Deze drie jongeren doen mee aan debatwedstrijden
Het is een zonnige vrijdagmiddag. De meeste scholieren huppelen de schooldeuren uit, het weekend in. Maren (17), Anouk (15) en Stijn (17) niet. Zij doen samen met honderd andere scholieren mee aan het Benelux Debattoernooi, een landelijke debatwedstrijd aan de rand van het centrum van Rotterdam.
Debatteren is eigenlijk een discussie voeren, maar dan met regels die bepalen waarover je discussieert en hoe lang je mag praten. Bij het Benelux Debattoernooi probeer je met je team de juryleden te overtuigen met sterke argumenten en mooie speeches. Tijdens de wedstrijd kom ik Maren, Anouk en Stijn tegen: drie professionele jonge debaters die hier hun verhaal doen.
Maren (17): 'Toen ik het deed vond ik het eng, maar achteraf kreeg ik veel complimentjes'
Maren komt uit Zeeland en zit momenteel in vwo-6. Ze maakt kennis met debatteren in de derde klas: "Wij hebben op school een debatgroep. Mijn broer en zus zaten erbij en zeiden dat het leuk was. Ik ben het toen gaan proberen en vond het ook leuk." Ze is erg blij dat ze is gaan debatteren: "Door veel te oefenen, word ik zelfverzekerder. Daarnaast is het ook gezellig om debaters van andere scholen te ontmoeten op een wedstrijd."
Als Maren terugdenkt aan haar meest memorabele debatervaring, denkt ze meteen aan een wedstrijd bij haar op school: "In de vierde klas heeft onze school een debatwedstrijd georganiseerd voor onze jaarlaag. Ik kwam met mijn team in de finale en moest gaan speechen voor groot publiek. Toen ik het deed vond ik het eng, maar achteraf kreeg ik veel complimentjes."
Wat Maren het meest heeft geleerd van debatteren, is dat je voor jezelf moet opkomen: "Eerst was ik altijd van 'als ik ergens niet mee eens ben, dan laat maar', maar nu ik debatteer, zeg ik eerder wat ik van iets vind", vertelt ze. "Zo zag ik in onze schoolkrant eens een advertentie van de politieke partij SGP. Toen kreeg ik al snel de neiging om naar het schoolbestuur te stappen."
Voor degenen die nog niet zo goed zijn in debatteren, heeft Maren een mooie boodschap: "Geniet ervan. Klinkt misschien een beetje raar, maar je moet er gewoon staan en met plezier je verhaaltje doen."
Stijn (17): 'Wees niet bang en doe wat goed voelt'
Stijn zit in vwo-6 op een school in Eindhoven en debatteert met alle plezier. Voor Stijn begint zijn debatavontuur al in de brugklas: "Een vriend van mij deed het en ik vond het wel grappig. Ik ben een keer gaan kijken en sindsdien ben ik het altijd blijven doen", vertelt Stijn. "Ik vind het leuk om over actuele maatschappelijke dingen te praten, zoals het klimaat of de democratie. Daarnaast vind ik het interessant om argumenten op te bouwen en met taal bezig te zijn."
Stijn merkt dat hij door debatteren betere resultaten behaalt op school: "Voor veel schoolvakken moet je bijvoorbeeld presentaties geven. Bij debatteren is zelfvertrouwen erg belangrijk tijdens het spreken. Door dat extra zelfvertrouwen sta ik beter voor de klas bij presentaties."
Voor iedereen die beter wil worden in debatteren, heeft Stijn de volgende tip: "Wees niet bang en doe wat goed voelt. Soms gaat het goed, soms minder, maar je blijft wel een stijgende lijn zien."
Anouk (15): 'Het is echt oefenen, oefenen, oefenen'
Anouk zit in 3-vwo op een school in Dordrecht en is een jaar geleden begonnen met debatteren: "Mensen van de debatgroep kwamen bij mijn klas langs en vertelden dat we welkom waren voor een proefles. Die volgde ik en het debatteren beviel me wel. De sfeer bij de debatgroep is gezellig en het is leuk om te debatteren met leerlingen die andere ideeën en invalshoeken hebben."
Anouks eerste debatwedstrijd zal haar altijd bijblijven: "Het was de allereerste keer dat ik meedeed aan een groot toernooi. Het was erg leuk, omdat het bij ons op school werd georganiseerd. Ik werd erg blij toen ik hoorde dat wij de onderbouwprijs hadden gewonnen en derde zijn geworden."
De winnende debatskills van Anouk komen niet alleen van pas bij wedstrijden, maar ook in het dagelijks leven: "Voor het avondeten kan ik soms de anderen overtuigen wat we gaan eten", vertelt ze. Als boodschap voor beginnende debaters wilt Anouk het volgende meegeven: "Het is belangrijk om naar anderen te luisteren. En het is echt gewoon oefenen, oefenen, oefenen."
1 seconde geleden