De onmogelijke keuze tussen havo en mbo

De onmogelijke keuze tussen havo en mbo

'Wil ik naar de havo, of kies ik toch voor het mbo?' Dit is de vraag die mij momenteel bezighoudt en ik verander ongeveer dagelijks van gedachten. Het is ook zo'n lastige keuze en ik kan helaas niet voor eeuwig blijven twijfelen. 

Elke mavo-leerling die examen gaat doen dit schooljaar moet zich verplicht inschrijven bij een mbo-opleiding. Ook als je zeker weet dat je havo wilt gaan doen, wat in mijn geval dus nog niet duidelijk is.

Ik voel een soort druk dat ik nu al precies moet weten wat ik de rest van mijn leven wil gaan doen. Hoe kan ik dat nou op deze jonge leeftijd al weten? Straks kies ik iets wat ik over een paar jaar helemaal niet meer leuk vind.

Als vrienden of familie aan mij vragen wat ik wil gaan doen na de mavo, dan lul ik dus altijd maar wat. Voor mijn gevoel zeg ik elke keer weer wat anders want ja, ik wil eigenlijk elke week ook wat anders.

Waarom ik naar het mbo wil

Geen middelbare school meer betekent ook weg met alle leervakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis en Frans. Superchill. Het zijn interessante vakken, daarom heb ik ze gekozen, maar elke keer dagen leren voor de se-weken is iets wat ik nooit zal gaan missen. 

Het lijkt me veel leuker om te doen wat ik leuk vind. Ik zou graag naar het Mediacollege in Amsterdam willen. Ik ben wel toe aan wat nieuws na vier jaar middelbare school. Ik snap niet hoe vwo het daar 6 jaar volhoudt... 

Waarom ik naar de havo wil

Ik weet dus dat ik naar het Mediacollege in Amsterdam wil, maar ik weet nog niet welke opleiding ik daar wil volgen. Je hebt daar zoveel keuze. Als ik eerst de havo ga doen, ben ik wat ouder als ik slaag en weet ik waarschijnlijk beter welke richting ik op wil. 

Bovendien kan ik dan ook hbo gaan doen in plaats van mbo en ik heb al wat leuke hbo-opleidingen op het oog. Op het hbo zijn leukere filmopleidingen naar mijn mening. Dus als ik nou nog even twee jaar havo volhoud, kan ik daarna door naar: AHK, ARTEZ of HKU. Supervet!

Hoe kan het dat deze keuze zo lastig is?

Ik ben vooral heel bang de verkeerde keuze te maken. Het is een moment-keuze. Vroeger dacht ik dat roze voor altijd mijn lievelingskleur zou blijven, maar dat is ook in de loop der jaren veranderd. Ik ben dus ook bang dat mijn interesses gaan veranderen naarmate ik ouder word. 

Tips

Uiteindelijk zal ik de knoop wel moeten doorhakken. Hoewel ik nog steeds niet weet wat het uiteindelijk zal worden, ben ik er wel achter wat wel en niet helpt om de keuze te maken. Misschien heb jij er ook wat aan! 

  • - Bezoek alle (online) open dagen die je maar kunt vinden. Zo krijg je een goed beeld van de opleidingen die je aanspreken en kun je sneller kiezen of je mbo wilt doen. 
    - Maak een lijstje met de overwegingen of je havo wilt doen of naar het mbo wilt gaan. Bij mij werkte het niet omdat ik te eigenwijs ben en alsnog niet kan kiezen. Misschien werkt het voor anderen wel.. 
    - Praat op school met je mentor of decaan. Een decaan heeft veel verstand van opleidingen. Ik heb meerdere afspraken gehad met onze schooldecaan en nu weet ik in ieder geval welke mbo-school mij leuk lijkt.
  • -Luister NIET naar je vrienden. Mijn vrienden geven vaak wijze raad, maar ik wil me niet laten beïnvloeden. Dit is iets wat je zelf moet gaan uitvogelen.

De keuze blijft lastig. Hoewel ik elke week nog verander van gedachten, hoop ik op tijd de juiste beslissing te maken. Maargoed, ik moet eerst maar eens mijn mavo-diploma zien te halen.  

Gepubliceerd op 22 december 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.