De Instagram van Jesse (23) werd gehackt: ‘Creepy dat ze jou gebruiken om anderen op te lichten’
Een nieuwe kamer zoeken via Facebook of na een lange dag even doelloos door Instagram scrollen. De meeste studenten maken regelmatig gebruik van sociale media, maar dit is niet zonder risico’s. Zo werd het Instagram-account van Jesse (23) van de een op de andere dag gehackt. De hackers veranderen zijn inloggegevens, plaatsen vreemde promoties en sturen phishing-links naar zijn volgers.
Wanneer Jesse begin dit jaar zijn Instagram opent, ziet hij ineens een bizarre post op zijn account. Op zijn profiel prijkt een foto van een zwarte Audi met een grote rode strik
erop met de tekst: "Een Audi kopen is iets waar ik altijd van heb gedroomd. Bedankt, @digital.girl voor het mogelijk maken hiervan." Het vreemdst aan dit bericht: Jesse heeft deze foto zelf nooit geplaatst.
Lang heeft hij niet de tijd om het uit te zoeken. Na nog geen minuut wordt hij uit zijn eigen account gegooid. Wat volgt is een frustrerend proces: telkens logt hij opnieuw in om te achterhalen wie zijn account is binnengedrongen, maar binnen enkele minuten verwijderen de hackers hem telkens weer uit zijn eigen account. "Ik voelde me verward en hopeloos. Je probeert van alles om de controle terug te krijgen, maar je bent ook huiverig: je wil niet per ongeluk iets verkeerd aanklikken waardoor je nog verder van huis bent."



"Alles was nagemaakt: de app leek precies op mijn eigen bank, alleen stond er nu een absurd hoog saldo op."
Alles was nagemaakt
Via vrienden krijgt Jesse mee wat er op zijn account gebeurt. "De hackers posten berichten over hoe bizar veel geld ik verdien met crypto en hoe mijn volgers hetzelfde kunnen bereiken." Ondertussen sturen ze privéberichten naar zijn volgers om nieuwe slachtoffers te maken. "Ze stuurden een link waarin stond dat ik meedeed aan een goed doel en nog enkele stemmen nodig had om te winnen. Het is creepy dat ze jou gebruiken om anderen op te lichten."
Wanneer er een schermopname in zijn stories verschijnt, wordt Jesse echt zenuwachtig. "Op de achtergrond van de telefoon stond een foto van mij, terwijl er op een telefoon naar een bankapp genavigeerd werd. Alles was nagemaakt: de app leek precies op mijn eigen bank, alleen stond er nu een absurd hoog saldo op."
Om te testen hoe slim de hackers echt zijn, besluit de student samen met een vriend een experiment uit te voeren. Via een ander account sturen ze berichten met vragen, zoals "Moet je vandaag werken?" en "Hoe laat ben je vrij?". "Gelukkig bleken de antwoorden nergens op te slaan, wat betekent dat ze geen toegang hadden tot mijn agenda of andere persoonlijke gegevens."
Verder heeft Jesse nooit direct contact gehad met de hackers. "De eerste dagen was ik extra alert op dreigende berichten of eventuele eisen voor geld, maar gelukkig bleef dat uit."
Niet uniek
Het verhaal van Jesse is niet uniek. Hackers vinden constant nieuwe en slimmere manieren om gegevens te stelen, waardoor het hacken van sociale media-accounts steeds vaker voorkomt. Waarom juist zijn account werd gehackt, blijft ook voor Jesse een raadsel. "Ik heb niet eens 600 volgers. Je zou denken dat ze influencers met duizenden volgers pakken als ze mensen willen oplichten."
In werkelijkheid lijkt het willekeurig wie slachtoffer wordt. Soms gebeurt het door onbewust op een verkeerde link te klikken, door een zwakke beveiliging van je account of doordat jouw persoonlijke gegevens vrijkomen bij een datalek. "Waarschijnlijk zagen ze ergens in hun kantoortje een lampje aangaan met de boodschap: hé, we kunnen toevallig dit random account in. Ik had gewoon pech," aldus Jesse.
Bescherm je account
Jesse heeft zijn oude account nooit teruggekregen. Inmiddels heeft hij een nieuw profiel aangemaakt, waarop hij een deel van zijn volgers en foto’s heeft kunnen herstellen. "Waar ik eerst te laks was, heb ik nu wel tweestapsverificatie aangezet. Ik kan nu niet meer denken 'dit overkomt mij toch niet.'" Bij deze methode wordt naast je wachtwoord een extra verificatiestap vereist, zoals een code via sms of een authenticator-app. Volgens Veilig Internetten verlaagt dit de kans op een hack met 99,9%.
Voor de volgers van gehackte accounts heeft Jesse ook een belangrijke tip. "Normaal gesproken scroll je gedachteloos door Instagram en klik je zonder na te denken ergens op, waardoor je zomaar de lul kan zijn. Neem af en toe een stap terug en vraag jezelf af of een bericht logisch is opgebouwd en past bij het profiel. Vaak kun je zo al snel zien of iets zuivere koek is."
"Zo had ik binnen drie dagen een huis gekocht, een Audi voor de deur en een absurd hoog bedrag op mijn bankrekening."
Gelukkig weten Jesse’s volgers beter en trappen ze niet in de berichten van de hackers. "Een vriend belde me op en zei: ‘Als jij dit verdient met je bijbaantjes, zeg ik nu mijn baan op en kom ik bij jou werken!'"
Toch begrijpt hij het als mensen hem niet meer helemaal vertrouwen. "Over een paar maanden organiseer ik een feest voor de lancering van mijn eigen bedrijf, maar ik ben benieuwd of mensen mijn uitnodiging nog wel durven te openen. Ik zou het best snappen als niemand meer op een link klikt die ik verstuur. Misschien moet ik toch ouderwets posters ophangen door de stad."
1 seconde geleden