Dit gaat er veranderen aan de verplichte lesstof in het voortgezet onderwijs
Of je nu een echte studiebol bent of de kantjes er vanaf loopt, elke scholier stelt zichzelf minstens een keer in zijn middelbare schoolcarrière de vraag: 'wanneer ga ik deze kennis óóit nodig hebben?!' Dat moet veranderen, vinden docenten, schoolleiders, maar ook de politiek. Een speciale adviescommissie heeft gisteren nieuwe plannen voor de lesstof gepresenteerd aan minister Arie Slob van Onderwijs.
In 2018 werd de commissie Curriculum.nu, bestaande uit zo'n 150 leraren en schoolleiders, gevraagd om bepaalde onderdelen van de verplichte lesstof aan te passen. Het huidige curriculum is inmiddels al 13 jaar oud. Zowel de politiek als de leraren zelf vinden dat die niet meer van deze tijd is.
Een kritiekpunt is bijvoorbeeld dat leerlingen niet genoeg worden voorbereid op het leven na school. Curriculum.nu werkte daarom aan een lijst met nieuwe plannen. Zo adviseert de commissie bijvoorbeeld om vreemde talen op creatievere manieren te onderwijzen. Denk aan: het kijken van een film, het lezen van gedichten of het beluisteren van liederen. Ook moet er meer aandacht besteed worden aan digitale geletterdheid en 'burgerschap'. Met dat laatste bedoelt de commissie dat scholieren meer moeten leren over de basiswaarden van een democratische samenleving.
Goed idee
Docente Engels Anouk ten Napel is blij met het advies van de commissie. "Tegenwoordig zie je dat er af en toe zo weinig respect wordt getoond tussen mensen. Kijk maar eens hoe bepaalde personen in de media met elkaar kibbelen of naar elkaar uit halen. Afschuwelijk. Voor een gedeelte komt dat doordat er op school te weinig aandacht wordt geschonken aan het respecteren van elkaar en elkaars mening."
Ook het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, is blij met de plannen. "We horen nu te vaak dat scholieren ongemotiveerd zijn en niet weten waarvoor ze dingen leren. Nieuwe en eigentijdse vakinhoud zou onderdeel kunnen zijn van de oplossing", zegt voorzitter Peter Lossie in een verklaring.
Werkdruk
Er is overigens wel wat kritiek op de plannen. Zo zijn sommige docenten bang de werkdruk nog meer zal toenemen als gevolg van de plannen. Docente aardrijkskunde Miranda Janssen: "De werkdruk is nu al hoog en als je dus ook al die projecten als burgerschap in de lessen moet brengen, dan moet je veel te veel balletjes in de lucht houden. Zo kan je je als docent minder focussen op hetgeen wat het meest belangrijk is: het vak dat je geeft."
Voordat de plannen ingevoerd worden, moeten ze eerst nog worden omgezet in concretere 'kerndoelen'. Waarschijnlijk zullen de veranderingen pas over drie jaar echt ingaan.
1 seconde geleden