Danique en Quinten stopten na een paar weken met hun studie

Danique en Quinten stopten na een paar weken met hun studie

Door Naomi

Ik ben als de dood om straks een verkeerde studie te kiezen. Ook andere scholieren zitten met deze stress, blijkt uit onderzoek van Scholieren.com. Maar is het nou écht zo erg om de verkeerde studie te kiezen? Danique (17) en Quinten (18) stopten na minder dan een maand met hun studie. Ze vertellen je er graag over.

Begin dit schooljaar beginnen Danique en Quinten allebei aan een studie. Danique maakt een start op de pabo en Quinten begint aan de studie communicatie. "Op de website stond: 'Als je nieuwsgierig bent naar hoe mensen reageren en hierop wil inspelen, is de opleiding communicatie wat voor jou'. Dat leek me wel wat”, vertelt Quinten. Danique wilde vroeger altijd verpleegkunde sturen, toch kiest ze uiteindelijk voor wat anders. Zo zegt ze: "Ik houd niet van naalden en bloed. Toen ging ik met mensen uit mijn omgeving in gesprek om te kijken wat zij mij zagen doen. Ik houd van scouting, met kinderen omgaan en dingen klassikaal uitleggen, dus uiteindelijk kwam ik bij de pabo uit."

Studiekeuzestress

Quinten weet eerst totaal niet waar hij moet beginnen bij het maken van een studiekeuze. "Ik vond het best wel lastig om naast het examenjaar halen, een studiekeuze te maken waar je voor vier jaar aan vastzit", vertelt hij. Danique maakt zich van tevoren daardoor zorgen om de verkeerde studiekeuze te maken: "Ik zat vooral in over de kosten die een studie met zich meebrengt. Je bent ruim 1000 à 2000 euro in een jaar kwijt, dat is echt niet niks. Ik dacht dat stoppen veel kosten met zich mee zou brengen. Ook maakte het feit dat ik een studiekeuze voor 'de rest van mijn leven' zou moeten maken, mij bang."

Ook vanuit school voelden de twee druk. "Vanaf havo-4 werd er veel druk op ons gelegd dat we meteen de goede studiekeuze zouden moeten maken. Er werd geen uitleg gegeven over wat er gebeurt als je niet meteen de goede studie kiest", vertelt Danique.

Twijfels

Al in de tweede week begint Quinten te twijfelen aan zijn studie: "Bij het maken van een groepsopdracht merkte ik dat de mensen uit mijn groepje gelijk wisten wat de bedoeling was en helemaal enthousiast waren. Ik had dat helemaal niet. Ik had geen idee waar ik mee bezig was en de opdracht boeide me niet zoveel. Mijn motivatie werd gelijk veel minder."

Dit herkent Danique ook. Het kost haar op de pabo veel moeite om de opdrachten goed te volbrengen. "Ik blokkeerde helemaal. Ik voelde me niet fijn en kwam elke dag met migraine thuis."

De knoop doorgehakt

"Na veel gesprekken met mensen in mijn omgeving, heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt om te stoppen met de opleiding", vertelt Danique. "Dit vond ik heel zwaar: mijn hoofd wilde doorgaan, maar mijn hart wilde toch verpleegkunde studeren. Ik ben na mijn keuze om te stoppen met de pabo een versnelde BBL-opleiding in de zorg gaan volgen. Hier voel ik me echt op mijn plek. Na deze opleiding wil ik graag doorstromen naar het hbo."

Voor Quinten was het minder moeilijk om de beslissing tot stoppen te maken: "Het idee dat ik nog vier jaar communicatie moest studeren, gaf me best wel veel stress. Stoppen gaf mij heel veel rust en tijd om na te denken over wat ik wel wil gaan doen. Volgend schooljaar wil ik aan de studie sociaal juridische dienstverlening gaan beginnen."

Verkeerde keuze?

"Ik ben na een paar weken gestopt met mijn studie. Ik heb mezelf ook gewoon ontwikkeld door te laten zien dat het toch niet bij me past. Veel mensen zien het als een 'verkeerde' keuze, maar van elke keuze leer je. Hoe kan het dan verkeerd zijn?", vraagt Danique zich af.

Beiden zouden graag zien dat middelbare scholen meer informatie geven over niet in één keer de goede studie kiezen. Aan scholieren willen ze meegeven dat het stoppen met je studie echt niet erg is. "Het is oké om niet gelijk de goede studiekeuze te maken. En het is oké om te stoppen met je studie en iets compleet anders te gaan doen. Als je uiteindelijk maar gaat doen wat je leuk vindt om te doen", besluit Quinten.

En zo is het. Ik ben in ieder geval een stuk minder bang om de 'verkeerde' keuze te maken. 

Lees ook
Studiekeuzestress: ik vind eigenlijk álles leuk

Gepubliceerd op 15 juni 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.