De vijf meest gemaakte taalfouten

De vijf meest gemaakte taalfouten

Door Bram

Heb jij altijd al moeite gehad met spelling, grammatica en andere facetten van onze prachtige taal? Is een schrijfopdracht voor jou een hel en lijkt het eindresultaat van zo'n opdracht taaltechnisch op dat van een laagbegaafde basisschoolleerling?

Geen nood! Ik, als grammarnazi, ben jullie goedgezind en zal jullie helpen. Wat zijn de vijf meest gemaakte taalfouten en hoe voorkom je ze?

1. Ik ben beter als jou

Een veelgemaakte fout. Of eigenlijk twee. Allereerst zit de fout in het kleine woordje na 'beter': als. Je bent namelijk net zo goed als iemand en beter dan iemand. Daarnaast is het woord 'jou' hier ook misplaatst. Wat je eigenlijk zegt is namelijk: ik ben beter dan jij goed bent. Of: ik ren harder dan jij rent. Je laat een persoonsvorm weg, maar daarmee moet je natuurlijk niet het onderwerp in een lijdend voorwerp veranderen. 
Dus: ik ben beter dan jij.

2. Het meisje, die daar loopt

Het meisje, die daar loopt. Klinkt die zin je logisch in de oren? Hopelijk niet. Het woord 'meisje' is namelijk het verkleinwoord van het woord 'meid'. Zoals bij elk verkleinwoord is het lidwoord van meisje dan ook 'het'. En wanneer wij verwijzen naar een woord met het lidwoord 'het', verwijzen wij met het woordje 'dat'. Ofwel: het meisje, dat daar loopt.

3. Ik irriteer me, ik interesseer me, ik besef me

Irriteren, interesseren en beseffen zijn geen wederkerende werkwoorden, al worden ze wel vaak zo gebruikt. Je kunt je niet aan iets irriteren, je kunt je aan iets ergeren, of iets kan je irriteren. Je kunt jezelf niet interesseren, iets anders kan jou interesseren, of jij kunt iets interessant vinden. Je kunt jezelf niets beseffen, je kunt wel gewoon iets beseffen, maar dat hoeft niet terug te slaan op jezelf. Voortaan dus gewoon: het irriteert me, het interesseert me en ik besef.

4. Hé, is dat niet jou portemonnee?

Als je dit zo opschrijft, probeer je te vragen of die portemonnee van persoon X is, maar dat mislukt grandioos. Jou is namelijk niet bezittelijk. Jouw wel. Dat geldt dan natuurlijk ook voor u, wat niet bezittelijk is, en uw, wat wel bezittelijk is. In de bovenstaande zin is dit foutje nog redelijk onschadelijk, maar kijk eens naar de volgende zin: "Ik ben toch jou vriendje?" Deze zin kan op twee manieren worden verbeterd, namelijk door een 'w' achter 'jou' te zetten, of door een komma achter 'jou' te zetten. In het eerste geval ben je dan iemands vriendje, in het tweede geval ben je je vriendje. Fundamenteel verschil. De volgende keer wordt het dus: hé, is dat niet jouw portemonnee?

5. Hun hebben het gedaan

Misschien nog wel de ergste en meest gemaakte fout in zowel de Nederlandse spreek- als schrijftaal. Hun is namelijk geen onderwerp. Hun is bezittelijk, net als jouw en uw. Wil je dus zorgen dat je docent niet schreeuwend je proefwerkblaadje verscheurt, schrijf dan de volgende keer op: zij hebben het gedaan.

Als je deze taaladviezen voor altijd in je oren knoopt, kan het bijna niet meer fout gaan bij je toetsen en werkstukken. Neem eventueel ook nog even de werkwoordspelling door, want er zijn nog altijd mensen die doodleuk 'ik vindt' en 'jij vind' schrijven. En daar zal ik als grammarnazi tot aan mijn dood tegen blijven strijden.

Gepubliceerd op 20 januari 2014

REACTIES

H.

H.

yes!!! Eindelijk iemand die me begrijpt! De wereld is weer een stukje beter geworden, dank daarvoor. Trouwens, 'hun' kan ook zo gebruikt worden:
Jan geeft hem water
betreft het personen, dan ? Jan geeft hun water of Jan geeft ze water

10 jaar geleden

F.

F.

Er zijn meer van zulke mensen als Bram nodig in Nederland. Ik woon al 45 jaar lang niet meer in Nederland, kom er wel regelmatig familie bezoeken en spreek de taal nog vloeiend. Schrijven ook volgens mij. Het verbaast me wel dat de mensen op Facebook en in de e-mails zoveel fouten maken. Gebeurd wordt bijna altijd met een d geschreven, zoals "het gebeurd". Veel van die mensen hebben minstens VWO. Ik alleen maar ULO, maar ik geloof dat wij vroeger intensiever Nederlandse Taal les kregen dan er nu op de scholen gegeven wordt. Jammer van de taal. Dit is niet bedoeld als kritiek op mijn geboorteland.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.