Deze vier jongeren zijn échte fans: 'Hij is een soort comfort person'

Deze vier jongeren zijn échte fans: 'Hij is een soort comfort person'

Door Lena

Ben jij ergens fan van? De kans is groot van wel. Een bepaalde artiest die je non-stop kunt luisteren, een serie die je tot diep in de nacht bingewatcht, een boek dat je kunt blijven herlezen… 

Ik interviewde vier jongeren over iets of iemand waar ze eigenlijk wel uren over kunnen praten. 

Tim (18): Taylor Swift

"Mijn grootste obsessie is Taylor Swift. Dat is begonnen bij een vriendin. Zij was al langer een 'swiftie' (de naam die fans zichzelf geven, red.) en liet mij luisteren naar Haunted. Dat was van een album dat ik eigenlijk niet zo goed kende, maar wel gelijk heel leuk vond. 

Ik besloot zelf wat meer 'underground' nummers van Taylor Swift te luisteren. Ik werd eigenlijk meteen fan. Maar niet alleen de muziek vind ik vet, ik ben ook een enorme fan van Taylor Swift als persoon omdat ze ontzettend veel doet voor haar fans. Zo heeft ze laatst op Google een soort puzzel gemaakt waardoor we nummers konden luisteren die nog niet eerder op een album verschenen.

Door Taylor heb ik veel andere fans ontmoet. Op mijn TikTok-account ga ik soms live en praat ik over haar. Mijn account is enorm gegroeid door alle 'swifties' die me gingen volgen. Ik ben ook wel eens buiten mijn eigen stad herkend door een volger, dat was echt heel leuk. 

Ik kan wel zeggen dat Taylor Swift echt een obsessie is. Ik heb 411 euro betaald om haar in Duitsland te zien. Ook heb ik veel merch, een t-shirt kost al gauw 70 euro. Op dit moment ben ik onwijs veel met Taylor Swift bezig. Zelfs tijdens de les probeer ik nog zoveel mogelijk van haar nummers binnen een bepaalde tijd te noemen. Als iemand een woord zegt, kan ik het gelijk met Taylor associëren. Ik forceer al mijn vrienden om naar haar muziek te luisteren, of ze het nou willen of niet."

Ozaia (19): Lord of the Rings

"The Lord of the Rings, wie kent het niet? Deze fantasyboeken zijn geschreven door J.R.R. Tolkien en later verfilmd. De drie films spelen zich af in Middle Earth, waar onder andere hobbits, tovenaars, elfen en dwergen te vinden zijn.

Ik ben een enorme fan van deze films. Toen ik klein was en niet kon slapen, ben ik ooit naast mijn moeder op de bank gaan zitten. Zij was het tweede deel van de filmserie, The Two Towers, aan het kijken. Al snel keek ik ook deel één en drie. 

Bij Lord of the Rings heb je ook de Extended Edition, met allemaal behind the scenes-content. Hierin kun je zien hoe ze alle miniaturen maken en welke filmtrucs er worden gebruikt om de Hobbits tot leven te laten komen. Deze elf uur aan film heb ik ontelbaar vaak bekeken. De kijkjes in de wereld achter de film maakten mij nog meer onder de indruk en sindsdien is het een traditie om ze elk jaar een keer in het geheel te kijken. Eigenlijk was ik op het begin van die traditie nog veel te jong, want je mag de films pas vanaf achttien jaar kijken. Een tijd geleden zijn ik en mijn moeder ook naar The Lord of the Rings in Concert geweest, dat was echt heel gaaf."

Elise-May (17): Harry Styles

"Mijn obsessie met Harry Styles begon op 20 juni 2020, tijdens de eerste lockdown. Een vriendin was enorm fan van One Direction. Op deze datum luisterde ik voor het eerst naar de nummers. Toen ik alle bandleden opzocht, raakte ik het meest geïnteresseerd in één specifiek lid: Harry Styles. Hoe meer ik zijn muziek luisterde, hoe groter mijn obsessie werd. Elke keer dat een van Harry's eigen nummers op de radio kwam, voelde ik een soort trots. Dat had ik eerder nog nooit gevoeld voor iemand die ik niet ken. 

Inmiddels volg ik alle updates over zijn tours. Hij is een soort comfort person voor mij, zijn muziek maakt me vrolijk en stelt me gerust als ik boos of verdrietig ben. Wat ik tof vind, is dat hij voor zijn fans opkomt. Bij een van zijn concerten was er bijvoorbeeld een meisje dat zich niet lekker voelde. Harry bood toen zijn water aan, ook al mocht dat eigenlijk niet van zijn beveiliging.

Hij geeft ontzettend veel om andere mensen, is feministisch en wil dat iedereen gelijk behandeld wordt. Als iedereen nou als Harry zou zijn, dan zou de aarde een veel mooiere plek zijn. Oh, en hij is natuurlijk super aantrekkelijk. Ik kan - geen grap - uren naar video's van hem kijken. 

Afgelopen zomer ben ik naar zijn concert in de Johan Cruijf Arena geweest en oh my god, wat heb ik gehuild! Zijn concerten voelen als een omarming: de 70.000 mensen om je heen zijn net één grote familie."

Noor (17): The Last of Us

"Er is een schimmel die zich over de mensheid verspreidt, en slechts enkelen hebben een vaccinatie daarvoor. Dat is eigenlijk het begin van The Last of Us, een post-apocalyptisch verhaal dat eerst begon als strip, maar later ook een serie, musical en videogame werd. De musical heb ik helaas niet gezien, want die was alleen in Amerika te zien. 

Mijn obsessie is begonnen toen de game van The Last of Us op mijn TikTok-pagina voorbij kwam. Het leek me wel leuk en ik heb de game toen gekocht voor op mijn Playstation. Ik vond het gelijk geweldig. Voor kerst kreeg ik deel twee, die ik ook heel snel heb uitgespeeld. Het spel is gewoon super mooi gemaakt, overal was goed over nagedacht. Zo is er een enorme interesse ontstaan, waarover ik meer en meer wilde leren. 

Inmiddels heb ik alle drie de games uitgespeeld en heb ik het stripboek. Binnenkort ga ik een poster van het eerste deel kopen, en eigenlijk wil ik ook graag een poster van het tweede deel. Ik weet er echt ziek veel over. Als iemand me er iets over vraagt, ga ik los. Mijn mentor van vorig jaar kende het ook, dat was fantastisch, want ik kon al mijn informatie dumpen. Er is ook een site waarop je alle informatie kunt vinden over de games en de karakters. Ik kan daarop blijven scrollen. Op een gegeven moment heb ik een boekje gemaakt met daarin alle karakterinformatie, eigenlijk een soort handleiding van het verhaal. Het boekje is het pronkstuk van mijn boekenkast."

Gepubliceerd op 14 november 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.