De nieuwste grafische rekenmachine is niet nodig

De nieuwste grafische rekenmachine is niet nodig

Door Lieke

Technologie in de huidige wereld verandert en verbetert steeds, en dat geldt ook voor de rekenmachines die wij gebruiken op school, met name de grafische rekenwonders. De school beweegt met deze ontwikkelingen mee, waardoor jij als leerling misschien wel een ander rekenapparaat moet kopen dan je oudere broer of zus. Onzin eigenlijk, zeggen de SP en het CDA.

Op deze nieuwere versies van rekenmachines staan updates met nieuwe technologie en nieuwe functies. Super tof natuurlijk, wat je allemaal kan met die apparaten, maar heb je het wel écht nodig? Volgens mij niet. 

Rekenmachines

Hoewel de rekenmachines veranderen, doet de stof voor toetsen op school dat amper. Er komen wel eens nieuwe versies van lesboeken uit, maar vooral omdat de oude boeken bijna uit elkaar vallen en niet omdat er nieuwe lesstof in staat.

Al deze theorieën zijn ook toe te passen met wat oudere rekenmachines, neem mijn eigen wiskunde B-docent als voorbeeld. Hij geeft zelf nog les met een rekenmachine uit de Middeleeuwen. Verwachten van leerlingen dat ze de laatste nieuwe versie aanschaffen is dus totaal niet realistisch. Zo'n apparaat voegt niets toe aan de les, en de nieuwe functies kunnen voor leerlingen alleen maar zorgen voor afleiding. Want hoe interessant wiskunde ook mag zijn, spelen met de rekenmachine blijft nog veel interessanter.

Onnodige kosten

Het kopen van een rekenmachine met een prijskaartje van ruim €100 is niet zomaar een aankoop. Het liefst doe je dit dus maar één keer. Hoe gaat dat dan in een gezin met meerdere kinderen? In het geval dat er meerdere kinderen tegelijkertijd op de middelbare school zitten, is er maar één optie: meerdere rekenmachines kopen.

Heel anders is dit bij een gezin waar een kind al geslaagd is. Je zou dan toch denken dat het een no brainer is om de oude rekenmachine door te geven aan het jongere broertje of zusje? Helaas, want de school vindt nu dat de leerlingen een nieuwere versie van het rekenapparaat nodig hebben. Niet écht nodig, wat mij betreft dus. Maar zo draaien ouders wel twee keer op voor de kosten.

Boekenpakket

Hoe moet het dan wel? Ik snap dat scholen graag zien dat alle leerlingen met hetzelfde rekenapparaat rondlopen. Het maakt lesgeven een stuk makkelijker als alle knopjes bij iedereen op dezelfde plek zitten. Is het dan geen goed idee om grafische rekenmachines op te nemen in het boekenpakket?

Dan ontvang je aan het begin van het schooljaar al de nodige boeken én een rekenmachine te leen. Deze lever je na het schooljaar ook weer in.  Zo hoeven gezinnen niet onnodig veel geld neer te tellen voor rekenmachines die maar vier jaar gebruikt worden.

Gepubliceerd op 13 maart 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.