Der, die, das: focus bij Duits niet alleen op grammatica
Naamvallen, voorzetsels en klinkerveranderingen. Op de literatuurlijst na is Duits misschien wel het meest beruchte onderdeel van de middelbare school. Logisch dat het aantal scholieren met Duits snel daalt. Wat mij betreft moet er dan ook gefocust worden op het natuurlijk aanleren van de taal in plaats van eindeloos de grammatica te herhalen.
Gelijk in mijn eerste les Duits beginnen we met de vervoeging van het werkwoord sein. Ich bin, du bist, er ist. Dit is nog wel te doen, hoor ik mezelf zeggen, en ook op m'n eerste toets haal ik een prima cijfer. Kort daarna wordt het concept naamvallen geïntroduceerd. Van de motivatie die ik in de eerste weken had is dan nog maar weinig over, maar de moed zakt me helemaal in de schoenen als ons verteld wordt dat niet alleen de lidwoorden, maar ook de bijvoeglijk naamwoorden, vraagwoorden, betrekkelijk en persoonlijk voornaamwoorden vervoegd worden. Wat volgt is een frustrerende periode met vieren en vijven, waarbij ik door de vijf op m'n rapport voor Duits ook nog eens bijna blijf zitten.
Minder populair
Het beeld dat ik hier zojuist schetste, zal voor veel scholieren herkenbaar zijn. De populariteit van het vak Duits neemt dan ook al jaren af. Het aantal eindexamenkandidaten Duits is sinds 2018 met ruim 20 procent afgenomen en er zijn scholen die het vak al helemaal niet meer aanbieden. Dat terwijl het van groot belang is dat we kunnen communiceren met ons buurland en grootste handelspartner.
Het vak Duits heeft volgens onderzoek van het Duitsland Instituut al jaren een slechte reputatie. Scholieren zien er het nut niet van in. Dit is ook niet zo gek als je eindeloos de naamvallen herhaalt en grammaticaoefeningen maakt. In hetzelfde onderzoek van het Duitsland instituut staat dat leerlingen een stuk gemotiveerder zijn voor bijvoorbeeld het vak Engels. Als reden hiervoor wordt genoemd dat leerlingen inzien waarom het belangrijk en nuttig is om goed Engels te kunnen spreken.
Daarom moet er wat mij betreft bij Duits meer aandacht zijn voor het nut van de taal. Maar nog veel belangrijker is dat de taal op een leuke en natuurlijke manier wordt aangeleerd. Dus niet door eindeloos de grammatica te herhalen, maar juist door de taal in de klas te spreken.
Moderne technologie
Maar ook moet er gekeken worden naar hoe technologie gebruikt kan worden bij het leren van een taal. Zo kunnen bijvoorbeeld video's van Duitse YouTubers, Duitse muziek of een Duitse podcast gebruikt worden om te wennen aan de taal.
Zo kijk ik de YouTube-video's van MrWissen2go en luister regelmatig naar de muziek van Mark Foster. Op deze manier kom je op een natuurlijke manier in aanraking met de taal en leer je tegelijk onbewust de grammatica en Duitse omgangsvormen.
Natuurlijk grammatica leren
Maar er zijn mensen die beweren dat het leren van de grammatica essentieel is om een taal te leren spreken. Hier ben ik het alleen niet mee eens. Een Duitser leert immers ook niet alle naamvallen of werkwoordvervoegingen uit z'n hoofd. Doordat hij de taal veel hoort en spreekt, weet hij intuïtief dat het 'mit meiner Mutter' is, zonder daarvoor eerst op te zoeken met welke naamval mit gaat en wat hiervan de uitgang is.
Ik hoop dat de Duitse taal in de toekomst op een leukere manier onderwezen wordt. Want als taal van onze buren en grootste handelspartner is het een te belangrijk vak om niet leuk gevonden te worden.
1 seconde geleden