De Stembus wil dat jongeren stemmen
Op 15 maart staan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op de planning. Om te voorkomen dat een hoop stemgerechtigde jongeren thuisblijven zijn een aantal Twitteraars De Stembus gestart. Onder deze actievoerders een oud-werknemer van Scholieren.com: Rutger de Quay.
Hoi Rutger, vertel 'ns, hoe is dit idee tot stand gekomen?
''Het is allemaal heel snel via Twitter gegaan. We hadden het er met een paar mensen over, dat we het heel kut vinden hoe het gaat tegenwoordig. Een halfuur later hadden we een platform, en sindsdien stromen er elke minuut mailtjes binnen.''
Hoe wat gaat? Wat is kut?
"Dat je als jongere niet vertegenwoordigd bent in de politiek; hierdoor gaat niemand stemmen. Maar de enige manier om het te veranderen, is juist door te stemmen."
"De Nederlandse jongeren zitten op hun reet en doen niks" WRONG!
— Rutger de Quay (@rutger_) 29 januari 2017
Wat zijn jullie precies van plan? Gaan jullie echt met een bus langs onderwijsinstellingen?
"We hebben vanavond de eerste vergadering, dus de precieze uitwerking is nog niet duidelijk. Maar we willen gewoon bereiken dat jongeren wél naar de stembus gaan. En er zijn al instanties die ons een bus willen lenen, maar mankracht is een groot probleem. Bijna alle initiatiefnemers studeren namelijk nog."
er staat een team, 200 aanmeldingen van vrijwilligers en ideeën. pers: ik word helemaal plat gebeld, momentje aub. https://t.co/LydQPJDsLd
— Tim Hofman ♔ (@debroervanroos) 30 januari 2017
Maar jongeren brengen ook veel tijd buiten het onderwijs door. Wordt het geen probleem om ze te bereiken?
"Overal waar jongeren komen, daar willen wij zijn. Als we ze maar kunnen overtuigen om te gaan stemmen."
Ben je nieuwsgierig geraakt naar het idee van Rutger en wil je graag meedenken met De Stembus? Dat kan! Mail je idee, steunbetuiging of verzoek naar destembus2017@gmail.com.
1 seconde geleden