De belpuber bestaat nog steeds

De belpuber bestaat nog steeds

Ondanks gratis diensten zoals Whatsapp en Telegram Messenger, overschrijdt vier op de tien jongeren regelmatig hun belbundel. De roekeloze belpuber is dus nog steeds van deze tijd en doordat ouders maar al te graag bijspringen, levert het geen schulden op.

Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB), een organisatie die zich richt op de zelfredzaamheid van jongeren op het gebied van geld. Uit hun onderzoek onder 1500 jongeren tussen de 12 tot 24 jaar, blijkt dat zij niet veel controle hebben over hun belkosten. Toch denkt een groot deel goed met de schulden om te kunnen gaan.

Verliefdheid

Zo is een grote schuldentrekker verliefdheid. Jongeren maken dan immers meer gebruik van data, telefonie en sms om in contact te blijven met hun geliefde. Daarnaast blijkt dat meisjes vaker over hun bundel gaan dan jongens.

"Heel vaak springen bijvoorbeeld de ouders bij of komt er een andere oplossing", zegt WWJB-voorzitter Marijke Vos. "Dat is natuurlijk verschrikkelijk aardig. Maar zo leren kinderen niet dat geld op kan gaan. Laat ze bij een hoge rekening maar zelf betalen."

Afspraken thuis?

Tijd om zelf een steekproef te doen. "Ik heb jarenlang zelf alles betaald, maar sinds een jaar betalen mijn ouders het weer. Goede deal." zegt Joca van der Horst als hem gevraagd wordt of er thuis afspraken zijn over de telefoonrekening. Ook Ivo Pasveer antwoordt: "Ik betaal het zelf, het maakt mijn ouders dan ook niet uit wat ik er mee doe."

Het WWJB zelf is een voorstander van prepaidkaarten en denkt dat het een oplossing is als ouders voortaan niet al te makkelijk de rekening willen betalen van zoon- of dochterlief. Ten slotte sluit Bram van Hulten af met: "Ik betaal ook de shit zelf!"

Gepubliceerd op 27 mei 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.