Deze jongens maakten een échte achtbaan voor hun pws
Een onderzoek naar anorexia, een enquête naar social media of speuren naar matchfixing in de sport zijn allemaal vrij ‘standaard’ profielwerkstukken. De vier Brabantse jongens Ruben, Sander, Luuk en Pieter wilden iets anders. Zij bouwden een achtbaan voor hun pws: de Duren Daeling.
"Eigenlijk wilde niemand van ons per se een achtbaan bouwen, maar we wilden gewoon met z'n vieren een profielwerkstuk maken", geeft Ruben toe.
Achtbaan
"Onze hoofdvraag was of het mogelijk is om zónder opleiding en zo goedkoop mogelijk een achtbaan te bouwen", gaat hij verder. "Het moest ook een dusdanig groot project zijn om er wel vier keer 80 uur met z'n allen aan te kunnen werken. Hierdoor kwam het idee om iets te maken. Iets met elektriciteit leek ons te lastig, en daarna kwam het idee voor het bouwen van een achtbaan."
Sander gaat verder: "Onze begeleider vond het een gaaf idee en was erg enthousiast. Dat hielp wel. We mochten ons idee alleen niet aan al te veel tegen klasgenoten vertellen. Dat had niets te maken met de achtbaan zelf, maar vooral omdat wij met zijn vieren waren. De norm is een groepje met zijn tweeën, en soms zijn drieën, en docenten wilden niet dat hierdoor andere groepjes óók met zijn vieren zouden willen zijn."
De bouwmaterialen kosten natuurlijk geld - zo’n 900 euro - en aanvankelijk wil school die kosten niet op zich nemen. Uiteindelijk gaan ze toch overstag. "Dit was wel onder de voorwaarde dat wij voor naamsbekendheid voor onze school zouden zorgen, door interviews aan media te geven", vertelt Pieter. Vandaar ook dit interview op Scholieren.com. Aha.
Van links naar rechts en van boven naar onder: Pieter, Luuk, Ruben en Sander:
De bouw
Het hele spektakel vindt plaats in de tuin van Sander. Hij woont in een boerderij op het pittoreske Brabantse platteland en heeft de meeste ruimte ter beschikking. Wat moederfiguur hiervan vindt? "Zij wilde niet dat het op het gazon zou gebeuren, het weiland zou prima zijn, mijn vader vond alles wel prima. Mama maakte zich meer zorgen over of alles wel zou lukken, of we wel serieus zouden werken, enzo.” Ruben vult hem lachend aan: "Maar zo waren bijna al onze ouders. Ze hadden zelfs een groepsapp aangemaakt om onderling te kunnen communiceren hierover."
Lang niet iedereen is even technisch. Zo wijst de groep duidelijk Ruben aan als de minst technische en Luuk als de held van de bouwplaats. Ondanks dit verschil hebben de jongens gelukkig maar weinig te maken met onenigheid over de bouw. “Er was nog wel een meningsverschil over de vorm. Twee van ons wilden dat de achtbaan een volledig rondje zou maken, maar dat kostte te veel kracht en dan moest de toren hoger worden. Een alternatief was om maar een half rondje te maken, zodat het karretje de hele rit zou halen", vertelt Pieter. "Uiteindelijk hebben we toch voor het halve rondje gekozen."
"Tuurlijk waren er soms momenten dat je het liefst de fik in de hele constructie wilde gooien", vertelt Ruben. "Bijvoorbeeld wanneer je een hele dag alleen maar met het karretje bezig bent omdat die iedere keer uit de bocht vliegt en je weer een as moet repareren, maar uiteindelijk overwonnen wij toch altijd de frustraties."
Geslaagd project
"Wat wel erg leuk is", vertelt Sander, "is dat in het weiland naast ons kindervakantiewerk bezig was en iedere avond kinderen naar ons kwamen toegelopen om ons aan te moedigen. Ze gingen schreeuwen dat we het karretje moesten uittesten en er in gaan zitten. Dit werkte motiverend. Maar ook wel vermoeiend, hoord."
Hoewel iedereen het een erg geslaagd project vindt - school trouwens ook, zij belonen het profielwerkstuk met een 8,3 - heeft niemand intenties om een project als dit te herhalen. Pieter: "Misschien als we ouder zijn, of met pensioen en veel tijd over hebben."
Bekijk hier een video van de achtbaan:
Dit bericht op Instagram bekijken
Tips voor je pws
Voor het maken en kiezen van een profielwerkstuk hebben de jongens nog wel een tip. Luuk: "Doe iets leuks, echt wat je zelf wil." Ruben voegt toe dat iets echt wel ambitieus mag zijn: "Je moet het alleen niet té gek en té ambitieus willen maken, maar stiekem is er ongelofelijk veel mogelijk."
1 seconde geleden