Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Deze Young Adult-boeken moét je lezen deze zomer

Deze Young Adult-boeken moét je lezen deze zomer

Door Naomi

Sinds de opkomst van BookTok zijn Young Adult-boeken (YA) populairder dan ooit. Bij veel jongvolwassenen hebben de boeken gezorgd voor het terugvinden van hun leesplezier. Literatuurwetenschapper Linda Ackermans ziet dan ook graag YA-boeken terug op de leeslijst die middelbare scholieren bij het vak Nederlands krijgen. 

Ook BookTokker Daniëlla Morcus hervond haar leesplezier door het lezen van YA-boeken. "Door Twilight, The Hunger Games en Divergent ben ik echt verliefd geworden op lezen. Ik wilde niet meer slapen en zegde afspraken met vrienden af, zó graag wilde ik verder lezen," vertelt zij aan het NRC.

Ikzelf lees ook graag Young Adult-boeken. Maar welke YA's vind ik nu écht de moeite waard om te lezen? Ik deel zes van mijn favorieten.

De zon is ook een ster - Nicola Yoon

Op de dag dat Natasha wordt uitgezet naar Jamaica, kruist haar pad met Daniël. Daniël is een hopeloze romanticus die met één blik zeker weet dat Natasha en hij voor elkaar gemaakt zijn. Natasha gelooft daarentegen in de wetenschap. Het lot of dromen zijn een illusie volgens haar. Iets als chemie bestaat niet in haar wereld. De zon is ook een ster is een boek over liefde, onzekerheid en verwachtingen. Het is het soort boek waarin je van de hoofdpersonages gaat houden. De korte hoofdstukken en afwisseling in het ik-perspectief zorgen ervoor dat je het boek zo wegleest. 

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum - Benjamin Alire Sáenz 

Ik lees dit boek minstens eenmaal per jaar. Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum gaat over de zoektocht naar volwassenheid. De eenzame Aristoteles (Ari) ontmoet Dante in dit verhaal. Hoewel de twee tegenovergestelde karakters hebben, bouwen ze een innige vriendschap op. Samen gaan ze op zoek naar wie ze waren, wie ze zijn en wie ze willen worden. Een boek vol levensvragen dat je aan het denken zet, maar wel zo luchtig, dat het goed leesbaar is. Mocht je na het lezen van dit boek nog geen genoeg hebben van Ari en Dante, dan raad ik deel twee, Aristoteles en Dante duiken in de wateren van de wereld, ook zeker aan.

@scholieren Een boekenweek aanrader! #boektok #boekenweek #fyp #booktok ♬ som original - K


Ik geef je de zon - Jandy Nelson

In dit boek lees je het verhaal van de creatieve tweeling Noah en Jude. Waar zij eerst onafscheidelijk waren, groeit de tweeling steeds meer uit elkaar. Na de dood van hun moeder gaan de twee allebei een andere kant op. Noah is een einzelgänger, die de hele dag door tekent en verliefd wordt op een jongen. Jude wordt losbandig, is populair en uit zich steeds minder door middel van creativiteit. Een boek over de zoektocht naar jezelf, levenskeuzes en liefde. Wat ik het mooist aan dit boek vind zijn de beeldende omschrijvingen van de kunst die Noah en Jude maken. Ik werd elke keer weer verrast door de kunstwerken in mijn hoofd. 

Waar het licht is - Jennifer Niven

Violet en Finch leren elkaar kennen op het randje van een hoge klokkentoren. Violet kan de zwaarte van het leven niet meer aan, na de dood van haar zus. Finch kampt met sterke zelfmoordneigingen. Ze besluiten niet te springen en daar begint hun verhaal samen. In elkaars bijzijn kunnen ze zichzelf zijn. Hierdoor wordt het leven van Violet weer dragelijker. Hoewel Finch veel haalt uit de relatie met Violet, wordt de strijd tegen zijn brein steeds zwaarder. Is hun band genoeg om hem te redden?

Dit boek is qua thematiek zwaar en best wel intens. Ik zou daarom aanraden om het op een moment te lezen wanneer je hier ruimte voor hebt. De verfilming (All the bright places) is ook zeker een aanrader. Al blijf ik het boek mooier vinden. 

Het grote misschien - John Green

@tighzain she never got time to finish her life's library :( |#lookingforalaska #alaskayoung #lookingforalaskaedit #jhongreen #booktok #lifeslibrary #foryou #fyp ♬ som original - 🌪️

De zeventien-jarige Miles besluit zijn leven drastisch te veranderen door naar een kostschool in Alabama te gaan. Daar ontmoet hij nieuwe mensen, maakt hij vrienden voor het leven en wordt hij verliefd op de adembenemende Alaska. Het grote misschien is een boek over eerste keren en volwassen worden. Herkenning, een lach en een traan, is wat je kunt verwachten bij het lezen van dit verhaal. Oh én er is ook een miniserie van dit boek gemaakt. 

Gepubliceerd op 1 juli 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.