De beste surveytools

De beste surveytools

Door Lisa

Voor veel scholieren is het een must en voor sommigen zelfs verplicht: een enquête gebruiken voor je profielwerkstuk. Gelukkig hoef je allang niet meer met printjes langs de deuren: dat kan digitaal.

Klinkt superhandig, al blijken sommige online surveytools niet bepaald vlekkeloos te werken. En het laatste waar op zit te wachten, is nóg meer PWS-stress. Maar welke tool helpt je dan wél verder?

Ik testte er vier.

1. eSurveysPro

Voordelen: een Engelse tool, waarbij je in een handomdraai een enquête in elkaar flanst. De opties zijn bijna oneindig (al behoren sommige alleen tot de betaalde versie) maar toch weet deze surveytool het overzichtelijk te houden. Je kunt namelijk verschillende voorbeeldvragen bekijken of een standaardlayout instellen. Ook handig: de resultaten kunnen per vraag of per deelnemer bekeken worden. Zo kun je je onderzoek ontzettend duidelijk maken!

Eigenlijk gaat alles moeiteloos: van pagina's aanmaken tot het laten verdwijnen van de 'terug'-knop, wat bij sommige enquêtes best handig kan zijn.

Nadelen: eSurveysPro slaat alles op, dus als mensen gedurende de enquête gestopt zijn, blijven ze toch tussen de resultaten staan. En het is een hels karwei om ze uit het programma te verwijderen. 
Eindcijfer: een 8.

2. Thesistools

Voordelen: dit is een van de bekendste surveytools onder Nederlandse enquêtebouwers en dat kan ik goed begrijpen: er zijn veel mogelijkheden en het is volledig in het Nederlands. Het vragen- en paginaoverzicht is duidelijk. Ook handig: je kunt ervoor kiezen om de deelnemer bij een bepaald antwoord een aantal vragen over te laten slaan. Voor sommige extra opties moet je wat euro's neerleggen, maar ook zonder deze luxe extra's functioneert Thesistools prima. 

Nadelen: het is jammer dat de enquête niet tijdelijk offline gehaald kan worden en dat de resultaten in een onhandig PDF-bestand gezet worden. De resultaten in één oogwenk bekijken zit er niet in. Ook is Thesistools niet reclamevrij en kun je de 'terug'-knop niet uitschakelen, wat voor sommigen nodig kan zijn.
Eindcijfer: een 5.

3. Enquêtemaken.be

Voordelen: je kunt kiezen om je enquête in het Engels, Nederlands of Frans te laten verschijnen. Ook is het mogelijk een wachtwoord in te stellen, zodat niet iedereen de enquête kan invullen. Bovendien is het erg gemakkelijk om achteraf nog een bepaalde deelnemer te verwijderen. Ook kun je de link van de enquête met één klik verspreiden op je favoriete social media. 

Nadelen: De resultaten worden verwerkt in een Word- of Excelbestand, die mijn computer niet kan openen. Bovendien staat de site vol spelfouten en reclame. Ook kan je de enquête niet tijdelijk offline halen om eventuele fouten aan te passen of extra vragen bij te voegen. Jammer.
Eindcijfer: een 5,5.

4. SurveyMonkey

Voordelen: deze tool begint met een goede start, namelijk het langslopen van de stappen die je zult moeten zetten om een goede enquête te bouwen. Je kunt aan de slag gaan met o.a. kleurcodes, lettertypes en afbeeldingen om helemaal tevreden te worden over het uiterlijk van je pagina.

Verder kun je je pagina op elk gewenst moment weergeven en kun je je enquête in het Albanees of Thais, maar ook gewoon in het Nederlands, aan de buitenwereld tonen. En yes, SurveyMonkey maakt gebruik van een online manier om de statistieken weer te geven. Geen onhandige, niet-openende Excelbestanden meer!

Nadeel: helaas blijft ook hier de 'terug'-knop altijd zichtbaar. Dat vind ik toch een minpuntje. 
Eindcijfer: een 7.

Conclusie

SurveyMonkey en eSurveyspro zijn mijn favorieten. Ook zonder de aantrekkelijke extra's waarvoor je moet betalen, werken deze tools prima. Hoera: geen stomme bestandjes die je moet openen en geen ingewikkelde computerkennis vereist. Als je de 'terug'-knop écht weg moet hebben, zou ik voor eSurveysPro gaan, maar anders werkt SurveyMonkey net zo fijn. 

Gepubliceerd op 7 januari 2013

REACTIES

W.

W.

Google Docs Forms much? Dumpt 't in een spreadsheet, veel handiger :D

11 jaar geleden

Simon

Simon

Nadeel van SurveyMonkey is dat je maar een korte vragenlijst mag maken met (ik geloof) 10 vragen. Wil je meer, dan moet je betalen.

11 jaar geleden

E.

E.

erg leuk artikel! Ik kon het contact e-mail vragen aan de auteur?

8 jaar geleden

Renske

Renske

Bedoel je dat je contact wil met de auteur van het artikel?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.