Dit is wat de leerlingenraad doet

Dit is wat de leerlingenraad doet

De leerlingenraad, ook wel de LR. Bijna elke middelbare school in Nederland heeft er wel één, maar niet iedereen weet wat ze precies doen. Een beetje ja en nee knikken, een manier om lessen te skippen, zoiets?

Was het maar zo gemakkelijk. De leerlingenraad doet meer voor je dan je denkt.

Vertegenwoordigen

De hoofdtaak van de leerlingenraad is het vertegenwoordigen van de leerlingen op een school. Wat dat precies inhoudt? Je bent degene die de meningen, opmerkingen en klachten van alle leerlingen naar voren brengt aan de school, voornamelijk via de medezeggenschapsraad, ook wel MR.

Daarom is de LR ook meestal opgebouwd uit leerlingen van verschillende niveaus en leerjaren. Wanneer jij bijvoorbeeld merkt dat veel mensen ontevreden zijn over het rooster, dan ga je in overleg met de andere leden van de LR om te zien of meer mensen dit een probleem vinden. Als dat het geval is, dan geef je dit door aan de school.

Voorstellen

Oké, mag je dan zelf geen ideeën naar voren brengen? Zeker wel. Zo kan je met elkaar overleggen om een plan te bedenken voor bijvoorbeeld dat roosterprobleem van net en dat voorstellen aan de school via de MR. 

De MR, ook wel de medezeggenschapsraad voluit, bestaat uit ouders, leerkrachten en leerlingen van de school. Ze praten direct met het bestuur over het beleid. Anders dan de LR is de MR wel een verplicht orgaan.

Adviseren

Maar terug naar die LR. Want wat je als LR ook vaak doet, is het adviseren van de school en van de MR. Je bestaat immers volledig uit leerlingen, dus je weet als de beste wat zij willen. Zo kan het zijn dat de school graag wil weten of een bepaald nieuw beleid wel in de smaak valt, of de activiteiten van de sportdag wel goed ingedeeld zijn, etcetera.

Een ander orgaan dat ook adviseert, is het leerlingenpanel. Hierin zitten alle klassenvertegenwoordigers. Anders dan de LR is hun enige taak het vertegenwoordigen van hun klas. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de LR met een voorstel komt om leerlingencorvee in te voeren. Dit idee gaat dan eerst langs het leerlingenpanel voor feedback, waarna de LR hier verbeteringen aanbrengt voordat ze het voorstellen aan het bestuur en de MR. Zo wordt er altijd voor gezorgd dat leerlingen het eens zijn met een voorstel.

Plannen

Een sportdag is dus een van de dingen die je als LR kan plannen. Maar ook bijvoorbeeld wat er wordt gedaan op de Dag van de Talen, kerstgala's, schoolfeesten of andere speciale dagen. Meestal komt de school naar de LR toe met dit verzoek, maar schroom niet om dit als LR zelf in de hand te nemen en voorstellen te doen aan de school. Hou er wel rekening mee dat niet alles altijd zal gebeuren hoe jullie het hebben uitgedacht. Ervaring leert wel dat wanneer je realistisch blijft, school meestal niet heel moeilijk zal doen.  

Een school is niet verplicht om een LR te hebben. Als je op een andere manier leerlingen (op een grotere schaal) wilt vertegenwoordigen, klop dan aan bij Landelijk Aktie Komitee Scholieren, ook wel het LAKS. Zij zetten zich in voor scholieren in heel Nederland.

Zelf oprichten

Hopelijk ben je nu wat wijzer geworden over wat de leerlingenraad allemaal doet, maar ook wat andere organen op een middelbare school doen. Als je geïnteresseerd bent om je medeleerlingen te woord te staan, maar je school heeft geen LR of leerlingenpanel, vraag dan eens rond of hier animo voor is en ga ermee naar je schooldirectie. Meestal doen scholen hier namelijk niet moeilijk over en vinden ze het alleen maar goed. 

Gepubliceerd op 3 juni 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.