De Ouderschaptoets
We leven in een maatschappij waarin we onszelf constant moeten bewijzen. Wil je autorijden? Dan moet je eerst een stuk of dertig kneiterdure rijlessen nemen en een toets en examen afleggen. Wil je dokter worden? Dan moet je eerst je VWO-opleiding afronden en jarenlang studeren.
De boodschap lijkt me duidelijk: je mag je pas ergens aan wagen, nadat je er eerst over hebt geleerd. Je moet jezelf bewijzen. Deze gouden regel geldt alleen niet bij een van de belangrijkste taken in het leven: opvoeden.
En dat is eigenlijk idioot. Het is niet enkel mijn verbitterde geest als kind van gescheiden ouders, waardoor ik vind dat er best meer aandacht voor dit onderwerp mag zijn. Die scheiding heb ik inmiddels wel weer verwerkt. Het zijn vooral de verhalen die ik om mee heen hoor. Soms sla je steil achterover van de schokkende dingen die dagelijks gebeuren in onze zogenaamde perfecte Nederlandse gezinnetjes.
Schreeuwende ruzie
Gescheiden ouders die elkaar constant afkraken en schreeuwende ruzie hebben in het bijzijn van hun kinderen, tot gevolg hebbende dat het kroost zich compleet verantwoordelijk en verscheurd voelt. Ouders die hun kinderen slaan - of elkaar. Ouders die van 08.00 's ochtends tot 20.00 's avonds aan het werk zijn en nooit tijd hebben voor hun nageslacht.
Dingen die niet direct onder de beschermvleugels van Jeugdzorg vallen, maar desondanks behoorlijk ongezond zijn voor de ontwikkeling van een kind. Ik ben daar klaar mee.
Vader zijn: een vak apart
Daarom pleit ik voor de Ouderschaptoets. Op het moment dat je het plan hebt om "samen" zwanger te worden, ga je naar het gemeentehuis. Je meldt je als 'potentiele ouder' en wordt vervolgens op cursus gestuurd. Misschien wel een volledige opleiding in Ouderschap, bachelor en master inclusief, onderverdeeld in de vakken 'Balans tussen streng en mild', 'Je kind in elkaar meppen is niet oké', 'Ga uit elkaar als je ongelukkig bent' en 'Vader zijn: een vak apart'.
Je moet een scriptie schrijven, een tijdje proefouder zijn en een theorietoets te maken. En als je dan eindelijk toestemming hebt om een baby te maken en het kind is op de wereld gezet, komt er af en toe een controleur kijken of de opvoeding nog in vrede verloopt. Ik ben benieuwd hoeveel gezinsdrama's dit zal schelen. En of ik wel slaag!
Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Justine aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.
1 seconde geleden
A.
A.
Gadver, alsjeblieft niet zeg! Willen we in een soort dictatuur gaan leven of zo? Laten we zorgen dat we voor de verandering eens een goede jeugdzorg hebben, dan is zo'n test ook niet nodig! Ik kan prima met kinderen omgaan en verheug me heel erg op m'n eigen gezin, moet er niet aan denken dat dat door zo'n belachelijke regel wordt verpest!
11 jaar geleden
AntwoordenJustine
Justine
Deze blog met een korreltje zout nemen! :-) Ik meen niet alles serieus, wel de hoofdgedachte dat mensen beter zouden moeten nadenken voordat ze kinderen krijgen.
11 jaar geleden
D.
D.
''Gescheiden ouders die elkaar constant afkraken en schreeuwende ruzie hebben in het bijzijn van hun kinderen, tot gevolg hebbende dat het kroost zich compleet verantwoordelijk en verscheurd voelt.''
Dat is vervelend inderdaad en ik kan me voorstellen dat het je mentaal kan verscheuren. Maar dat heeft niets met de opvoeding te maken, eerder in de onderlinge band tussen de ouders.
''Ouders die hun kinderen slaan - of elkaar.''
Een corrigerende tik is wat anders, maar substantieel slaan is mishandeling en daar zijn tal van hulporganisaties voor.
''Ouders die van 08.00 's ochtends tot 20.00 's avonds aan het werk zijn en nooit tijd hebben voor hun nageslacht.''
Overdag zitten de kinderen op school, en je hebt het weekend waar de ouders vaak wel thuis zijn. Bovendien, dat heeft toch ook niets met slecht opvoeden te maken?
Er zijn inderdaad richtlijnen bij het opvoeden, maar een goede opvoeding is subjectief; wat voor het ene kind een perfecte opvoeding is, is voor het andere kind helemaal niet zo'n goede opvoeding. Dat blijkt vaak pas achteraf.
De test komt er dan, sommige ouders zullen zakken omdat ze een andere visie hebben op het opvoeden (nieuwe Nederlanders bijvoorbeeld).
Economisch gezien is dat niet ideaal. Zonder migratie hebben we een geboortekrimp van rond de 20% (in Nederland krijgen ouders gemiddeld 1,6 kinderen).
Als je potentiële ouders ook weerhoudt om kinderen te krijgen zal de vergrijzing (en ontgroening) nog meer toenemen en dat heeft weer negatieve gevolgen voor onze verzorgingsstaat.
Top idee dus!!
11 jaar geleden
AntwoordenJustine
Justine
Shit. Wou net een wetsvoorstel indienen :'(
11 jaar geleden
Bram
Bram
Ik vind het zo grappig dat de reacties meteen zijn: "wat een onzin, daar moet goede hulp en jeugdzorg voor zijn", terwijl ik denk dat voorkomen misschien inderdaad wel beter is dan genezen, ook in dit geval. Je speelt hier wel met iemands leven. En ook al moet je dit blog met een korreltje zout nemen, in de kern is dit iets waar onze regering wat meer tijd in zou moeten steken in mijn ogen. Maar ja, wie ben ik hè? ;)
11 jaar geleden
Antwoorden