Deutsch = nicht so geil mehr
Het vak Duits wordt steeds minder populair onder Nederlandse scholieren. In 2005 volgde nog 86% Duits, inmiddels is dat maar 44%. Nog maar de helft dus!
Aber warum? Keine Ahnung.
Nou ja, wat in elk geval een rol speelt, is dat 't vak meestal niet meer verplicht is, denkt Kerstin Hämmerling van het Duitsland Instituut (een club die o.a. als doel heeft jou te laten zien hoe ganz geil en nuttig Duitsland wel niet is).
Niet meer verplicht
"Je moet er rekening mee houden dat in 2005 veel scholieren Duits nog verplicht als vak hadden," legt ze uit. Bij het profiel Cultuur & Maatschappij bijvoorbeeld. Sinds de Tweede Fasevernieuwingen kun je ook iets anders kiezen.
"Leerlingen kunnen nu nog wel voor Duits kiezen als extra vak, maar dat kost hen ook meer tijd. Het is daarom logisch dat veel leerlingen dat niet doen,” aldus Hämmerling.
Weg ermee
Maar wij zijn niet de enige: in 17 van de 27 EU-lidstaten laten scholieren het vak Duits de laatste jaren maar al te graag vallen, liefst wie schnell wie möglich. In Centraal- en Oost-Europa is de daling nog het minst. Denemarken lijkt op Nederland: daar zijn ze gedaald van 50% naar 33% Duitsvolgers.
Alleen de Luxemburgers looooove Deutsch nog steeds: dat is het enige land waar het aantal Duits-leerlingen de afgelopen jaren zelfs zichtbaar toenam. Best logisch omdat 't een officiële landstaal is: in 2007 volgde 97% het vak, nu de volle 100% - maar nu is 't ook verplicht.
Sowieso heeft het hele land een enorme talenknobbel: in de onderbouw van de basisschool zijn de lessen in het Luxemburgs, in de bovenbouw Duits en in op de middelbare Frans.
Wel geil bij volwassenen
Betekent dit dat binnenkort niemand ter wereld nog Duits spreekt, behalve de Duitsers zelf? Nope, dat ook weer niet: de belangstelling om als niet-Duitser ná je middelbare school (alsnog) Duits te gaan leren, stijgt juist. Vooral in Zuid-Europa, maar ook in Azië en Amerika.
Dus als je nú gewoon toch voor Duits kiest, kun je over een aantal jaar met een Chinees kletsen zonder die duizenden tekens in je kop te stampen.
1 seconde geleden
M.
M.
Bij mij op school vind ik dat niet heel erg vreemd. Zelf heb ik, tot mijn grote spijt, Duits gekozen - niet wetende dat het het volgende schooljaar totaal verkeerd zou gaan. Ik heb hele rare leraren in de 1e fase voor Duits gehad (ook hele aardige hoor... ze bestaan), maar ze konden het heel gestructureerd en duidelijk uitleggen. Daardoor haalde ik goede cijfers voor Duits. Dit schooljaar is echter een ramp bij Duits. Eerst heb ik een vrouw gehad die niet goed kon uitleggen en chagrijnig deed tegen bepaalde leerlingen omdat ze - zei ze tegen ouders - een baby heeft van een paar maanden. Het is niet ons probleem dat zij een baby heeft, toch? Vervolgens raakte ze overspannen (van 10 uur lesgeven... zo!), en kregen we een nieuwe docent. Eerst leek ze wel oké... maar zij doet over 4 toetsen nakijken meer dan 2 weken! In 4 VWO hebben we gelukkig nog geen PTA's voor Duits, maar bij 5 VWO zijn er hierdoor wel problemen, en is ze op het matje geroepen. Daarbij heeft ze al 20 jaar niet meer in het onderwijs gezeten, en snapt ze heel weinig van de jeugd van nu... Jammer, ik voel me nu genoodzaakt Duits te moeten laten vallen, want ik sta nu onvoldoende, en ik denk niet dat ik er volgend schooljaar veel meer van ga bakken. Ach, gelukkig heb ik nog altijd Frans! ;-)
13 jaar geleden
Antwoorden