De vijf fases van fangirling
Fangirls, tegenwoordig zijn ze overal. Of het nou om een artiest, acteur, serie of 'ship' (een relationship tussen twee karakters waarvan je hoopt dat-'ie eindelijk gaat komen) gaat, diep van binnen schuilt er een fangirl (of fanboy) in iedereen. Er zijn daarentegen wel verschillende fases van fangirling, de een wat extremer dan de ander. In welke fase van fangirling zit jij?
1. Ontdekking
Het begint allemaal heel onschuldig: onverwachts kom je een leuke serie tegen, of een wel hele knappe acteur. Je hebt meteen een nieuwe favoriet gevonden. Misschien kijk je nog een aflevering van die serie en begin je die ene acteur te volgen op Instagram. Af en toe noem je jouw nieuwe favoriet in een gesprek, in de hoop dat iemand je interesse deelt, maar over andere onderwerpen wil je het ook best hebben hoor.
2. Nieuwsgierigheid
Die serie is toch wel héél leuk. Seizoen 1 heb je al helemaal gezien en je bent benieuwd naar seizoen 2. Misschien ben je wel begonnen met het 'shippen' van karakters, dat gebeurt nou eenmaal met al die knappe mensen op je scherm. De acteurs volg je nu op al hun social media, en een interview hier en daar is eigenlijk ook wel heel leuk om te bekijken. De nieuwe achtergrond van je mobiel is momenteel een foto van je favoriete acteur. Zonder shirt uiteraard, hoe anders?
3. Obsessie
Nu is er geen weg meer terug. Je hebt alle afleveringen gezien in één weekend. Van de acteurs weet je nu ook alles, zelfs interviews van drie jaar terug ken jij al lang. Hier en daar volg je een fan-account, en je tweet elke dag wel een keer over hoeveel je wel niet van die serie houdt. Vanaf nu zie je jezelf als een lid van een fangroep. Ook je vrienden kunnen er niet meer omheen, tegenwoordig praat je non-stop over die ene serie of acteur. Overigens maakt het je niet uit of die persoon enig idee heeft waar je het nou precies over hebt.
4. Verwaarlozing
In principe draait je leven nu alleen nog maar om je obsessie. Alleen school zit een klein beetje in de weg, leerplicht is helaas nog steeds een dingetje. Daarom gebruik jij je pauzes zo goed mogelijk: op het internet kijken wat er allemaal gebeurt in jouw fandom. Vrienden? Nah, die zijn toch niet zo grappig als alle gifjes op Tumblr. Tegenwoordig tel je de dagen af totdat er weer een nieuwe aflevering uitkomt, of refresh je Instagram om de minuut in de hoop op een nieuwe selfie van die acteur. Op internet blokkeer je meteen iedereen die ook maar iets negatiefs zegt over jouw obsessie. Af en toe huilen om de perfectie van die acteur of serie is toch ook gewoon hartstikke normaal en gezond?
5. Einde
Na maanden of zelfs jaren van fangirling is het niet meer te ontkennen: de serie is toch echt voorbij en de acteur is al lang overgestapt naar een andere show. Er zijn vast nog wat hardcore fans te vinden op Tumblr, maar hoe erg het ook is, de fandom is verdwenen. Natuurlijk probeer je hopeloos vast te houden aan je obsessie, maar langzamerhand wordt het allemaal minder.
Wees niet getreurd, uiteindelijk zie je op Netflix een aanbevolen serie waar je onschuldig aan begint (één aflevering bekijken om te zien of de serie wel wat is). Zonder dat je het doorhebt beland je weer in fase 1 en begint het allemaal helemaal opnieuw.
1 seconde geleden
L.
L.
Ok waaaat...
Lol! :D
8 jaar geleden
Antwoorden