willen koppelen, want dat kan je insteek van je hoofdvraag ook erg beïnvloeden.
Izzy: Iets actueels, zoals corona kan heel leuk zijn, maar ook heel moeilijk, omdat er nog niet veel over geschreven is. Wat je kunt doen is kijken naar een vergelijkbare situatie uit de geschiedenis, zoals bijvoorbeeld de Spaanse Griep (ook een pandemie). Een actualiteit kan je ook heel goed als aanleiding gebruiken in plaats van als onderwerp.
Wil je meer inspiratie voor goede onderwerpen? Check de online masterclasses met experts van het Rijksmuseum, waarin zij vertellen over hun werk en tips geven voor interessante invalshoeken voor jouw pws.
Hoe maak je je onderwerp niet te groot?
Maak je vraag specifiek en concreet, dat ga je sowieso van je docent horen. Maar hoe doe je dat?
Voorbeeld: Je onderwerp is sociale media. Stel jezelf de volgende vragen:
- Welke? Welk platform ga je nader bekijken, Snapchat, Tiktok, Instagram?
- Wat? Wat ga je onderzoeken, bijvoorbeeld de invloed van sociale media op mensen
- Wie? 'Mensen' is te breed dus kies bijvoorbeeld voor een leeftijdscategorie
- Wanneer? Kies een specifieke periode voor je hoofdvraag
Hoe zoek je naar bronnen?
Als je je onderwerp gevonden hebt, dan moet je gaan zoeken naar bronnen om zelf een beetje expert te worden op dit gebied. Waar moet je beginnen?
David: Begin met het zoeken van nieuwsartikelen. In artikelen worden vaak andere bronnen genoemd (onderzoekers, wetenschappers, organisaties, instituten) die een aanknopingspunt kunnen zijn om verder te gaan.
David: Onderaan een Wikipedia pagina staan links naar bronnen die gebruikt zijn voor het schrijven van de pagina, die kunnen ook een goed aanknopingspunt zijn voor verder onderzoek.
Izzy: Op de website van de Bibliotheek kan je door zoektermen in te vullen relevante boeken vinden voor je onderwerp. Uit die boeken kan je dan weer andere zoektermen of bronnen halen.
David: Kun je weinig vinden over jouw onderwerp? Probeer de Engelse term op Google, veel bronnen zijn in het Engels geschreven.
Hoe weet je of bronnen betrouwbaar zijn?
Er wordt zoveel het web op geslingerd, dat het soms moeilijk is om te bepalen of een bron te vertrouwen is. Hier een aantal tips.
Izzy: Kijk naar de datum. Is de bron recent en is deze informatie nog relevant?
David: Kijk of de auteur neutraal is. Er zijn tegenwoordig heel veel websites die artikelen schrijven voor bedrijven, maar dan is het niet meteen zichtbaar dat het artikel gesponsord is. Kijk daarom goed naar de afzender en bedenk welk belang de afzender zou kunnen hebben bij het schrijven van het artikel.
Izzy: Er zijn een aantal plekken om te zoeken die doorgaans meer betrouwbare bronnen bevatten. Ga bijvoorbeeld naar de Bibliotheek en leen boeken over je onderwerp. Gebruik vervolgens de bronnen die in boeken genoemd worden om verder te zoeken.
David: Gebruik Google Scholar voor het vinden van wetenschappelijke artikelen. Soms is het lastig om toegang tot wetenschappelijke artikelen te krijgen, omdat ze betaald zijn. Aarzel niet om zelf een onderzoeker te mailen, die weet vaak waar veel juiste informatie te vinden is en kunnen ook hun eigen onderzoeken met jou delen.
Izzy: Wat David ook al zegt, aarzel niet om hulp in te schakelen van expert. Mensen vertellen vaak heel graag over hun onderwerp. Voordeel is dat zij al veel beter weten bij wie en waar jij moet zijn voor goede informatie. Je kunt bijvoorbeeld prima een museum of een onderzoeker een mailtje sturen.
Hoe bouw je je pws op?
De opbouw van een pws is vaak grotendeels hetzelfde als die van een wetenschappelijk artikel. Echter, op elke school kunnen andere regels of voorwaarden gelden, check dit dus altijd eerst!
Titelblad
Hierop staat je titel en basic informatie
Inhoudsopgave
Overzicht van alle hoofdstukken en paragrafen
Inleiding / aanleiding
Begin met de aanleiding (hoe kwam je op dit onderwerp) en de inleiding (introductie van je onderwerp). Bijvoorbeeld: Ik zag allemaal zwarte blokjes langskomen op mijn Instagram tijdlijn, dat bleek vanwege racisme. Toen vroeg ik me af, werkt dat online activisme wel?
Theoretisch kader
Hier geef je een overzicht van wat er over het onderwerp bekend is en hoe verschillende wetenschappers en personen erover denken (resultaat van je bronnenonderzoek).
Praktische gedeelte / onderzoek
In dit deel ga je zelf onderzoek doen naar jouw onderwerp. Dat kan bijvoorbeeld door interviews af te nemen of een vragenlijst, of door zelf iets te maken.
Conclusie / samenvatting
Je eindigt met een conclusie van je onderzoek en geeft antwoord op je hoofdvraag. In dit onderdeel breng je geen nieuwe inzichten meer in.
Discussie
Aan het eind kun je nog een onderdeel 'discussie' opnemen, dit gebeurt ook in wetenschappelijke publicaties. Je kunt dan de discussie openen en benoemen wat mensen na jou nog verder kunnen onderzoeken.
Dit is een algemene opbouw die veelal in wetenschappelijke literatuur wordt aangehouden, maar het kan natuurlijk ook anders, bijvoorbeeld dat je het proces van je onderzoek beschrijft. Vraag bij jouw school na wat kan en mag.
Hoe presenteer je je pws?
Izzy: Denk na over de presentatie van je onderwerp. In plaats van het printen en aan je docent geven, wil je het misschien wel laten drukken, een website bouwen, een podcast opnemen of in video’s verwerken. Het hoeft niet perse een lap tekst te worden.
Hoe zorg je ervoor dat je niet je interesse verliest?
Je moet toch zo'n 80 uur in dit meesterwerk steken, hoe blijf je een beetje gemotiveerd?
David: Wissel het theoretische deel af met het praktische deel. Als je even vast zit, of je bent even klaar met het schrijven over het onderwerp, ga dan even met je handen bezig en start aan je praktisch gedeelte om weer even frisse input te krijgen.
Meedoen aan de pws-wedstrijd van het Rijksmuseum?
De inschrijvingen voor het Junior Fellowship zijn alweer geopend. Q&A gast Izzy won vorig jaar de hoofdprijs: 1500 euro en een schat aan kennis en ervaring. Maak jij een profielwerkstuk dat op een of andere manier gekoppeld is aan het Rijksmuseum, of ben je dat van plan?