'De rekentoets is een gedrocht'
We schreven er al eerder over: de rekentoets werkt niet. Eerst verscheen een negatief onderzoek van het Ministerie van Onderwijs, vervolgens werd de toets makkelijker gemaakt omdat te veel scholieren zakten. En nu? Nu zijn de Belangrijke Mensen in onderwijsland ook in opstand gekomen.
In een vandaag gepubliceerde brief naar de Tweede Kamer uiten zeven onderwijsinstanties hun kritiek op de rekentoets. En die is niet voor de poes: de rekentoets zoals-'ie nu is zou 'haaks staan op goed onderwijs.'
Ook door vele leraren wordt de toets bekritiseerd: zo noemt wiskundelerares Karin den Heijer de toets een 'gedrocht' en 'de Fyra van het onderwijs'.
In de brief staan een aantal dingen. Zo vinden de onderwijsinstanties goed rekenonderwijs erg belangrijk. En ja, zeggen ze, het rekenniveau moet omhoog. Maar - en dit is een grote maar - de rekentoets zoals-'ie nu is, is niet de juiste manier om dat rekenniveau wat op te krikken. Omdat de toets zo snel is ingevoerd, is het gewoon nog niet goed genoeg. En daar mag jij, de leerling, niet de dupe van worden.
Eindexamen
De onderwijsinstanties vinden dat er tijd moet zijn om iedereen beter te laten worden in rekenen. Straks gaat de toets namelijk ook meetellen voor het slagen of zakken op het eindexamen. Je kan nu bijvoorbeeld wél een 4 voor economie compenseren. Toch ben je met een 4,5 op de rekentoets straks bij voorbaat gezakt.
Onder de briefschrijvers is ook het LAKS, de onderwijsorganisatie van scholieren. Zij zijn niet tegen het verhogen van het rekenniveau van scholieren, maar wel tegen de manier waarop. "Het allerliefst zien wij dat rekenen niet verbeterd wordt door een losse toets, maar door rekenen onder te brengen bij wiskunde. Nu is het rekenonderwijs simpelweg nog niet op orde, maar het wordt wel ontzettend belangrijk om de toets te halen." Ook test de toets vaak meer je leesvaardigheid dan je rekenvaardigheid, zegt een woordvoerder van het LAKS tegen Scholieren.com. "Veel vragen zijn in verhaalvorm geschreven. Vind je dat moeilijk, dan heb je al een achterstand." Het is aan iedereen om ervoor te zorgen dat het rekenniveau beter wordt. "Dat ligt aan de overheid, de scholen, en ook de leerlingen natuurlijk. Je moet goed je best doen tijdens de rekenles, maar dan moeten daar ook de juiste middelen voor zijn", aldus het LAKS.
'Beter dan Pythagoras'
Stella van Esch (18, vwo), maakte de toets vorig jaar. Ze is kritisch. Ze haalde de toets, maar ook zij vond de toets meer begrijpend lezen dan rekenen. "Je moet vaak oppervlaktes berekenen, van een tuin bijvoorbeeld. Maar dan staat er heel klein onderaan dat je de oppervlakte in centimeters moet geven. Of je dat doet, hangt er meer vanaf of je zorgvuldig leest of niet." Toch is ze wel voor een rekentoets, zij het met wat aanpassingen: "Ik denk dat goed kunnen rekenen uiteindelijk belangrijker zal zijn in je leven dan de stelling van Pythagoras; dingen die je meer met pure wiskunde leert."
1 seconde geleden