Daan verkoopt illegaal vuurwerk: 'Verdient gewoon goed en het is zó makkelijk'
De handel in illegaal vuurwerk neemt de laatste jaren flink toe, vooral op middelbare scholen. Steeds meer jongeren besluiten om het te gaan verkopen. Zo ook de zestienjarige Daan, die al een aantal jaar handel drijft in illegaal vuurwerk.
Wat begon als een spannende manier om extra geld te verdienen, is nu een risicovolle, maar lucratieve business voor hem geworden. Zo verdient Daan rond de 400 à 500 euro per maand. Rond de laatste weken van het jaar kan dit zelfs oplopen tot 1000 euro. Ondanks het grote risico dat er aan vastzit, ziet Daan het verkopen van illegaal vuurwerk toch als de ultieme bijbaan.
Van pure passie naar centen verdienen
Daan begint een paar jaar terug met zijn handel: "Ik was aan het chillen met wat vrienden, toen mijn vriend zei dat hij wat vuurwerk had gekocht bij een andere vriend. Toen ik hoorde hoeveel hij er voor betaald had, ging er bij mij een lampje branden. Hij betaalde namelijk bijna twee keer zoveel als de werkelijke kosten van het vuurwerk. Ik ging praten met die andere vriend en toen ben ik voor hem gaan verkopen bij mijn school."
Daan weet al snel zijn klantenkring uit te breiden op school en besluit om vervolgens voor zichzelf te gaan werken. Hij verkoopt in het begin vooral een hoop verschillende soorten nitraten, Romeinse kaarsen en thunderkings. Hij maakt een plan om de grens over te gaan naar België en daar vuurwerk te kopen: "In België zijn de regels heel anders en zeuren ze niet zoveel. Je kan zó een winkel in- en uitlopen met tassen vol vuurwerk." Een groot deel van het vuurwerk uit België is illegaal in Nederland. Daarom wordt er op de grens gecontroleerd of je geen vuurwerk naar Nederland meeneemt. Na een paar tripjes besluit Daan toch om via iemand anders met wie hij online aan de praat is geraakt, in te kopen. Deze persoon verkoopt ook nog eens veel zwaarder vuurwerk, zoals shells en cobra's, die niet zomaar in winkels liggen.
Nu heeft Daan inmiddels een vaste routine van hoe hij te werk gaat. Snapchat gebruikt hij voor klanten buiten school, die hem dan toevoegen op een apart vuurwerkaccount. Op school zelf gaat alles offline: "Mijn vaste klanten brengen regelmatig nieuwe klanten binnen. Ik maak dan met hen een afspraak waar en wanneer ze het vuurwerk willen ontvangen. Meestal vindt verkoop tijdens de pauze plaats, maar soms ook bijvoorbeeld na de voetbaltraining of 's avonds laat." De overdracht zelf gebeurt in een oogwenk, met in de ene hand het vuurwerk en de andere hand het geld. "Ik voel dan wel de zenuwen, maar de laatste tijd merk ik er niet heel veel meer van. De kopers zijn vooral heel erg zenuwachtig en soms moet ik het gewoon in hun hand duwen en ze snel wegsturen."
Verantwoording
Er kleven natuurlijk een hoop risico's aan deze bijbaan, maar daar maakt Daan zich helemaal geen zorgen over: "Het verdient gewoon goed en het is zó makkelijk. Ik weet wel wat de straffen zijn. Meestal een boete of in het ergste geval een strafblad, maar ik ben voorzichtig en niemand van school heeft het door. Zelfs mijn ouders weten van niks."
Daan weet ook dat het vuurwerk dat hij verkoopt gebruikt kan worden om dingen mee kapot te maken. "Ik krijg soms filmpjes te zien van wat ze allemaal ermee doen. Ik verkoop het gewoon en wat anderen ermee doen, is hun probleem. Niet dat van mij." Het landelijk vuurwerkverbod, waarbij knalvuurwerk verboden is en sommige gemeenten een algeheel verbod hebben, vindt Daan maar niks. "Vuurwerk afsteken is gewoon iets leuks om te doen en het geeft een kick. Ik snap niet waarom ze zo moeilijk doen. Want als iemand het echt graag wil hebben, kopen ze het gewoon via-via." De nieuwe regels pakken wel goed uit voor Daan, want door het verbod op knalvuurwerk gaan meer mensen bij hem spullen kopen.
Stoppen op het hoogtepunt
Daan is wel van plan om te stoppen met de verkoop zodra hij achttien wordt. Dan kan hij meer verdienen met gewoon werken. Daarnaast krijg je ook zwaardere straffen als je volwassen bent en is het volgens Daan het dan niet meer waard om het risico te nemen.
Er zijn nu al momenten waarop hij twijfelt of hij ermee moet stoppen, bijvoorbeeld als hij bijna wordt gepakt door de politie tijdens een kluisjescontrole op school: "Ik had echt veel geluk. Een vriend had een tussenuur en zag dat er een kluisjescontrole was in het andere leshuis. Hij app'te mij en ik verzon een smoes om de klas uit te gaan. Toen ben ik snel naar beneden gerend, heb ik het vuurwerk uit mijn kluisje gehaald en ergens achter school tussen de bosjes verstopt."
Daan zegt dat hij toen wel zijn lesje heeft geleerd en nu veel voorzichtiger is. Na dit interview vertelt hij ook dat hij wellicht overweegt om toch eerder te stoppen met het verkopen van vuurwerk. In ieder geval zal Daan oudjaarsdag weer knallend afsluiten.
De jongen op bovenstaande foto is niet de jongen in dit verhaal. Vanwege privacyredenen blijft Daan graag anoniem.
1 seconde geleden
Noah
Noah
Goed stuk
8 uur geleden
Antwoorden