Dit maak ik mee als caissière

Dit maak ik mee als caissière

Door Senna

Zodra ik zestien werd, ben ik achter de kassa bij een supermarkt gegaan. En nu, na heel veel producten te hebben gebliept, bonnetjes hebben uitgeprint, en gevraagd om een voordeelpas, ben ik erachter gekomen dat er naast veel voordelen van caissière zijn, ook aantal nadelen zijn.

En vaak zijn het de klanten die de nadelen meebrengen. Daarom hier een lijstje, van irritaties en nadelen van caissière zijn. 

1. Om een legitimatie vragen 

De vraag waar ik vanaf het begin dat ik achter de kassa ging zitten al bang voor was. Er komt iemand die alcohol wil afrekenen en dan moet ik inschatten of diegene boven de 18 of 25 jaar is. Geloof me, ik ben heel slecht in iemands leeftijd raden. Gelukkig trof ik in eerste instantie alleen mensen die duidelijk boven de 60 waren en die alcohol bij me afrekende.

Maar daar komt het moment dan toch. Een vrouw loopt met wat wijn en bier naar me toe. Het zweet breekt me al uit als ik zie dat ze er best jong uit ziet. "Goedemiddag, mag ik uw legitimatiebewijs zien alstublieft?", vraag ik. "Serieus?!", antwoordt ze. Mijn hart skipt wat slagen. Ze heeft haar ID niet bij zich. Gelukkig gaat ze niet met me in discussie en loopt ze enigszins geïrriteerd weg. Pfieuw.

2. Oude mannetjes 

Ja, ze komen in alle soorten en maten. En ik herken ze al aan de andere kant van de winkel. Oude mannetjes die een opmerking maken die nét niet helemaal legaal klinkt. Ook al draag ik een naamkaartje, ik word vaak 'meissie' genoemd, met nog een knipoog erbij.

Niet perse iets mis mee, maar ik vind het nooit erg fijn. Toch lach ik het altijd weg. We moeten klantvriendelijk blijven! En ik zou daarnaast niet snel het lef hebben om er iets van te zeggen, helaas. 


3. Typische flauwe grappen

Naast dat ik vaak verhalen hoor dat er in de horeca typische grappen worden gemaakt, zijn er ook al echte flauwe grappen in de supermarkt te vinden. Vooral wanneer ik vraag of de klant het bonnetje wil.

"Nee hoor, ik vertrouw wel dat je alles goed hebt gedaan." Of "Nee hoor, ik krijg het toch niet terug." Deze vind ik toch wel de ergste: "Nee hoor, die mag je inlijsten en boven je bed hangen." Alhoewel ik deze grap zo ongeveer vijf keer per werkdag hoor, doe ik alsof dit ook mijn humor in het dagelijks leven is en ga ik helemaal stuk. Zijn de klanten ook weer een stuk blijer. 

4. Korting (dat mis gaat) 

Vaak zijn er bij mijn supermarkten acties en kortingen op veel verschillende producten. Dan ben ik heel blij dat er altijd een collega dicht in de buurt is die me kan helpen, want de paniek slaat bij mij toe als een klant actiezegels uit zijn zak haalt.

Ik moet dan heel veel verschillende dingen intoetsen op de kassa en dat kan best even duren. Vervolgens zie ik de rij bij de kassa maar groeien en groeien en dan ga ik uit snelheid fouten maken. Ik moet ook nog elke dag leren.

Ermee omgaan

Er zijn dus veel verschillende situaties waarin ik als caissière toch even tot tien moet tellen. Maar ik leer er mee omgaan en ik word er steeds beter in. Naast de nadelen die ik hier heb opgeschreven, is het werken achter de kassa zo erg nog niet. Zo gebeuren er ook heel vaak leuke dingen. Gezellige gesprekjes met oudere vrouwen die over hun zonen gaan praten, kinderen die enthousiast zijn zodra ze hun chocolaatje krijgen... En ik word toch altijd blij van het bliep-geluidje als ik producten scan. Ik maak elke dag weer nieuwe dingen mee en ben benieuwd naar welke flauwe opmerking ik morgen weer te horen krijg! 

Lees ook
The Queen van de supermarkt

Gepubliceerd op 6 september 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.