Dit is waarom dramalessen zo belangrijk zijn op school

Dit is waarom dramalessen zo belangrijk zijn op school

Door Naomi

Ik word met een blinddoek een ruimte ingestuurd waar ik nog nooit ben geweest. De opdracht? Ontdek de ruimte, er zijn geen restricties. Wanneer ik eenmaal gewend ben aan de zwartheid om me heen, laat ik me leiden door alles wat ik nog wel heb: mijn gehoor-, tast- en reukvermogen. Welkom in de wereld van theater!

Vandaag, op 27 maart, is het Wereld Theaterdag. Ik sta daarom graag even stil bij het feit dat ik dramalessen op school zo belangrijk vind.

Comfortzone 

Om zonder zicht in die ruimte te stappen, moet ik behoorlijk uit mijn comfortzone stappen. Door geblinddoekt alle obstakels van de ruimte te moeten trotseren, leer ik even mijn controle los te laten. In de dramalessen is ruimte voor dat wat jij niet gewend bent. Je leert stapje voor stapje dingen te doen die je normaal gesproken nooit zou doen. Een aantal jaar geleden begon een van mijn docenten de les met het motto: ‘Schaamte is iets waar we overheen moeten komen'. Theater geeft de ruimte om te experimenteren, keihard onderuit te gaan en uit je comfortzone te stappen.

Zelfvertrouwen

In de brugklas vond ik drama het engste wat er was. Wanneer ik de lichten op mijn gezicht voelde schijnen en de starende gezichten in het publiek zag, wilde ik het liefst van het podium afrennen. Toch koos ik een paar jaar later voor drama als eindexamenvak. In de jaren vol dramalessen heb ik leren vertrouwen op dat wat ik op het podium deed. Met dat zelfvertrouwen kwam het plezier. Ik begon het performen spannend, maar ook leuk te vinden.

Creatief denken

‘Vis is vies, brood is beter.’ Of we daar even een scène van willen maken. Tuurlijk, maar hoe? Na kort brainstormen zetten mijn klasgenoten en ik een scène neer waarin kapotte robots in een laboratorium worden toegesproken door een wetenschapper. Heel random, maar in de dramalessen word je gestimuleerd om juíst buiten de lijntjes te kleuren. Dit stimuleert het creatief denkvermogen. En het leuke: niets is te gek.

Om samen iets neer te zetten op het toneel, is samenwerking nodig. Op elkaar vertrouwen en inspelen op wat de ander doet, is key. Wat ik het fijnste aan dramalessen vind, is de band die je opbouwt met de mensen uit je klas. Zo moest ik eens een film maken voor groep-8-leerlingen, als eindproduct voor mijn examen. Als klas waren wij verantwoordelijk voor de productie, het script, het acteerwerk, enzovoort. In het proces leerde ik samen met mijn klas toe te bouwen naar een eindproduct en te vertrouwen op elkaars kwaliteiten.

Afwisseling van vakken

Op school hebben we heel veel cognitieve vakken. We worden ondergedompeld in een wereld vol wiskundige formules en geschiedenisfeitjes. Interessant, maar wat afwisseling is zeker welkom. Even weggaan uit de dagelijkse sleur kan af en toe best fijn zijn. Daar zorgt drama wel voor. Hoe lekker is het om in een scène even keihard te kunnen schreeuwen tegen een van je medeleerlingen? Dat kun je niet zomaar doen in je Frans les.

Kortom, drama is een heel veelzijdig vak met vele leuke bijkomstigheden. Naast het plezier dat je uit de lessen kunt halen, is het ook erg leerzaam. Ik hoop dat de volgende keer wanneer je dramales hebt, je even helemaal los durft te gaan!

Lees ook
Wat 'n drama

Gepubliceerd op 27 maart 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.