De examens van 2016 zijn nog niet eens voorbij, maar hebben nu al een recordaantal klachten opgeleverd bij het LAKS. Maandagmiddag stond de teller op bijna 175.000 meldingen. Toch baart dat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) niet per se zorgen. "Een beetje rust bewaren kan geen kwaad."
"We moeten straks heel goed en heel rustig naar de klachten gaan kijken. Maar het is niet zo dat het aantal nou direct een indicatie is dat er iets fors mis is. Soms hebben leerlingen het gevoel dat een examen heel erg moeilijk is en staat de telefoon bij de Eindexamenklachtenlijn roodgloeiend, maar blijkt het achteraf toch heel erg mee te vallen."
Vaag examen Nederlands
Een van de examens die dit jaar meer klachten opleverde dan ooit tevoren, is het examen vwo-Nederlands. Net als voorgaande jaren zijn flink wat leerlingen en docenten verontwaardigd over de 'vaagheid' van de leesvaardigheidstoets. Zelfs de auteurs van de leesteksten halen niet altijd een (ruime) voldoende.
Dekker: "Het is heel goed dat hier discussie over ontstaat en ook daar moeten we goed naar kijken. Tegelijkertijd: het huidige examen is gemaakt met betrokkenheid van docenten Nederlands. Maar ook bij de docentenvereniging is er soms onderling discussie over wat nou een goed examen Nederlands is."
"Soms staat de ene school pal tegenover de andere school. Ik wil geen scheidsrechter worden om te bepalen wat er in het examen moet komen. Maar het is wel belangrijk dat de experts, de docenten en wetenschappers, de koppen bijeen steken."
Gekonkel
Ondanks alle klachten wil Dekker niet op de zaken vooruitlopen, benadrukt hij. "Het lijkt me niet zinvol om al tijdens deze examenperiode, waarin veel leerlingen al heel erg in spanning zitten, direct te roepen: het is allemaal niet goed. Een beetje rust bewaren kan geen kwaad."
"Ik vind het belangrijk dat iedereen die examen doet daar nu zijn aandacht bij kan houden, zonder afgeleid te worden door al het gekonkel eromheen." De eindexamens duren nog tot en met vrijdag.